Implicarea femeilor în alegerile locale din 2011



La 02 aprilie, în Raionul Căuşeni, satul Cîrnăţeni, în incinta Liceului Teoretic „Grigore Grigoriu”, s-a desfăşurat seminarul de instruire şi informare pentru femei cu genericul: „Implicarea femeilor în alegerile locale din 2011”. Seminarul este o continuitate ale celor iniţiate anterior şi face parte din proiectul „Noi posibilităţi pentru femeile din Moldova, cointeresate în susţinerea Democraţiei şi Păcii”, finanţat de Ambasada Statelor Unite în cadrul Programului de „Granturi mici pentru susţinerea iniţiativelor democratice” şi implementat de Uniunea Presei de Afaceri din Moldova. Pe parcursul seminarului s-a pus accentul pe necesitatea implicării cît mai active a femeilor în viaţa comunităţii. Este important pregătirea profesionistă în momentul deciziei de a candida la funcţia de primar sau consilier într-o comunitate sau alta. Nu au lipsit jocurile interactive şi de team building, energizantele şi implicarea directă a participanţilor în discuţii.

La training a fost prezent şi reprezentantul Ambasadei SUA în Republica Moldova, domnul John D. McGregor, Grants Assistant. Acesta a ascultat şi a analizat detalii despre desfăşurarea activităţilor planificate. 

La seminar au participat 17 femei de diferite vîrste, reprezentînd diverse grupuri de interese şi domenii de activitate. Femeile au învăţat ce este un plan de campanie şi modalitatea de realizare a acestuia cît mai eficient. Selectarea echipei de lucru pentru orice lider trebuie să constituie o prioritate, lucru despre care participantele au fost informate detaliat. Calităţile unui lider, construirea discursului de campanie a unui potenţial candidat au fost punctele forte ale seminarului. Femeile au lucrat în grup, au realizat şi au prezentat planuri de campanie electorală şi au făcut discursuri.

Acest training s-a axat anume pe necesitatea implicării active a femeilor în viaţa comunităţii şi în soluţionarea problemelor stringente. Participantele au plecat acasă mai informate, mai puternice şi cu o încredere mare că ele pot aduce fluxul schimbării la nivel local.

Lilia Levco,

Moderator