Maraton ecologic la Orhei



Maraton ecologic “Din dragoste pentru PĂMÂNT”  

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), şi cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova din resursele acordate de Guvernul SUA.

La nivel local evenimentul a fost susţinut de DÎTS Orhei, Consiliul Raional Orhei, Primăria Orhei, SA „Orhei-VIT”, SC”Brodeţchi”SRL

Organizatori: Centrul de Tineret Orhei în colaborare cu Consiliul Local al Tinerilor şi Consiliile Americane din Moldova

Partener: Şcoala Raională de Sport Orhei

Totul a pornit de la idée.  Într-o discuţie cu cei de la Consiliul Local al Tinerilor Orhei Alina Zestrea, absolventă a programului de schimb FLEX,  administrart de Consiliile Americane în Moldova, a zis că ar fi bine să organizăm împreună un maraton pentru promovarea unei idei. Ca prilej demn de a sensibiliza opinia publică printr-o asemenea manifestaţie am ales Ecologia. Ţara noastră de fapt, demult merită nu un bilunar ecologic ci an, ani, viaţă ecologice. La cît e de frumoasă şi pitorească ar mai avea nevoie şi de o cultură ecologică pe măsură. Zis şi …hai să facem!

Ca să mărim impactul activităţii aveam nevoie de mulţi actori comunitari implicaţi şi de atragerea unor resurse din afară.

“INSPIR-O!” a apărut în viaţa mea din motivul căutarii soluţiilor,  reţetelor de lucru, care m-a ajutat să învăţ de la cei cu un pas, sau mai mulţi, înaintea mea. Este un program de mentorat, în cadrul căruia, după o analiză a obiectivelor personale, primeşti un mentor care îţi ghidează activitatea, te ajută să identifici şi să valorifici diverse oportunităţi. În cadrul acestui proiect a fost lansat un Program de Granturi Mici INSPIR-O care urma să sprijine acele evenimente care facilitează relizarea obiectivelor participantelor.

Obiectivul meu - Asigurarea unei rate înalte de implicare civica a tinerilor din raionul Orhei.

Împreună cu mentorul meu Daniela Munca –Aftenev şi cu colegii mei am găsit  că este potrivit acest eveniment pentru a aplica la Programul de Granturi Mici INSPIR-O.

De ce?

  • În raionul Orhei nu au fost înregistrate evenimente de amploare cu tematică ecologică.
  • Eram siguri că un maraton cu tematică ecologică care ar implica participarea a 100  de tineri în parteneriat cu agenții economici locali, dar și administrația publică, cum ar fi preşedintele Raionului, primarul oraşului Orhei ,reprezentanţi ai DÎTS Orhei, a , ONG locale, pentru a sensibiliza cetățenii de rînd față de problema ecologică -  ar fi nu numai o inovație în materie de evenimente publice, dar va spori de asemenea imaginea pozitivă a Centrului de Tineret ca un agent de schimbare și promovare a spiritului civic. 
  • Nivelul de conştientizare a problemei ecologice este foarte jos, din păcate. Deşi tinerii implementează diverse iniţiative ecologice, ghidaţi de cineva ori independent, printr-un maraton ecologic s-ar sensibiliza populaţia întregului raion. Iar pentru cel putin  100  de tineri s-ar produce un dublu impact, deoarece ei ar fi şi promotori şi beneficiari în acelaşi timp.

Am avut noroc şi proiectul nostru a trecut. Astfel am obţinut resurse pentru echipament şi material pentru plantare.

Astfel , pe 18 mai, începînd cu ora 8.30 a demarat Maratonul Ecologic cu genericul “Din dragoste pentru Pămînt”. Am avut o agendă complexă:

-          Înregistrarea. Fiecare participant a primit cite un tricou, o pereche de mănuşi în schimbul maculaturii pe care au adus-o;

-          Anunţarea obiectivelor

-          Plantare şi salubrizarea unui sector din parcul orăşenesc Orhei. S-au plantat 100 de trandafiri, 4 pui de liliac şi s-a grămădit o remorcă plină de gunoi.

-          Premierea finaliştilor concursului de fotografii “Tinerii văd : Problemele localitîţii mele”;

-          Premierea echipelor finaliste  la concursul ecologic;

-          Parcurgerea pe jos a traseului Parcul orăşenesc Orhei– Parcul Puşkin.

-          Desene pe asfalt “100 de idei pentru o ţară mai curată”

A fost de neuitat. Seara îi întrebam pe unii din participanţi pe facebook ”Cum v-a părut?” 

Răspunsuri – “Super!”, ”A fost interesant!”, “Cel mai mult mi-a plăcut mersul pe drum. Toată lumea ne privea şi ne zîmbea!”, “Mai des ar trebui de organizat aşa ceva”, “E foarte plăcut să muncim împreună”, “Ce gustoasă e mîncarea după muncă!”ş.a. Iar cineva m-a întrebat” Dar Dumneavoastră cum v-a părut?”…

…I-am admirat- tineri, frumoşi, deloc sceptici(cum vor să pară de obicei), adevăraţi! şi inspiraţi de ceea ce fac. Demult aveau nevoie de un eveniment care să îi uneasca în jurul unei idei. Am simţit că faptul că era un eveniment apolitic, lipsit de orice umbră dogmatică, nonformal, fără manipulare le-a plăcut şi s-au simţit foarte bine.

Din partea organizatorilor le mulţumesc pentru participare şi implicare celor care au fost împreună cu noi pe 18 mai: tinerii din satele Bieşti, Brăviceni, Ciocîlteni, Mitoc, Piatra, Susleni, Păhărniceni, Jora de Sus, Cişmea, Cucuruzeni, Mălăieşti, ş.a. , echipelor de la Linguata Orhei, L/T”Onisifor Ghibu”, L/T  “I.L.Caragiale”, gimnaziul “M.Eminescu”, gimnaziul “Ion şi Doina AldeaTeodorovici”, Consiliului Raional, Primăriei Orhei, Comisariatului de Poliţie Orhei, SCL Orhei – a fost foarte multă lume implicată , aşa cum mă învaţă bunul meu mentor Daniela Munca Atenev, aşa cum îi stă bine unui eveniment comunitar. Sîntem deasemenea recunoscători pentru implicarea activă în cadrul Maratonului vicepreşedintelui raionului A. Globa, primarului or. Orhei V.Colun, doamnelor M. Cogîlniceanu, sef adjunct DÎTS, M. Obadă, metodist DÎTS, M. Jioară, metodist DÎTS.

Deci, totul a pornit de la ideea unei tinere, Alina Zestrea – şi iată ideea s-a transformat într-un eveniment realizat! Dragi tineri, aşteptăm alte idei ale voastre!!!

P.S. Apropo, Maratonul nu s-a încheiat aici. Campania de colectare a maculaturii continuă! Poate facem o “bătălie” între şcolile din oraş. Ce ziceţi?

Corina Erhan,

Centrul de Tineret Orhei970080 174730052690830 2102928761 n482532 174730202690815 1405702362 n485592 174729459357556 122990205 n165409 174729602690875 1285702575 n943315 174729709357531 1723542898 n