Proiectul de iluminare stradală pentru comuna Tătărăuca Veche din Soroca are toate şansele să fie unul durabil



alt

Consiliul local din Tătărăuca Veche a aprobat la 3 decembrie 2012 tariful lunar pentru iluminare stradală, în mărime de 10 lei pentru gospodărie. Astfel, serviciul public nou creat prin intermediul unui proiect de dezvoltare gestionat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, în parteneriat cu GIZ, are toate şansele să fie accesibil, disponibil şi durabil.

Tot în cadrul proiectului-pilot a fost creată Întreprinderea Municipală "Tătărăuca Service", care va gestiona serviciul de iluminare publică, alături de alte sectoare precum: sistemul de apă şi canalizare, salubrizarea şi întreţinerea drumurilor locale. Angajaţii întreprinderii vor fi consultaţi de GIZ pe toată durata derulării proiectului.

Curând, vor fi finalizate lucrările de infrastructură. Inaugurarea sistemului de iluminare stradală este planificată pentru 18 decembrie curent.  În total, vor fi instalate 334 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED.  Acestea sunt dirijate prin intermediul a 11 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Lungimea reţelelor este de peste 20 de kilometri. Utilizarea unei asemenea instalaţii moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 lei anual, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. Costul investiţiei este de peste 2,7 milioane lei.

De sistemul modern de iluminare stradală vor beneficia cei 2200 de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca.

Pe componenta de eficienţă energetică, GIZ mai susţine un alt proiect-pilot, şi anume optimizarea eficienţei energetice a spitalului din Orhei. De asemenea, administraţiile publice locale sunt susţinute la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referinţă: aprovizionarea cu apă şi canalizare; gestionarea deşeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.