Durabilitatea CREDO



La 16 iunie, in cadrul Centrului de Reintegrare Sociala a Tinerilor "CREDO", iar ulterior in incinta Consiliului Raional Ungheni, a avut loc o masa rotunda cu reprezentantii PNUD Moldova. Obiectivul general al acestei intilniri urma sa fie realizarea analizei complexe a functionalitatii serviciilor sociale existente la nivel local pentru tineri si femei in situatii de risc si formularea recomandarilor in vederea unei mai bune includeri in reteaua de servicii integrate si asigurare a durabilitatii CRST „CREDO".

Subiectul discutiei din prima etapa a intilnirii a fost analiza in „focus group" a serviciilor sociale din perspectiva specificului tipului acestora, calitatii, relatiilor cu autoritatile publice locale si acoperirii grupurilor de beneficiari in situatii de risc.

La masa rotunda au participat: Tudor Radeanu, Seful Sectiei Asistenta Sociala si Protectie a Familiei, Maria Calchei, directorul Centrului „Casa pentru Toti", Nelly Lupu, directorul Centrului de Integrare Sociala a Batrinilor, Grunea Osipov, manager Centrul Maternal Cornesti, Rodica Gutu, presedintele Asociatie Parintilor Adoptivi, Lucretia Bolotovici, Centrul de Justitie Comunitara.

Discutiile au fost interactive, fiecare din cei prezenti incercind sa formuleze problemele si solutiile posibile pentru grupul vulnerabil cu, care lucreaza, au raspuns la intrebarile unui chestionar legat de serviciile sociale integrate, legaturile cu APL, gradul de implicare in implementarea strategiilor nationale.

In a doua etapa, echipa PNUD Moldova impreuna cu Presedintele AO "Viitorul Incepe Azi" Constantin Stratulat si Coordonatorul serviciilor CRST „CREDO" Adelina Dulman au avut o intilnire cu consilierii CR Ungheni: vicepresedinte Petru Langa, seful directiei finante Tatiana Struc, membrii comisiilor sociala si economie, buget, finante. Întrevederea cu reprezentantii APL Ungheni, a avut drept scop determinarea mecanismelor viabile pentru asigurarea durabilitatii CRST „CREDO", si includerii propunerilor de finantare in cadrul proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2010.

Cei cinci consilieri prezenti au mentionat importanta sustinerii serviciilor existente. Au fost oferite solutii pentru o ulterioara finantare a Centrului, cea finala fiiind crearea unei subdiviziuni din cadrul SASPF. S-a decis constituirea grupului de lucru, compus din consilieri, reprezentantii PNUD si AO „Viitorul Incepe Azi", care gestioneaza la moment CRST, in vederea semnarii unui acord de colaborare de viitor, a analizei si identificarii solutiilor optime pentru ulterioara finantare, modificarea/completarea documentelor necesare acesteea.

Aste de mentionat ca dialogul dintre CR Ungheni si AO „Viitorul Incepe Azi" (prin proiectul CRST „CREDO") a demarat ceva timp, materializindu-se in urma deciziei CR Ungheni privind alocarea sumei de 30 mii lei in scopul desfasurarii programului de sustinere a tinerilor defavorizati, pe care il implementeaza AO "Viitorul Incepe Azi".

http://viitorulincepeazi.blogsite.org