Fă voluntariat - dă ritm comunității tale!
Voluntariatul este o activitate și o experiență memorabilă care te ajută să te descoperi și să descoperi farmecul lucrurilor bune.
În acest articol vom vorbi cu Andrei Sherepitko.
Andrei este un tânăr energic și responsabil, timp de trei ani a fost voluntar la YouthBank Orhei, unde s-a implicat în diverse activități, cum ar fi evaluarea propunerilor de proiecte, luarea deciziilor privind alocarea fondurilor, organizarea evenimentelor comunitare și promovarea programului în comunitate, motivând tinerii să se implice în dezvoltarea comunității.
Bună, Andrei. Ce ai putea să ne spui despre tine și activitatea ta de voluntar?
Andrei: Deci, am aplicat destul de aleatoriu, am devenit membru a echipei, eram responsabil pentru învățare, cum să scrii proiecte. Doamna Corina spunea că sunt foarte bun la explicarea chestiilor pe înțelesul tinerilor. Am fost responsabil pentru limba rusă într-o măsură și am făcut câteva proiecte bune. O experiență tare plăcută și interesantă.
Mai faci voluntariat la moment?
Andrei: Hm, nu îl fac în mod organizat, nu fac parte din vreo echipă, dar aș spune că fac multe chestii de voluntariat nefiind parte a unui grup, ajut comunitatea.
Care au fost factorii sau experiențele ce te-au determinat să îți dedici timpul și energia pentru a aduce schimbări pozitive în comunitatea moldovenească prin voluntariat?
Andrei: La început a fost doar ca o activitate în timpul liber, dar când deja ești parte a unei echipe și vezi oamenii pe care îi ajuți, sau activitățile pe care le faci, cred ca asta mă inspiră să continui. Pentru mine, motivul principal pentru implicarea în activități de voluntariat în Republica Moldova a fost dorința de a contribui la îmbunătățirea comunității și de a aduce schimbări pozitive în viața oamenilor. Am fost inspirat de nevoile și provocările cu care se confruntă mulți oameni din Moldova și am simțit că pot aduce o contribuție semnificativă prin implicarea mea activă în diverse proiecte și inițiative de voluntariat. De asemenea, am fost impresionat de pasiunea și dedicarea altor voluntari și organizații non-guvernamentale din Moldova, care lucrează neobosit pentru a face o diferență în comunitățile lor. Acest spirit de solidaritate și dorința de a ajuta m-au inspirat să mă alătur eforturilor lor și să contribui la construirea unei societăți mai bune și mai echitabile în Moldova.
Ai spus că dorința ta de a contribui la îmbunătățirea comunității se face vizibilă prin proiectele cu inițiativă de voluntariat, prin implicarea tinerilor. Ce ne poți spune despre acel proiect în care ai fost implicat tu? Care au fost momentele cele mai semnificative în timpul experienței de voluntariat?
Andrei: Off :D , a fost un proiect fain, dar tare greu pentru mine. A fost momentul în care eu personal am descoperit că de la a spune „un proiect e mereu o activitate care necesita echipă, ajutor reciproc și înțelegere” până la „a acționa ca lider, a face apel, a cere ajutor” este, totuși, un drum. Eu l-am mers. A fost un drum cu multe lecții.
Oricum, proiectul a fost despre inegalitate de gen și combaterea stereotipurilor. A fost finanțat de Centrul de Drept al Femeilor și era a abilita tinerii să transmită mesaje civice prin arta fotografică. Aș zice ca momentul cel mai semnificativ a fost dezvoltarea personală și conștientizarea unor neajunsuri, ce trebuiau înlăturate pentru a avea succes. Conștientizarea este un prim pas important spre creștere și îmbunătățire personală continuă. Prin această experiență, am avut oportunitatea să mă autoanalizez și să înțeleg mai bine cine sunt și cum pot să mă dezvolt în continuare.
Cum ai descrie experiența ta de voluntariat?
