În Comuna Tuzara a avut loc tîrgul Ideilor: ”Implicarea TA aduce dezvoltarea”



IMG_2784În Comuna Tuzara populația a scris problemele cu care se confruntă localitatea în care trăiesc și modalitățile de soluționare ale acestora. Zeci de persoane au venit și au notat ideile ce le au despre ceea ce îi afectează cel mai mult. Activitatea s-a desfășurat sub forma unui tîrg de idei care va sta la baza broșurei ce va fi lansată la sfîrșitul acestei luni. Gazda tîrgului a fost Asociația Obștească ”Caritas” care implementează proiectul de promovare și implicare civică a societății civile din Comuna Tuzara și satele alăturate ce este finanțat de către Ambasada Statelor Unite în cadrul proiectelor mici pentru inițiative democratice.

Participanții au fost de vîrste diferite și foarte activ și interesați au venit cu ideile ce le au. Fiecare problemă expusă pe panou, avea neapărat și o modalitate de soluționare. Acestea vor sta la baza unei scrisori din partea A. O. ”Caritas” către Administrația Publică Locală din Comuna Tuzara ce va fi prezentată la  ședința ordinară a consiliului local din 11 decembrie 2009 ca o Voce a Poporului. Este o modalitate eficientă prin care ideea fiecărui participant va ajunge la aleșii locali.

Problemele de bază menționate de către populație  țin de amenajarea teritoriului, deșeurile, apeductul, spațiile verzi, drumurile, abandonul copiilor și altele. Fiecare al treilea cetățean vede soluția în fondurile internaționale alături de cele locale și implicarea masivă a locuitorilor.

La eveniment au fost prezente mai multe ONG-uri care au vorbit despre istoria lor și despre activitatea desfășurată pe parcursul anilor. Asociația de Femei ”Sadoveanca”, Publicația Periodică ”COMUNA”, Asociația de sprijin a copiilor cu handicap fizic ”Dorința”, Asociația Obștească ”Caritas”, reprezentanții din satul Novaci și ai Administrației Publice Locale. Toate acestea au venit cu istorii de succes acumulate pe parcursul anilor. A fost un schimb util de experiență dintre organizații cu stabilirea contactelor și a unei colaborări de durată. Deschiderea societății civile față de cetățeni, de voluntari de noi experiențe s-a simțit puternic la fiecare reprezentant. Cultivarea spiritului civic este de o importanță majoră pentru dezvoltarea societății la nivel local.

 

Coordonator de proiect

Lilia Levco