Serghei CHIRILOV - Ambasador al Bunăvoinţei al Fundaţiei „Terre des hommes”

Serghei CHIRILOV - Ambasador al Bunăvoinţei al Fundaţiei „Terre des hommes”

(intervievat de Andriana Dilan, specialist în comunicare Tdh)

Reprezentanţa din Republica Moldova a Fundaţiei „Terre des hommes” (Tdh) Lausanne – Elveţia activează în ţara noastră din 2004, desfăşurând activităţi în domeniul protecţiei copilului. Începând cu anul 2008, alături de Delegaţiile Tdh din România şi Albania, şi cu susţinerea financiară a UEFA, Tdh Moldova implementează proiectul MOVE, care are drept scop îmbunătăţirea calităţii intervenţiilor psihosociale prin instruirea actorilor locali, responsabili de copii. ( mai multe detalii la adresa http://tdh-childprotection.org/projects/moldova/description/ro).

Proiectul MOVE este cunoscut nu doar ca proiect de formare a pedagogilor - animatori, dar în primul rând de cei peste 180 copii, care participă regulat la aceste activităţi. Rezultatele înregistrate până acuma merită să fie cunoscute de toţi profesioniştii care lucrează cu copii. În acest sens, Tdh organizează în perioada mai - septembrie 2011, 3 evenimente MOVE Fair Play pentru a informa profesioniştii şi pedagogii, dar şi societatea despre rezultatele pe care le înregistrează copiii urmare a participării la activităţi MJS şi pentru a promova MJS ca instrument care poate fi inclus şi folosit de către pedagogi, fie în activităţile cu copiii, fie în activităţile cu părinţii. (vezi promo video https://civic.md/anunturi/cauze-sociale/14412-ce-este-mjs-ce-este-move.html )

Un rol important în aceste evenimente MOVE Fair Play este dedicat Ambasadorului Bunăvoinţei.

Serghei CHIRILOV în calitate de Ambasador al Bunăvoinţei al proiectului MOVE pentru anul 2011 va tutela evenimentele Fair Play de la Ungheni, Soroca şi Chişinău. În noua sa postură, Antrenorul principal al Selecţionatei de Fotbal de Tineret a Moldovei se implică în campaniile proiectului MOVE pentru a promova respectarea drepturilor copilului, şi nu în ultimul rând introducerea metodologiei MJS în curricula şcolară, care aplicată fiind, duce la îmbunătăţirea stării psihosociale a copiilor.

alt

 

Care au fost motivele Dvs să acceptaţi titlul de Ambasador al Bunăvoinţei al Fundaţiei "Terre des hommes"?

Cel mai important şi frumos lucru din viaţa mea este naşterea fiicei mele. O satisfacţie mai mare, cînd vezi copilul zîmbind şi fericit nu pot să-mi imaginez. De aceea, gîndul că pot ajuta mai mulţi copii să crească într-o lume mai bună, purtînd titlul de Ambasador al Bunăvoinţei, mă face să mă simt împlinit.

Iar acceptarea acestui titlu, acordat mie de Terre des hommes, pot spune că mi-a amplificat sentimentul de responsabilitate. Poate este o motivaţie mai mult personală, dar aceasta mă face să simt că nu trec degeaba prin viaţă.

Activităţile organizate de Tdh, în special cele în cadrul proiectului MOVE care contribuie la ameliorarea bunăstării psihosociale a copiilor din Republica Moldova se potrivesc sau chiar se identifică cu trăirile şi motivaţia a ceea ce fac zi de zi.

Motivele pe care le am eu, în calitate de Ambasador al Bunăvoinţei, sunt să fac tot ce îmi stă cu putinţă ca să sprijin şi să promovez drepturile copiilor, să fac în aşa fel, încât nevoile lor să fie auzite şi soluţionate de cei cărora le stă în putere pentru a le da o sanşă mai bună în viaţă.

 

Cum ajută experienţa dvs de fotbalist în lucru pentru bunăstarea copiilor?

Fotbalul mi-a oferit multe momente deosebite în viaţă. Prin fotbal am realizat multe lucruri frumoase, am cunoscut multă lume, am învăţat lucruri noi, am văzut multe locuri minunate. Mă consider norocos că mi s-a oferit şansa să joc fotbal profesionist. Cred că această experienţă pe care o voi împărtăşi copiilor, va fi un exemplu şi model pentru ei ca să creasca curajosi, întelepţi, încrezatori şi deschişi. Deci, experienţa de ex-fotbalist şi Antrenor principal al selectionatei de tineret a Moldovei îmi este foarte utilă, însă, cred că pentru a transmite mesaje şi a informa societatea despre drepturile copiilor nu este obligatoriu să practici fotbalul. Oricine din alt domeniu şi profesie o poate face, mai ales pentru faptul că copiii sunt viitorul nostru.

 

În opinia Dvs, cum activităţile MJS ajuta copii? Şi care este diferenţa dintre sport şi o activitatec MJS?

Oricărui copil îi place joaca şi atenţia. Prin jocuri şi activităţi sportive copilul se dezvoltă armonios, iar atenţia îl face să se simtă protejat şi iubit. Aceste mesaje subliminale stau la baza metodologiei «Miscare, Joc si Sport», şi deja s-a observat că starea psihosocială a copilului se îmbunătăţeşte. Dacă e să comparăm activităţile MJS cu sportul, în special fotbalul, consider, că pentru copii activităţile MJS, totuşi, au un avantaj mai mare. Acest fapt se datorează spiritului de colaborare şi nu cel al concurenţei, care cred că este mult mai benefic pentru copil. Cu toate că în fotbal putem vorbi de spiritul de colaborare în cadrul echipei, elementul concurenţei rămîne prezent în timpul meciului cu echipa concurentă. Nu degeabea vestitul proverb “Altius, Citius, Fortius” este motto-ul competiţiilor, ceea ce presupune şi elementul excluderii. În activităţile MJS nu putem discuta în termeni ca excludere, competiţie, concurenţă şi adversar. Aceasta este ceea ce m-a impresionat şi cred că aceasta ajută copiii! Mai mult ca atât, un număr mare de copii poate fi educat şi ajutat să practice activităţile sportive prin prisma implicării tuturor, respectului reciproc şi colaborării.

 

Ce fel de acţiuni ar trebui să fie făcute pentru a fi un Ambasador de succes în proiectul MOVE?

Orice acţiune care promovează dragostea, susţinerea, solidaritatea este benefică pentru a deveni mai buni şi puternici. De aceea, orice participare activă în cadrul evenimentelor Fair Play, sprijinul la organizarea a cât mai multor evenimente a proiectului MOVE, răspândirea valorilor Fundaţiei Terre des hommes în domeniul protecţiei copilului, implicarea a cât mai multor persoane pentru a ajuta copiii vulnerabili să se simtă împliniţi şi fericiţi, sunt deja paşi importanţi pentru a avea succes.

Iar sentimentul că ai ajutat un copil ar putea fi măsurat cu producerea schimbării în viaţa a cel puţin doi oameni…alt

 

Andriana Dilan
Communication & Information Officer
Terre des hommes Delegation in Moldova

 
Tel: +373 22 24 16 64
fax: +373 22 23 79 68
e-mail: communication-moldova@tdh.moldnet.md

 

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola