Comuna Tătărăuca Veche va beneficia de un sistem modern şi econom de iluminare stradală
Până la finele anului 2012, în comuna Tătărăuca Veche din raionul Soroca va fi instalat un sistem modern de iluminare stradală, de care vor beneficia în jur de 2200 de locuitori. Costul investiţiei este de 800 mii de lei şi este acoperit de proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).
Cu sprijinul unor consultanţi locali, a fost elaborat un studiu privind soluţia tehnică pentru iluminarea stradală, soluţie care s-a dovedit a fi deopotrivă inovatoare şi economă. Cercetarea a fost prezentată azi, 26 aprilie 2012, la Tătărăuca Veche.
Evenimentul a oferit prilej participanţilor de a aborda aspecte ce ţin de crearea şi dezvoltarea serviciilor publice de calitate în localităţile rurale:
„Mă bucur că eficienţa energetică este o prioritate pentru raionul Soroca, ceea ce arată că oamenii sunt de bună credinţă şi sunt activi. Nu sunt prea multe localităţi care se pot lăuda cu iluminarea stradală, iată de ce acest proiect-pilot reprezintă pentru Tătărăuca Veche o mare realizare.” (Mihail Stratan, director, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Ministerul Economiei al Republicii Moldova)
„Acest proiect-pilot pe care îl gestionăm cu spijinul GIZ are impact regional, deoarece uneşte mai multe comunităţi. Sperăm că şi alte localităţi vor învăţa din experienţa de la Tătărăuca Veche, atât pe dimensiunea iluminării stradale, cât şi pe cea a gestionării corecte a finanţelor şi implicit a serviciilor publice.” (Ion Bodrug, director, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord)
„Această contribuţie este importantă şi va încuraja alte investiţii şi schimbări pozitive la Tătărăuca Veche. Într-un fel, se va face lumină şi în alte domenii.” (Liviu Raischii, primarul comunei Tătărăuca Veche)
„Prin acest proiect care uneşte cele şase localităţi din comuna Tătărăuca, am creat o micro-regiune unde este prestat acelaşi serviciu public. Astfel, scad costurile pentru întreţinere şi creşte calitatea.” (Igor Neaga, consultant GIZ pe eficienţă energetică)
În prezent, este elaborat proiectul tehnic, fiind totodată efectuate ridicările topografice şi prospecțiunile geodezice. După această etapă, se va purcede nemijlocit la instalarea fizică a reţelelor de iluminare stradală.
Cu sprijinul proiectului GIZ, în 2012 a fost creată şi înregistrată întreprinderea municipală „Tătărăuca Service”, care va gestiona serviciul de iluminare stradală, dar şi alte servicii publice precum: sistemul de apă şi canalizare, salubrizare şi întreţinere a drumurilor locale. Angajaţii întreprinderii vor fi consultaţi de GIZ pe toată durata derulării proiectului.
Povestea de succes de la Tătărăuca Veche va face obiectul unui ghid de iluminare stradală pentru localităţile rurale. Publicaţia va prezenta soluţii tehnice care sunt econome la energie, dar şi întreţinere, şi va fi disponibilă până la sfârşitul anului curent.
Pe componenta de eficienţă energetică, GIZ mai susţine un alt proiect-pilot, şi anume optimizarea eficienţei energetice a spitalului din Orhei. De asemenea, administraţiile publice locale sunt susţinute la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referinţă: aprovizionarea cu apă şi canalizare; gestionarea deşeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională.
Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de către Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de către Ministerul German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.