Anunț pentru selectarea întreprinderilor moldovenești din sectorul produse agro-alimnentare de înaltă valoare

Distribuie prietenilor:Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) informează agenții economici referitor la inițierea proiectului „Sporirea capacităților de export ale companiilor moldovenești din sectorul agroalimentar de înaltă valoare pentru a accesa noi piețe de desfacere”, implementat cu susținerea programului USAID – Agricultură Performantă în Moldova.

Obiectivul de bază al proiectului este de a contribui la dezvoltarea unui sector agricol performant în Republica Moldova, prin sporirea cunoștințelor teoretice, capacităților și abilităților practice ale personalului implicat în activități de marketing și export a produselor agro-alimentare cu valoare adăugată înaltă.

Grupul-țintă al proiectului este reprezentat de proprietarii, directorii și managerii comerciali, responsabili de export din cadrul întreprinderilor din sectorul agroalimentar cu valoare adăugată înaltă (AVI), având următorul profil de activitate: vinificațiecreșterea și producerea fructelor în stare proaspătă (mere, prune, caise, piersici, cireșe etc); producerea de pomușoare (căpșuni, zmeură, coacăză,, mure, afine); producerea strugurilor de masă, inclusiv de soiuri apirene (fără sâmburi); cultivarea legumelor și verdețurilor în câmp deschis și în spații protejate de genul serelor și solariilor; producerea fructelor și legumelor procesate (gemuri, sucuri, conserve și paste de legume etc); fructe și legume congelate/refrigerate; producerea mierii de albine; produse agro-alimentare ecologice și organice.

Proiectul va include o serie de activități de instruire cu genericul Academia Exportatorului, mai multe master-class-uri tematice referitor la legislația, reglementările și procedurile de export ale produselor agroalimentare cu valoare adăugată înaltă (AVI), precum și servicii individuale de mentorat și orientare (coaching) pe piețele externe, destinate întreprinderilor din acest sector. De asemenea, participanții vor avea posibilitatea să-și promoveze produsele pe piețele externe prin intermediul bazei de date a oportunităților comerciale a Rețelei Europene a Întreprinderilor – Enterprise Europe Network. Întreprinderile cu cea mai înaltă performanță vor fi selectate pentru a participa la Programul de Sporire a Calificării Managerilor Moldova-Austria, inclusiv la vizita de studiu în Austria.

Calendarul academic al proiectului este prezentat în fișierul anexat sau poate fi accesat în format electronic la link-ul:

https://drive.google.com/file/d/1LJv32IGppiupxVLCSXoo4els0F85s1ML/view?usp=sharing

Pentru participare la activitățile din cadrul proiectului, reprezentanții întreprinderilor din sectoarele menționate, sunt rugați să completeze formularul anexat sau cel în format electronic, accesând link-ul https://forms.gle/ti5sFmTChoh9gruB8, până pe data de 11 februarie 2021.

Ca rezultat al evaluării chestionarelor de înregistrare, participanții vor fi divizați în 2 subgrupe –începători și intermediari, programul de instruire fiind adaptat sectorului produselor agro-alimentare cu valoare adăugată înaltă și necesităților identificate ale fiecărei categorii de exportatori.

Pentru programul de coaching / mentorat individual și pentru vizita de studiu în Austria este prevăzut un număr limitat de participanți, iar beneficiarii vor fi selectați conform criteriilor de eligibilitate prezentate în continuare.

Pentru programul de mentorat fiecare companie selectată va acorda prioritate necesităților sale și va agrea cu expertul un plan individual de coaching. Criteriile de eligibilitate pentru programul de coaching:

  • Domeniul de activitate al întreprinderii corespunde grupului-țintă definit al proiectului;
  • Interesul, motivația companiei și necesitatea unui plan bine definit cu rezultate așteptate bine definite;
  • Experiența întreprinderii și capacitatea de producere a produselor competitive pentru export;
  • Gradul de pregătire a produsului pentru a accesa piețele externe;
  • Corespunderea volumului producției volumelor necesare pentru a accesa piețele de export;
  • Cunoașterea limbii țării export, a limbii engleze sau a unei limbi de circulație internațională din regiunea unde se exportă.

Suplimentar, criteriile de eligibilitate pentru participarea la vizita de studiu în Austria includ:

  • Participantul va deține o poziție de manager în cadrul companiei sau persoană cu funcție de decizie, cu împuterniciri de a purta negocieri sau a semna contracte;
  • Experiență de muncă de minim 3 ani în domeniul exportului sau în cadrul companiei beneficiare;
  • Participarea la cursul teoretic integral de instruire ”Moldova-Austria”;
  • Interes de afaceri bine determinat pentru Austria, susținute de identificarea individuală a potențialilor parteneri.

Informații suplimentare referitor la condițiile de participare și activitățile din cadrul proiectului pot fi obținute la Centrul de Formare Antreprenorială al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, tel.: 022 23 32 86, 069 62 89 73, e-mail: [email protected]er.md Persoana responsabilă: Ludmila Botoșan: e-mail: [email protected], GSM: 069 62 89 73.


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.