Parteneriat “Terre des hommes” şi „AVE COPIII” de Ziua Copilăriei în Grădina publică



IMG_8268

Delegaţia din Republica Moldova a Fundaţiei Elveţiene«Terre des hommes» (Tdh) (vezi detalii la adresa http://tdh-childprotection.org/projects/moldova/description/ro) şi echipa Asociaţiei pentru abilitarea copilului şi familiei „AVE COPIII” au participat miercuri, 1 iunie, la „Târgul ONG-urilor pentru Copii” în Grădina publică „Ştefan cel Mare”, la sărbătoarea Zilei Internaţionale a Copilului. Standul Tdh şi „AVE COPIII a prezentat o multitudine de creaţii ale copiilor. Oaspeţii şi participanţii la sărbătoare au avut posibilitatea să descopere şi să fie încântaţi de talentele copiilor din localităţile Republicii Moldova şi mesajele lor exprimate prin desene, picturi, aplicaţii, lucrări manuale/ de artizanat.

Unele lucrări artistice ale copiilor au fost elaborate de copiii din Casa Aşchiuţă a Asociaţiei pentru abilitarea copilului şi familiei „AVE COPIII”, altele - sunt rezultatul activităţilor psihosociale de grup cu copii promovate de Proiectul „Reţeaua Socială pentru Protecţia Copilului” (RSPC) implementat de Tdh. Ambele proiecte au drept scop îmbunătăţirea stării psihosociale a copiilor, prin utilizarea diferitor instrumente, în special jocuri, relaxare şi învăţare non – formală care dezvoltă competenţe personale şi sociale (rezilienţa, integrarea socială etc.), precum şi exprimarea liberă a emoţiilor, gândurilor şi sentimentelor. RSPC este un proiect implementat în raioanele Soroca, Ungheni, Făleşti şi municipiul Chişinău şi reprezintă un model de protecţie psihosocială a copilului la nivel de comunitate, care contribuie la îmbunătăţirea procedurilor de protecţie şi asistenţă a copiilor identificaţi drept victime sau în risc de abuz, neglijare, exploatare sau trafic. Casa Aşchiuţă a Asociaţiei pentru abilitarea copilului şi familiei „AVE COPIII” este un serviciu complex de asistenţă rezidenţială, care are drept obiectiv (re)integrarea familială şi prevenirea abandonului copiilor.

Târgul ONG-urilor pentru Copii”, organizat de UNICEF, Fundaţia Oak şi Parlamentul RM a reunit diverse ONG-uri care militează pentru drepturile copilului, pentru a ridică nivelul de conştientizare a societăţii şi a factorilor de decizie asupra drepturile de bază ale copiilor. Ziua Internaţională a Copilului este oportună pentru a aminti că problematica protecţiei şi promovării drepturilor copilului este actuală şi acută. Participarea la târgul ONG-urilor de Ziua Internaţională a Copilului demonstrează o dată în plus consecvenţa cu care Fundaţia Tdh şi Asociaţia „AVE COPIII” se alătură celorlalte organizaţii în promovarea drepturilor copilului în Republica Moldova.

Andriana Dilan
Communication & Information Officer
Terre des hommes Delegation in Moldova

Tel: +373 22 24 16 64
fax: +373 22 23 79 68
e-mail: communication-moldova@tdh.moldnet.md