(Video) Membrii GEJ despre principalele etape ale carierei judecătorilor
Cariera judecătorilor este esențială pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției. Modul în care judecătorii acced în funcție și sunt promovați influențează direct calitatea actului de justiție. Carierea judecătorilor include mai multe etape, dar și o serie de cerințe pentru candidați.
Acesta este subiectul unui material video informativ realizat de IPRE cu participarea membrilor Grupului de Experți în domeniul Justiției (#GEJ), Iulian Rusu, Veronica Mihailov-Moraru, Svetlana Balmuș și Tatiana Ciaglic.
Vezi video aici.
Potrivit autorilor, pentru a deveni judecător, candidații urmează să dețină o diplomă de licență și de master în domeniul dreptului, să absolve cursurile de formare inițială la Institutul Național al Justiției sau să dețină experiență în domeniul dreptului activînd în alte profesii juridice, să cunoască limba Română și să demonstreze o reputație ireproșabilă.
Candidații cu vechime în muncă de cel puțin 7 ani în profesii juridice nu necesită să treacă instruirea inițială la Institutul Național al Justiției.
Odată ce sunt întrunite condițiile de accedere pentru funcția de judecător, candidații trec o evaluare la Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în rezultatul evaluării, sunt înscriși la concursul pentru ocuparea funcțiilor vacante de judecător. Colegiul pentru evaluarea performanțelor judecătorilor din cadrul CSM evaluează candidații la funcția de judecător care doresc să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă.După evaluare, CSM decide asupra carierei judecătorilor și propune candidații selectați spre numire prin decret prezidențial de către Președintele Republicii Moldova.
Transparența procesului de accedere și promovare în funcția de judecător, promovarea în bază de merit, dar și motivarea deciziilor de promovare sunt condiții esențiale pentru a ne asigura că sistemul instanțelor judecătorești este format din judecători integri și profesioniști.
Mai multe detalii privind cariera judecătorilor, dar și despre propunerile membrilor Grupului de Experți în domeniul Justiției, pot fi consultate aici.
Acest material video a fost elaborat în cadrul proiectului „Grupul de Experți în domeniul Justiției”, implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și susținut financiar de Departamentul Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova. Conținutul acestui material video este opinia Grupului de Experți în domeniul Justiției și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros Moldova.