Aleşii locali devin mai responsabili dacă sunt instruiţi, campanie



sursa: Info-Prim Neo

Aleşii locali devin mai responsabili în adoptarea deciziilor dacă sunt instruiţi în domeniul administraţiei publice locale (APL). Aceasta este concluzia unui atelier de lucru desfăşurat în data de 28 februarie cu ocazia evaluării rezultatelor campaniei de instruire a aleşilor locali desfăşurată de către Centrul Contact în cadrul proiectului „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova - consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale”, transmite Info-Prim Neo.

Scopul campaniei a fost de a consolida capacităţile APL din 25 localităţi în domeniile relevante de activitate ale acestora. În cadrul campaniei  în perioada septembrie –  noiembrie 2011 au fost desfăşurate training-uri cu durata de două zile pentru circa 600 consilieri locali, primari, funcţionari publici, precum şi lideri ai societăţii civile.

Beneficiarii au fost informaţi despre principiile de funcţionare a APL, organizarea activităţii autorităţilor publice locale, gestionarea finanţelor publice locale şi a patrimoniului, implicarea cetăţenilor în procesul decizional şi asigurarea transparenţei activităţii APL.

Managerul proiectului, Nicolae Panfil, secretar al Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, a declarat că în mare parte scopul campaniei de instruire a aleşilor locali a fost atins. În cadrul atelierului de evaluare au fost invitaţi beneficiarii campaniei de instruire a aleşilor locali pentru a discuta împreună experienţa pozitivă, dar şi eventualele neajunsuri observate în cadrul campaniei.

Eugen Furculiţă, consilier al Secretarului general al Guvernului, prezent la atelierul de lucru, a menţionat că Guvernul este conştient de faptul că există carenţe în activitatea APL şi că este deschis pentru orice tip de sugestii pentru a o perfecționa.

Valerian Ciocan, primarul s. Mihăileni, r. Rîșcani a afirmat în cadrul atelierului de lucru că, astfel de training-uri sunt foarte utile aleșilor locali și ar trebui să fie organizate mai frecvent, pe teme mai aprofundate. Majoritatea aleșilor locali prezenți la eveniment au menționat de asemenea că, după training-uri le este cu mult mai uşor să colaboreze cu consilierii locali și funcţionarii publici care au participat la training-uri.

Concluziile campaniei de instruire a aleşilor locali precum şi recomandările formulate în cadrul atelierului de evaluare  urmează a fi prezentate  autorităţilor publice centrale şi locale, fiind în acelaşi timp un suport pentru  consolidarea cooperării dintre sectorul asociativ şi autorităţi.

Proiectul „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova - consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale”  este realizat  de către Centrul Contact în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.