Hai să ne Recunoaştem – parteneriat şi colaborare între Oxentea şi Goian



28 Ianuarie 2014 — Hai să ne Recunoaştem – parteneriat şi colaborare între două localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului: Oxentea şi Goian.

Proiectul “Hai să ne Recunoaştem!” implementat de AO Clubul Femeilor INSPIRAŢIE din Oxentea, r. Dubăsari a mai desfășurat o activitate.

În cadrul acesteia, a fost efectuată o vizită în toate instituţiile din Oxentea, unde au fost implementate diferite proiecte investiţionale. 

La întrunire au fost prezenţi primarul satului Goian, Sergiu Malai, directoarea gimnaziului Rodica Vucolova, directorul Casei de Cultură Aliona Ochioşanu şi directorul Casei de Cultură Aliona Zgherea.

Prima instituție vizitată a fost Primaria Oxentea, a cărui primar este Valeriu Rusu. El a organizat oaspeţilor o excursie prin birourile primăriei şi a povestit despre unele proiecte realizate. Cum ar fi schimbarea geamurilor la primărie, schimbarea acoperişului, iar în curînd începe demararea proiectului ce ţine de aprovizionarea cu apă şi canalizare. 

A doua vizită a fost la Centrul de zi pentru copiii cu CES Armonie. Directorul Centrului Lilia Galin a relatat despre colaborarea cu Ambasada Germaniei la Chişinău. La grădiniţa “Izvoraş” şefa instituției Maria Guriţenco a relatat despre mai multe activităţi realizate împreună, înainte de conflictul transnistrean. La fel s-a discutat despre problemele cu care se confruntă fiecare instituţie şi care ar fi soluţiile pentru a fi depășite. S-a stabilit o colaborare între aceste două instituţii chiar şi după finalizarea proiectului “Hai să ne REcunoaştem”! 

Ultima destinaţie a fost la gimnaziul Oxentea. Rodica Vucolova, directoarea şcolii din Goian, a fost interesată să afle ce s-a realizat la gimnaziul Oxentea, cum activează şcoala şi regretă faptul, că la Goian învaţă doar 34 elevi, fapt cauzat de plecarea populaţiei din stânga Nistrului peste hotare şi nivelul scăzut al natalităţii. 

Astfel, s-a stabilit o relaţie de parteneriat între instituții, societate civilă şi autoritate publică. Următoarea activitate în cadrul proiectului “Hai să ne Recunoaştem!” este seminarul de sensibilizare şi informare: “Identificarea şi prioritizarea problemelor comunitare. Metode de implicare a femeilor în acţiuni de soluţionare a acestor probleme”.

Activitățile sunt parte a proiectului:„Participarea femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului la dezvoltarea comunităţii” , realizat de Centrul Contact din Chişinău, în parteneriat cu Institutul Independent de Drept şi Societate Civilă din Tiraspol, cu asistenţa Programului Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). 


Persoana de contact: Liliana Porumb, coordonator de programe al Centrului Contact. Tel: 22/233947, lporumb@contact.md