ONG de tineret au discutat la Bălţi cu Ministrul Tineretului şi Sportului asupra necesităţilor pe care le au în domeniul politicilor de tineret



Atelier ONG tineret Nord cu MTS 014Luni, 16 noiembrie 2009, ONG de tineret, reprezentanţi ai Centrelor Regionale de Resurse pentru Tineri şi ai Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din regiunea de Nord s-au întrunit la Bălţi, în incinta Centrului “ATIS”, pentru a discuta asupra necesităţilor pe care le au în domeniul politicilor de tineret.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia “Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV) Chişinău, în parteneriat cu filiala TDV din Bălţi, cu suportul financiar al Fundaţiei Soros – Moldova şi Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională.

La acest atelier a participat şi Domnul Ion Cebanu, Ministrul Tineretului şi Sportului – lucru de care ONG au beneficiat din plin pentru aşi prezenta problemele pe care le au şi a cere sprijinul instituţiei guvernamentale din domeniul tineret în rezolvarea acestor probleme. Ministrul Tineretului şi Sportului a menţionat că este esenţial suportul societăţii civile în elaborarea şi realizarea Planului de acţiuni al Ministerului pentru anul 2010, precum şi implicarea acestora în procesul de implementare a Strategiei Naţionale cu privire la Tineret.

Nicolae Moscalu, Preşedintele CRRT “Moştenitorii” din municipiul Bălţi a menţionat faptul că majoritatea politicilor de tineret existente nu au mecanism de implementare, un rol esenţial în realizarea acestor politici ţinând de Administraşia Publică Locală, care nu are însă capacitatea instituţională sau voinţa politică de a realiza acest lucru. De asemenea, Domnul Moscalu a subliniat faptul că nu este clar în prezent statutul CRRT: o parte din acestea sunt în calitate de instituţie publică, altele sunt la balanţa ONG.

Eduard Mihalaş, Director Executiv TDV Chişinău, în calitate de Secretariat al Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat a evidenţiat principalele politici naţionale aprobate / în curs de aprobare care stimulează domeniul voluntariat. Acesta s-a referit la pârghiile legislative care pot fi utilizate în prezent pentru a consolida domeniul voluntariat – Strategia de dezvoltare a societăţii civile pentru anii 2009 – 2011, în baza căreia vor fi întreprinse mai multe acţiuni în dezvoltarea spiritului civic şi a voluntariatului, solicitând suportul Ministrului Tineretului şi Sportului să creeze un grup de lucru în 2010 care să faciliteze organizarea şi desfăşurarea în 2011 a Anului European al Voluntariatului şi-n R. Moldova. De asemenea, Directorul TDV a făcut o prezentare generală a situaţiei proiectului de lege cu privire la voluntariat şi a solicitat ONG de tineret să vină cu propuneri pentru asigurarea implementării acestui viitor act legislativ.

Ala Iaţco, Vice-preşedinte TDV Bălţi, Preşedintele Uniunii Organizaţiilor de Reducere a Noxelor, a menţionat faptul că pentru creşterea calităţii serviciilor prestate în cadrul Centrelor Prietenoase Tinerilor este necesar sporirea finanţării acestora.

Roman Sorocan, Voluntar în cadrul CPT “Salve” a avidenţiat problemele cu care se confruntă nî raionul Edineţ în procesul de informare a tinerilor din satele raionului în ceea ce ţine de educaţia sexuală, sprijinul din partea APL din Edineţ fiind aproape inexistent.

Liliana Samcov, Director Executiv AO “Demos”, Edineţ, a atras atenţia Ministrului în cea ce ţine asigurarea tinerilor social-vulnerabili, în special a celor orfani, cu locuinţe sociale, menţionând că o soluţie în acest sens ar fi crearea unor cămine sociale.

Ministrul Tineretului şi Sportului a propus să întrunească în cadrul unei şedinţe toate CRRT din R. Moldova pentru a discuta asupra politicii organizaţionale pe care au acestea şi a mecanismului de asigurare a implementării politicilor de tineret anume de către aceste Centre de Resurse. Primele 2 priorităţi ce ţin de CRRT, a subliniat Ministrul sunt definitivarea bazei de date a CRRT şi elaborarea unei strategii de instituţionalizare a acestora.

De asemenea, în urma întrunirii s-a evidenţiat necesitatea de a realiza acele modificări în actele legislative / normative pentru a asigura contractarea socială a ONG de către instituţiile publice – asigurând astel durabilitatea ONG şi serviciilor prestate de acestea.


http://tdvmoldova.wordpress.com