Agenda CJI pentru luna februarie



În luna februarie, în agenda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) se regăsesc mai multe activități destinate jurnaliștilor, dar și consumatorilor de media.

Pe 6 februarie, CJI, în parteneriat cu Internews, va lansa seria de întâlniri European Cafe, care își propune să încurajeze dialogul între tineri pe diferite teme de actualitate. În cadrul primei întâlniri, participanții vor discuta despre violența împotriva femeilor și cum putem opri astfel de abuzuri.

Elevi de la diverse instituții de învățământ din țară vor participa la lecțiile de educație mediatică organizate de CJI, menite să-i ajute să înțeleagă cum trebuie perceput un mesaj mass-media pentru a nu  fi  manipulați. În ultima decadă a lunii,  un grup de 15 profesori vor fi și ei, la rândul lor, inițiați în acest domeniu, în cadrul unui program similar de instruire.

CJI va relansa eforturile de advocacy axate pe problemele accesului presei la ședințele legislativului și transparenței proprietății  mass-media. Două spoturi video  vor fi lansate în susținerea acestor campanii.  Despre necesitatea transparenței proprietății   mass-media se va discuta și în cadrul unui  club de presă, organizat de CJI  tot în această lună.

Departamentul Media-Azi şi Cercetare va continua să relateze despre evenimentele din domeniu, precum şi despre diferite oportunităţi şi lucruri utile pentru reprezentanţii mass-media. Vom menţine în centrul atenţiei și chestiunile ce ţin de respectarea Codului deontologic şi a eticii profesionale în exercitarea profesiei de jurnalist. Rubrica de Comentarii  va aborda sub diferite aspecte implementarea standardelor europene în mass media naţională. În luna februarie, autorii de comentarii se vor referi la solidaritatea de breaslă, drama presei online şi ce trebuie să facă presa locală pentru a deveni puterea a patra în R. Moldova. Tot în cadrul acestei rubrici, vom publica o amplă analiză despre limbajul actual al presei. Vom   menţine şi tradiţionalele deja interviuri, prin intermediul cărora vom aduce în prim-plan problemele mass-media şi soluţiile pe care le vor propune interlocutorii noştri.

Departamentul Politici şi Legislaţie Media va prezenta raportul privind situația mass-media în anul 2014. De asemenea, va continua să monitorizeze situația presei din R. Moldova, precum și inițiativele și modificările legislative din domeniu. Echipa departamentului va acorda și în februarie asistență juridică gratuită instituțiilor mass-media și jurnaliștilor.

La Școala de Studii Avansate în Jurnalism continuă cursurile de Jurnalism social și Jurnalism economic. Totodată, săptămânal, studenții vor avea ocazia să se întâlnească cu diferite personalități în cadrul Clubului de discuții, pentru a-și completa cunoștințele despre procesul de integrare europeană și alte aspecte ce țin de cultura generală a viitorilor jurnaliști.  

Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de Uniunea Europeană, Ambasada SUA în Moldova;  Civil Rights Defenders din Suedia;  Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED); Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american. Misiunea în Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) etc.