Andrei: Am fost norocos să o obțin, a fost foarte diferită, pentru ca am și lucrat un pic în asociația unde făcusem voluntariat, am fost ca senior și junior și am trecut prin diferite etape. Este inspirațional să vezi cum voluntariatul și colaborarea pot fi catalizatori pentru creșterea personală și pentru dezvoltarea unui nivel mai profund de auto-cunoaștere. Astfel de experiențe nu numai că contribuie la beneficiul comunității, dar și la evoluția ta ca personalitate.
Cum consideri că experiența ta în Moldova te-a influențat la nivel personal și profesional?
Andrei: Desigur, dar vezi, e cam dificil să înțelegi asta, într-un anumit moment, pentru ca e nevoie de o analiză profundă ce ar face conexiuni între activitățile realizate și modalitatea de influențare. Am avut privilegiul să trăiesc aceste momente în care simt că unele lecții au fost învățate la fond sau de la oamenii cu experiență, de acolo. Comunicarea eficientă cu colegii și beneficiarii proiectului a fost uneori dificilă, iar încercarea de a îmbina voluntariatul cu alte responsabilități și obligații personale a necesitat o planificare riguroasă și flexibilitate.
Voluntariatul este o lume a provocărilor? Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în timpul voluntariatului?
Andrei: Da, voluntariatul poate fi cu siguranță o lume a provocărilor. În timpul voluntariatului, am întâlnit diverse obstacole. Uneori, cei din jurul tău pot să nu înțeleagă exact ce faci sau cu ce te ocupi, dar această neînțelegere dispare atunci când le arăți rezultatele. Totuși, obținerea acestor rezultate necesită timp. În plus, este inevitabil să faci uneori greșeli, dar este important să le recunoști cât mai repede posibil. Este crucial să fii onest și sincer, deoarece aceasta influențează totul.
În contextul studiilor pe care le faci la moment și locul unde te afli aș vrea să te întreb: Care este perspectiva ta asupra interacțiunilor interculturale în Moldova și Cehia, având în vedere că fiecare persoană este diferită, indiferent de naționalitate, iar adaptarea la un nou mediu poate presupune inițial un șoc cultural?
Andrei: Fiecare persoană este diferită, indiferent de naționalitate, iar acest lucru nu poate fi catalogat ca fiind un avantaj sau un dezavantaj. Se pare că, în general, lucrurile nu sunt atât de relevante (și acest aspect este de fapt destul de minunat), însă cred că există oameni și aici care sunt implicați și pasionați. Personal, îi cunosc și mi se par minunați; inițial, șocul cultural a fost real pentru mine, deși acum nu mai este la fel de puternic ca la început. Există o zicală locală care spune că cehii sunt ca nucile de cocos - par destul de aspri și duri la început, dar odată ce îi cunoști devin blânzi, moi și dulci. Este doar o chestiune de timp.
Vei continua să te implici în activitățile de voluntariat? În viitorul tău este loc pentru voluntariat?
Andrei: În viitor, îmi doresc să devin profesor. Consider că această profesie este deja strâns legată de activitățile de voluntariat. Voi putea să îi învăț pe alții lucruri utile și, în schimb, voi primi un salariu pentru munca mea. Totuși, aș fi foarte fericit dacă, în timpul lecțiilor, subiectele discutate ar avea un impact personal pentru elevi și i-aș putea ajuta în afara orelor școlare. Cred cu adevărat că acest lucru ar putea să facă o diferență reală, chiar dacă nu întotdeauna în modul cel mai evident.
Acest interviu a fost realizat de către voluntara AO ,, ADIS ” Lidiana Vidrașco.
Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului Comunitate puternică prin tradiție de voluntaroat și spirit civic „Voluntariat - tradiție și resursă”, care este implementat de AO „ADIS” în cadrul MYCS, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Organizația de ajutorare est-europeană a Bisericii Catolice din Germania „Renovabis”.
Proiectul „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică” este implementat de Fundația Terre des hommes Moldova în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), România și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.
Conținutul acestuia aparține exclusiv AO „ADIS” și nu reflectă neapărat punctul de vedere a finanțatorilor.