Un nou serviciu pentru copii de vârstă mică a fost lansat astăzi în mun. Bălți



Asociaţia Obştească „CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie” (reprezentant al organizaţiei „Hope and Homes for Children” din Marea Britanie)  și Centrul de Plasament Temporar și Reabilitare pentru Copii din Bălți (CPTRC) au lansat ieri, 12 februarie 2015, secția de zi pentru copii de până la 3 ani, un serviciu medico-social unic  în mun. Bălți.

În contextul reformării sistemului de protecţie a copilului din Republica Moldova şi alinierii acestuia la standardele şi angajamentele europene şi internaţionale, ONG-urile susțin politicile guvernamentale și oferă asistență tehnică autorităților pentru a spori reforma. În acest context, CCF Molodva, în baza unui acord de colaborare cu Ministerul Sănătății și APL mun. Bălți, implimentează reorganizarea Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare pentru Copii din Bălți  prin dezvoltarea și diversificarea serviciilor  de zi, care să răspundă nevoilor pe care le au familiile cu copii din teritoriu.

Primul serviciu de zi pentru copii de până la 3 ani, lansat oficial ieri, 12 februarie 2015,  are ca scop prevenirea instituţionalizării copiilor de vârstă fragedă sprijinind familiile social vulnerabile din mun. Bălți. 

Reprezentantul Min. Sănătății, consultant principal, Lilia Oleinic a susținut:   ’’Astăzi asistăm la deschiderea unui serviciu alternativ formei rezidențiale. Prin acest serviciu o să putem răspunde nevoilor familiilor vulnerabile cu copii, oferindu-le susținere. Mulțumim partenerilor AO CCF Moldova, pentru contribuție și cred că fără memorandumul de colaborare și obiectivele clar trasate, succesul nu ar fi venit atât de repede’’. Directorul CPTRC Bălți, Valeriu Slobodeanu, la fel, a ținut să menționeze importanța dezvoltării copiilor în mediul familial:

’’Aici copii sunt asigurați cu de toate, asistență medicală, alimentație, educație, dar  astea nu sunt de ajuns pentru tot de ce are nevoie un copil, lipsește mama. Nu  putem lua toți copii în brațe  și desigur, ei așteaptă să vină părinții să-i ia.

Cu un an în urmă a apărut ideea de a crea acest serviciu, împreună cu specialiștii de la CCF Moldova. Ideea s-a realizat și iată astăzi avem deja trei copii în serviciu și urmează să mai vină și alții’’.

Președintele CCF Moldova, Liliana Rotaru: ’’ Prioritatea politicilor sociale, medicale ale statului referitor la protecția copiilor, este de a asigura dreptul acestora la familie. Sentimentul de a avea o familie nu poate fi înlocuit cu nici un bun material. Pornind de la politicile statului și dreptul copiilor la familie, în baza memorandumului cu Min. Sănătății și APL Bălți, astăzi lansăm acest serviciu de zi absolut necesar familiilor cu copii mici din mun. Bălți’’.

Din experiența lucrului CCF Moldova în această instituție, cel mai mare număr de copii instituționalizați sunt din mun. Bălți. Secția de zi nou creată vine să prevină  abandonul și separarea copiilor de familie.

Acest serviciu va fi un suport pentru mamele cu bebeluși care nu au nici o susținere familială, mame care au crescut în instituții rezidențiale, mame fără nici un venit sau fără spațiul locativ, care trebuie să se întoarcă mai devreme la serviciu pentru a se putea întreține, mame cu copii cu nevoi speciale, mame care pleacă din Centrul Maternal și încearcă să-și aranjeze viața.

Serviciul a fost creat de CCF Moldova cu suportul financiar al Ambasadei Finlanda la București în cofinanțare cu Hope and Homes for Children Marea Britanie. Pentru renovarea și amenajarea spațiului au fost investită suma de 210 360 lei. Costurile pentru întreţinerea serviciului sunt asumate de către Centrul de Plasament Temporar şi Reabilitare pentru Copii din Bălți din prima  zi a funcționării lui.      

IMG 1366                                                      IMG 1356