Training în domeniul inovațiilor sociale pentru reprezentanții organizațiilor societății civile, întreprinderilor sociale, grupurilor de inițiativă

Îmbunătățirea capacității ONG-urilor cu activitate antreprenorială și a întreprinderilor sociale de a implementa soluții inovatoare pentru probleme sociale.

Context

Fiind bazat pe principiile drepturilor omului și egalității de gen, proiectul ”Cetățeni Activi, Comunități Prospere 2021 - 2025”, finanțat de Suedia și implementat de Fundația Est-Europeană își propune (la nivel de impact) să îmbunătățească elaborarea politicilor și realizarea drepturilor omului celor mai vulnerabile femei și bărbați din Republica Moldova. Proiectul generează două rezultate finale de impact: (i) bărbații și femeile vulnerabile se bucură de drepturi civile și politice și de oportunități de exercitare a influenței democratice; (ii) persoanele abilitate din comunitățile vizate se bucură de drepturi socio-economice și de oportunități de dezvoltare durabilă. 

În cadrul activităților de promovare a drepturilor sociale și economice pentru o dezvoltare locală durabilă, Fundația Est-Europeană își propune să crească capacitățile și să dezvolte abilitățile organizațiilor societății civile în domeniul inovațiilor sociale. Capacitatea organizațiilor neguvernamentale (ONG) în domeniul inovațiilor sociale este esențială pentru abordarea provocărilor contemporane din comunități. ONG-urile sunt adesea în prima linie de soluționare a problemelor sociale și au o înțelegere profundă a nevoilor cetățenilor. Abordarea inovatoare a problemelor sociale duce  la construirea unor comunități mai reziliente și incluzive, capabile să se adapteze rapid la schimbările sociale și economice. Investiția în capacitatea ONG-urilor în inovație socială este, așadar, un pas crucial spre un impact pozitiv durabil. 

În cadrul acestei inițiative, Fundația a contractat Fundația ADV România, care va instrui reprezentanții societății civile, întreprinderilor sociale și alte persoane interesate în inovații sociale, iar ulterior Fundația Est-Europeană va acorda două granturi pentru proiecte ce vor pune în aplicare aceste mecanisme. 

Trainingul va dura o zi întreagă, dar va fi organizat pe parcursul a două zile pentru a permite participarea a până la 40 de persoane.

Scopul training-ului

Îmbunătățirea capacității ONG-urilor cu activitate antreprenorială și a întreprinderilor sociale de a implementa soluții inovatoare pentru probleme sociale.

Subiectele abordate

În cadrul training-ului, ONG-le și întreprinderile sociale vor învăța cum să implementeze modele de afaceri sociale inovatoare, să utilizeze tehnici de „design thinking” pentru dezvoltarea soluțiilor adaptate nevoilor comunității și să optimizeze impactul social.

Publicul țintă

Trainingul se adresează următoarelor categorii de persoane:

  1. liderilor de ONG-uri,
  2. administratorilor întreprinderilor sociale,
  3. coordonatorilor de proiecte sociale,
  4. echipelor care lucrează în sectorul non-profit și
  5. persoanelor care doresc să adopte soluții inovatoare pentru a îmbunătăți impactul lor în comunitate.

Din partea unei organizații poate participa o singură persoană.

Limba

Trainingul va fi ținut în limba română, fără traducere.

Data desfășurării trainingului

  1. 09 decembrie 2024 de la 9.00-17.30
  2. 10 decembrie 2024 de la 9.00-17.30

Alte detalii logistice

Trainingul va fi organizat în municipiul Chișinău. Locul exact al desfășurării trainingului va fi făcut public după procesarea cererilor participanților. Participarea la seminar este gratuită. Organizatorii nu vor acoperi costurile de transport sau cazare. Pe parcursul trainingului participanții vor fi asigurați cu pauze de cafea și prânz.

Procesul de participare la concurs

Pentru a participa la training, rugăm să completați următorul formular: 

https://forms.gle/wb7t11z1GfiUGo4V9

Solicitanții sunt rugați să selecteze doar o zi pentru training.

 Criterii de selecție 

Selecția participanților se va face conform principiului „primul venit, primul servit”. Locurile sunt limitate, iar înscrierile vor fi procesate în ordinea în care sunt primite. Vă recomandăm să vă înregistrați cât mai curând posibil pentru a vă asigura locul la training. 

Termenii de Referință pot fi accesați aici: Fundația Est-Europeană invită reprezentanții organizațiilor societății civile, întreprinderilor sociale, grupurilor de inițiativă și alte persoane interesate să participe la un training în domeniul inovațiilor sociale - FUNDAȚIA EST-EUROPEANĂ

Termenul limită pentru completarea formularelor de înregistrare este 25 noiembrie 2024. 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați directoarea de programe, Ana Ciurac la e-mail: ana.ciurac@eef.md

Doar candidații selectați vor fi invitați. 

Pentru mai multe informații cu privire la activitățile Fundației Est-Europene, vă rugăm să vizitați site-ul lor: www.eef.md