Implicare civica in Comuna Tuzara



La data de 1 noiembrie 2009, gimnaziul Tuzara a găzduit o masă rotundă sub genericul: ”Implicarea activă şi participarea civică a locuitorilor Comunei Tuzara”. La eveniment au participat 45 de persoane din satele Comunei Tuzara și din cele alăturate. Au fost prezenți profesori din gimnazii, elevi, educatori de la grădinița din satul Novaci și membrii Administrației Publice Locale. Activitatea face parte din cadrul proiectului ”Consolidarea și promovarea societății civile din Comuna Tuzara și satele alăturate”, care este susținut financiar de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în cadrul programului de granturi mici pentru inițiative democratice. S-au implicat activ elevii și profesorii din satul Pîrjolteni, Sadova și Novaci.

Evenimentul a fost deschis de către coordonatorul de proiect care a venit cu o informație cu privire la proiect și despre finanțator. Primarul Comunei Tuzara, dl Gheorghe Railean a vorbit despre importanța implicării cetățenilor în soluționarea problemelor localității și despre rolul implementării proiectelor la nivel local. S-a vorbit despre necesitatea societății civile pentru consolidarea democrației într-un stat precum Republica Moldova. Este important ca într-o localitate să fie o colaborare foarte strînsă dintre APL și societate civilă care să realizeze activități de comun acord.

Activitatea a fost moderată de către Ghenadie Mocanu de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”. Participanții au fost antrenați în lucru în grupuri, în discuții și au făcut prezentări. Li s-au adus exemple de istorii de succes ale comunităților unde locuitorii sunt activi și se implică în viața comunității. A fost consolidat un contact direct dintre participanți, în mod deosebit în cadrul grupurilor de lucru.

Pe tot parcursul activității s-a pus un accent deosebit pe nivelul de participare al cetățenilor în viața publică. În al doilea rînd s-au stabilit prioritățile colaborării dintre locuitori și Administrația Publică Locală. ”Această masă rotundă m-a ajutat să conștientizez rolul meu ca și cetățean în comunitate și cîte pot eu realiza pentru satul meu”, a menționat Ilinistor Ion din satul Tuzara. Participnții din satul Novaci au sugerat că ar fi bine dacă astfel de întîlniri se vor realiza mai des pentru a putea aduce în discuție probleme și soluții pentru localitățile din care fac parte.

Coordonator de proiect

Lilia Levco