Victorie pentru Orhei



1403661 599054436815629 2127649259 o 1Tinerii din R. Moldova au abordat subiecte importante în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Social, desfăşurat sub genericul „Fii actor, nu spectator”

 

 

Chişinău, 30 noiembrie 2013 - 11 echipe de tineri de pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistria, au prezentat piese de teatru social la subiecte actuale pentru tineri şi adolescenţi, în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Naţional de Teatru Social, care a avut loc la Chişinău pe 30 noiembrie a.c.

Metodologia de educaţie prin Teatrul Social este una din metodele moderne extrem de eficiente de instruire şi educaţie a tinerilor, o modalitate creativă de a transmite informaţii privind comportamentul responsabil, lipsit de riscuri. Această metodă non-formală de educaţie permite nu numai actorilor de teatru social, dar şi publicului de a se implica pentru identificarea soluţiilor şi rezolvarea problemelor existente prin promovarea comunicării eficiente şi schimbarea comportamentală.

Piesele de teatru social, cu o durată de max. 15 minute, au vizat subiecte importante privind problemele în perioada adolescenţei, comunicarea eficientă cu părinţii, responsabilitatea pentru viaţa de familie, protejarea sănătăţii reproductive, prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală şi HIV, a sarcinilor nedorite, a comportamentelor riscante, precum și comunicare în lumea virtuală în rândul tinerilor. Cele mai creative echipe au fost premiate.

Locul I a fost ocupat de echipa de „Y-PEER Orhei”,formată la iniţiativa departamentului social a Consiliului Raional de Tineret, organizatie mentorata de Centrul de Tineret Orhei. Iată numele actorilor care au cucerit publicul şi trofeul: Vîrtosu Corina, Boldişor Alexandru, Muntean Valeria, Morari Tudor, Savuleac Victoria, Parvan Marina, Groza Dumitru, Mudrea Vladlen, caimac Rodica, Cealnîc Veronica, Urîtu Ecaterina, Buiacov Anastasia, Mihai-Leonti Mihaela. Coordonatorii echipei, care au fost la fel de implicaţi şi au contribuit la succesul nostru sînt Corina Erhan şi Rodica Bulhac( lucru pentru care le mulţumim din suflet!). Tinerii activişti din or.Orhei în urma a două instruiri (1-în domeniul Sănătăţii Reproductive şi noţiunea de Teatru Social,2-tehnici de actorie alături de extraordinarul actor Vitalie Jacota) au  abordat tema „Sarcina Nedorită”.Spectatorii Teatrului „Ginta Latină” au rămas impresionaţi  de profesionalismul si abordarea originală prin care a fost transmis clar mesajul piesei de teatru. Pe locul II s-a clasat echipa de tineri de la gimnaziul din satul Băhrinești, r. Florești, locul III- echipa „Tineri pentru Tineri” de la Centrul de Servicii Prietenoase pentru Tineri din or. Cimișlia, iar premiul special echipa de tineri educatori de la egal la egal „Y-PEER Nisporeni”, din or. Nisporeni.

Fără falsă modestie putem spune că am meritat din plin trofeul şi dubii la inmînarea lui nu avea nici juriul , nici participanţii , nici spectatorii.

Pentru Orhei a fost o zi de triumf : I loc pentru echipă, master-klass pentru toţi participanţii oferit de studioul teatral V.O.A.B. de la Palatul de Cultură din Orhei”A. Suruceanu”, şi cîteva numere artistice aduse în dar tot de orheienii: Laura Botnari, Savuleac Victoria, Manolov Leonid, Mudrea Vladlen, Tudor Morari, Radu şi Mihai Pînzari şi cu mult drag şi de mine J Ţăruş Doina.

După încheierea Festivalului Naţional de Teatru Social, echipele participante vor prezenta piesele de teatru în cadrul instituţiilor de învăţământ din localităţile şi raioanele din care provin pentru a disemna cunoştinţele la subiectele sus menţionate semenilor săi.

Festivalul Naţional de Teatru Social 2013 a fost organizat de Asociația Obștească Reţeaua Educatorilor de la Egal la Egal (Y-PEER) Moldova în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, ONG “Progres prin Alternativă”  şi UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie. 

Doina Ţăruş ,

Preşedintele Consiliului Raional de Tineret Orhei,

Coordonator Y-Peer 

 

1400560 599056810148725 1071781534 o

1400199 599051306815942 1976673881 o

859121 599054340148972 1104477879 o