Apel pentru propuneri de proiecte. Sprijin pentru inițiative de prevenire a violenței bazate pe gen (VBG) și consolidare a coeziunii sociale, desfășurate de organizații conduse de femei (WLO)


Sprijin pentru inițiative de prevenire a violenței bazate pe gen (VBG) și consolidare a coeziunii sociale, desfășurate de organizații conduse de femei (WLO)

Gender Centru, sub umbrela Platformei pentru egalitate de Gen cu suportul UNFPA Moldova lansează programul de granturi mici pentru organizațiile locale conduse de femei, în vederea consolidării prevenirii VBG.

Organizațiile Societăților Civile, organizații conduse de femei, organizații pentru promovarea drepturilor femeilor, organizații locale sunt invitate să prezinte propuneri de proiect în scopul consolidării prevenirii  violenței în bază de gen și coeziunii sociale.

În ciuda progreselor înregistrate în ceea ce privește angajamentele și eforturile de a pune capăt tuturor formelor de violență împotriva femeilor, 1 din 4 femei din întreaga lume raportează că a suferit violență fizică și/sau sexuală cel puțin o dată în viață, în mare parte de către un partener intim. În Republica Moldova, statisticile și datele sondajului arată că violența împotriva femeilor este alarmant de răspândită. Incidența violenței este mai mare în rândul femeilor din grupurile vulnerabile, în special în rândul femeilor cu dizabilități, al femeilor rome și al celor de vârstă anterioară pensionării (aproximativ 60 de ani).

Există dovezi că, din cauza rolurilor de gen tradiționale și a stereotipurilor adânc înrădăcinate, violența împotriva femeilor în Moldova nu este doar larg răspândită, ci în unele cazuri chiar acceptată și justificată în numele normelor socioculturale. Violența împotriva femeilor și fetelor are efecte devastatoare asupra vieții acestora. Cea mai eficientă modalitate de a o combate este prevenirea, prin abordarea cauzelor sale structurale și de fond.

Organizațiile conduse de femei (WLO) s-au aflat printre primii respondenți începând cu debutul crizei umanitare și continuă să demonstreze o capacitate ridicată de a ajunge la femei și fete în cele mai izolate și vulnerabile comunități. Recunoscând rolul lor esențial, UNFPA va sprijini aceste organizații, membre ale Platformei pentru Egalitate de Gen, prin intermediul AO Gender-Centru, prin acordarea de granturi mici pentru implementarea inițiativelor de prevenire a violenței bazate pe gen. Aceste inițiative vor pune accent pe consolidarea coeziunii sociale între femei, tineri și persoane în vârstă, atât din comunitățile de refugiați, cât și din cele gazdă.

Scopul apelului pentru propuneri

Acest apel este deschis organizațiilor societății civile (OSC) conduse de femei (WLO) înregistrate legal în Republica Moldova, cu experiență dovedită în promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor, și care sunt membre active ale Platformei pentru Egalitate de Gen.

Organizațiile selectate vor implementa inițiative de prevenire a VBG, cu accent pe consolidarea coeziunii sociale între femei, tineri și persoane în vârstă din comunitățile de refugiați și cele gazdă. Propunerile trebuie să vizeze rezultatele descrise mai jos și să fie implementate pe o perioadă de 3 până la 5 luni, cu un număr minim de 200 de beneficiari direcți prin activități de informare și sensibilizare.

Deși obiectivul principal este prevenirea VBG și coeziunea socială, sunt încurajate abordările intersecționale, care să ia în considerare forme multiple și suprapuse de discriminare – în funcție de sex, vârstă, dizabilitate, statut socio-economic, apartenență etnică etc. (ex. femei refugiate, femei rome, femei din zone rurale, femei cu dizabilități).

CERINȚE SPECIFICE PENTRU PROPUNERI

Propunerile trebuie să:

  • Propună intervenții inovatoare și cu impact în promovarea egalității de gen și prevenirea VBG;
  • Reflecte colaborarea cu autoritățile publice locale (APL) și/sau alți actori relevanți (ex. mass-media, instituții de învățământ, instituții medicale);
  • Definească instrumente clare de evaluare a eficienței activităților propuse;
  • Identifice riscurile potențiale și să propună măsuri de gestionare a acestora;
  • Prezinte un plan de sustenabilitate a intervenției după încheierea finanțării;
  • Se încadreze într-un buget de până la 5.000 USD.

Calendar de implementare

  • Data de început: 1 iulie 2025
  • Durata implementării: între 3 și 5 luni
  • Data limită de finalizare: cel târziu 30 noiembrie 2025
  • Buget maxim: până la 5.000 USD
  • Termen-limită pentru aplicare: 28 mai 2025

Descrierea serviciilor/rezultatelor solicitate

Propunerile ar trebui să sugereze sensibilizarea, comunicarea și/sau alte soluții creative și/sau gestionarea cunoștințelor cu privire la cele mai bune practici în domeniul egalității de gen și al emancipării femeilor în prevenirea și combaterea violenței în bază de gen în domeniile care includ:

  • Abordarea stereotipurilor de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor, inclusiv prin instrumente inovatoare și grupuri diverse; inițiative locale care promovează egalitatea de gen și combat stereotipurile, având un impact pozitiv și de durată pentru a preveni și a răspunde în mod corespunzător situațiilor de violență bazată pe gen în comunitățile lor;
  • Creșterea cunoștințelor în rândul tinerilor cu privire la principiile egalității de gen, feminism și masculinitate pozitivă prin intervenții precum proiecte digitale, teatre/dezbateri sociale cu tinerii, inițiative comunitare mici sau alte activități conexe;
  • Împuternicirea fetelor și femeilor, în special a femeilor refugiate, cu dizabilități, femeilor rome și altor femei din grupuri subreprezentate pentru a spori cunoștințele despre drepturile și abilitățile de combatere a stereotipurilor de gen dintr-o perspectivă intersecțională, utilizând, de asemenea, materiale informative internaționale UNFPA. Acest lucru va fi asigurat prin consolidarea capacităților, mentorat, servicii de consiliere juridică și psihologică și alte activități inovatoare;
  • Activități de promovare a echilibrului muncii casnice și profesionale și exemple de bune practici. Campanii de sensibilizare pentru a evidenția beneficiile implicării active a bărbaților în munca casnică.

Dosarul propunerii de proiect trebuie să conțină obligatoriu următoarele acte: Formularul  de aplicareFormularul bugetului și extrasul înregistrării organizației din registrul de stat.

Actele urmează a fi transmise până cel târziu la data de 28 mai 2025, ora 18.00, în format electronic (PDF sau Word), la adresa de e-mail:  info.egalitatedegen@gmail.comcu titlul: ”Propunere de proiect, grant WLO”

Neexpedierea dosarului în termenul indicat sau cu lipsa unuia dintre actele indicate, duce la descalificarea organizației din concurs.

Pentru întrebări suplimentare legate de acest Apel pentru propuneri, vă rugăm să contactați:
Nina Lozinschi,  Secretara Generală, Platforma pentru Egalitate de Gen (PEG) 069215456




NEWSLETTER

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular

PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la support@portal.civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale, folosiți butonul de mai jos.

Înregistrează-te

Am uitat Login-ul | Am uitat parola