Puterea continua sa utilizeze resursele administrative pentru intimidarea contracandidatilorciorbaelectorala.gifAutoritatile continua sa utilizeze pe larg resurse administrative pentru intimidarea concurentilor electorali. Mai multe partide de opozitie semnaleaza nereguli semnificative in modul in care se desfasoara campania electorala, se arata in cel de-al doilea raport de monitorizare al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului din R. Moldova (LADOM) in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte . Raportul a fost facut public luni, 21 mai, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit directorului LADOM, Paul Strutzescu, perioada de monitorizare 9 - 20 mai s-a manifestat printr-un sir de actiuni care au servit drept pretext pentru autoritatile centrale si locale, degrevate din functie pe perioada campaniei, sa-si promoveze imaginea politica. In raionul Floresti, candidatul din partea PCRM a oferit cadouri veteranilor de razboi, cu ocazia comemorarii Zilei Victoriei, specificand ca acestea sunt din partea autoritatilor. Cazuri similare s-au inregistrat la Ocnita, Cimislia si in comuna Larga, Briceni.

LADOM isi exprima ingrijorarea si in legatura cu intensificarea cazurilor de intimidare directa a candidatilor electorali in raioanele de est ale republicii, in special fata de retinerea primarului de Corjova si a unui consilier raional Dubasari.

Grupul de monitorizare remarca ca, desi Comisia Electorala Centrala a emis mai multe hotarari de natura sa conduca la corectarea campaniei electorale, autoritatea de reglementare actioneaza rezervat, chiar nejustificat in situatii concrete. "CEC nu dispune de parghiile necesare pentru a penaliza concurentii care incalca legislatia electorala", a mentionat Paul Strutzescu.

Urmatorul raport de monitorizare va fi facut public la 31 mai.