Dragoste la prima linie de cod: Cum să începi o carieră în Front-End Development

 

Dacă îți dorești o carieră în Front-End Development, ești pe drumul cel bun. Acest domeniu combină abilitățile tehnice și creativitatea pentru a crea proiecte cu impact atât local, cât și internațional. În acest ghid, vei descoperi 6 pași pentru a deveni Front-End Developer, de la limbajele fundamentale spre studiu până la cele mai bune practici pentru a te face un candidat atractiv pentru angajatori.

 

Despre autoare:

Salutare, sunt Elena Cotar, Senior CRO (Conversion Rate Optimisation) Developer în cadrul Orange Systems și mentoră a cursului gratuit Front-End Developer din cadrul Orange Digital Center. Am un background în Științe Economice, master în Dreptul Financiar-Fiscal și peste 8 ani de experiență în contabilitate. 

 

„A fost dragoste la prima linie de cod, acel <h1>Hello World!</h1>.”

 

Cariera mea în Front-End Development a început în 2020, când am decis să mă reprofilez și am urmat cursurile BooGeek. Inițial, m-a atras aspectul financiar, dar pasiunea mea pentru IT s-a dezvoltat pe parcurs. La finalul cursului, am aplicat pentru poziții de junior software developer și, după câteva interviuri, am început cariera în IT drept CRO Developer în Orange Systems.

 

1 - Dezvoltă competențele tehnice și soft fundamentale pentru începători

Pentru a deveni un dezvoltator Front-End, este esențial să stăpânești un set de competențe tehnice, pe care le putem numi „Dev Starter Pack”: HTML, CSS și JavaScript. Aceste abilități sunt fundamentale pentru crearea de website-uri funcționale și user-friendly.

 

Odată ce ai stăpânit aceste elemente, poți avansa către librării și framework-uri precum React, Angular sau Vue, precum și cunoștințe de Node. Totuși, nu uita că abilitățile tehnice trebuie completate cu competențe soft, precum comunicarea eficientă, colaborarea, gestionarea timpului, învățarea continuă și cunoașterea limbii engleze.

 

2 - Construiește un portofoliu atractiv pentru angajatori 

Dacă ești la început de drum, un portofoliu atractiv îţi va facilita accesul la primele oportunități de angajare. Iată câteva recomandări care te vor ajuta să obții încrederea angajatorilor:

 

  • Unicitate: Portofoliul tău trebuie să reflecte atât profesionalismul, cât și personalitatea ta.
  • Diversitate: Include proiecte cu niveluri diferite de complexitate și asigură-te că le înțelegi bine și poți explica procesele din spatele lor.
  • Îndrăzneală: Nu ezita să aplici chiar și cu 30-40% din competențele solicitate; cerințele din descrierea jobului pot varia față de cele cu adevărat necesare.

 

3 - Pregătește-te temeinic pentru interviurile tehnice 

Iată câteva sugestii care te vor ajuta să creezi o impresie pozitivă în cadrul interviurilor tehnice:

 

  • Pregătește-ți portofoliul: Fii gata să povestești în detalii despre toate proiectele tale, și, totodată, alege un proiect-cheie, iar, explicându-l, evidențiază tehnologiile utilizate și provocările depășite;
  • Menționează-ți competențele: Include abilitățile tale tehnice, resursele pe care le folosești și personalitățile sau proiectele care te inspiră;
  • Pune întrebări: Demonstrează-ți pregătirea și clarifică detalii despre proiect și cerințele sarcinii;
  • Practica este cheia: Exersează rezolvarea problemelor de cod pe platforme precum LeetCode sau HackerRank;
  • Verifică-ți conexiunea: Asigură-te că internetul și platforma pentru interviu funcționează bine, în cazul în care acesta este online.
  • Respectă eticheta profesională: Fii punctual/ă, alege o ținută potrivită și mulțumește intervievatorului pentru timpul acordat, având în vedere că soft skill-urile sunt la fel de importante ca abilitățile tehnice.

 

4 - Depășește provocările rolului de Front-End Developer 

Dezvoltatorii Front-End se confruntă adesea cu provocări precum ședințele frecvente care le reduc timpul alocat scrierii de cod și gestionarea unui număr mare de sarcini prioritare. Comunicarea eficientă cu colegii și managerii, împreună cu crearea unui mediu de lucru psihologic sănătos, pot transforma aceste dificultăți în oportunități de creștere și productivitate.

 

5 - Continuă să crești pentru a fi competitiv/ă pe piața muncii

Domeniul Front-End Development evoluează rapid, influențat de digitalizare și inteligența artificială, dezvoltatorii necesitând să-și îmbunătățească continuu competențele. Pentru a rămâne competitiv, este important să dezvolți adaptabilitatea și flexibilitatea, să participi la cursuri de formare continuă și să menții o atitudine proactivă față de învățare și inovație.

 

6 - Accesează resursele, sunt esențiale 

Pentru cei care aspiră la o carieră în domeniul IT sau doresc să-și dezvolte abilitățile, există un „starter pack” de resurse utile:

 

  • Platforme de studiu: Codecademy, FreeCodeCamp, W3Schools
  • Tutoriale video și podcasturi: Google for Developers, Developer Tea, Software Engineering Daily
  • Evenimente: IT Career Expo, Tech Women Summit, evenimente tematice

 

Această combinație de resurse poate fi un catalizator important în parcursul tău profesional și avansarea către un rol de Front-End Developer.

 

„Cu siguranță, viitorul este tech – de ce să nu te alături și tu?”

 

Provocările din domeniul Front-End Development pot părea copleșitoare, mai ales dacă este vorba de reconversie profesională, dar, cu abordarea și resursele potrivite, acestea devin oportunități de învățare și creștere profesională. 

 

Dacă ești pregătit/ă să îți începi călătoria în această lume a tehnologiei, te invităm să descoperi inclusiv oportunitățile gratuite din cadrul hub-ului de învățare pentru viitor, Orange Digital Center și să te lansezi într-o meserie digitală.

 

Programul de învățare Front-End Developer este lansat de Fundația Orange și este realizat în parteneriat cu Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, sub umbrela Orange Digital Center.

 

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.


Mai multe detalii despre Orange Digital Center sunt disponibile pe digitalcenter.orange.md

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola