Program de suport financiar pentru activități de Poliție Comunitară în Nordul țării



Program de suport financiar pentru activități de Poliție Comunitară în Nordul țării

Context

Activitatea Polițienească Comunitară, reprezintă o modalitate de activitate a poliției, care abilitează poliția și comunitatea cu oportunitatea de a activa în comun, pentru a soluționa problemele de ordine și securitate publică. Conceptul privind Activitatea Polițienească Comunitară este destinat organizării activității polițiștilor conform celor mai bune practici și standarde internaționale de conlucrare a poliției cu membrii comunității.

În acest context, Asociația Obștească „Clinica Juridică din Bălți” (în continuare CJB), în baza „Strategiei de Dezvoltare Instituțională 2023-2026 a organizației, intenționează să susțină activitatea Consiliilor de Siguranță Comunitară din Nordul țării în implementarea de soluții locale de securitate și siguranță comunitară. În acest proces, CJB își va asuma rolul de facilitator între APL, poliție și comunitate, menținând viu dialogul privind identificarea problemelor comunității și acordând suportul financiar necesar pentru soluționarea acestora.

Proiectul își propune:

  1. Să identifice, testeze și implementeze cele mai bune practici de cooperare în soluționarea problemelor de siguranță comunitară, inclusiv prin susținerea activității Consiliilor de Securitate Comunitară (CSC) în cel puțin 10 localități din nordul țării;
  1. Să extindă modele și practici de referință viabile pentru soluționarea problemelor de siguranță comunitară la nivel național.

În conformitate cu obiectivele proiectului, CJB lansează Programul de Suport Financiar pentru Activități de Poliție Comunitară destinat Consiliilor de Siguranță Comunitară din nordul țării, deja create.

Astfel, sunt invitate să aplice Inspectoratele de Poliție (IP) și reprezentanții administrației publice locale (APL) de nivelul I și II, în parteneriat, care activează în una sau mai multe din cele 12 raioane: Telenești, Sîngerei, Fălești, Florești, Rîșcani, Drochia, Glodeni, Dondușeni, Soroca, Edineț, Otaci, Briceni. 

Scopul și Obiectivele Programului

Scopul programului este de a consolida rolul Consiliilor de Siguranță Comunitară și de a susține implicarea lor în soluționarea problemelor de siguranță comunitară în cele 12 regiuni și la nivel național prin susținerea inițiativelor care abordează problematica drepturilor omului, prevenirii infracțiunilor, ordinii publice și problemele specifice fiecărei comunități în parte.

Obiectivele programului sunt:

Sporirea gradului de participare a comunității în consolidarea securității și ordinii publice și în soluționarea problemelor comunitare;

Dezvoltarea parteneriatelor locale dintre Poliție, Autoritățile Publice Locale (APL/Primării), alte instituții descentralizate, OSC-uri și cetățeni.

În cadrul Programului vor fi susținute activități de poliție comunitară, identificate în baza sondajelor cu populația locală și prioritizate printr-un proces de consultări publice cu comunitatea.

Activitățile pot include, de asemenea: informare și sensibilizare a comunității pe subiecte de siguranță locală de interes comunitar/local, crearea și difuzarea materialelor educative (scrise, foto, video), concursuri, meciuri de fotbal, dezbateri publice și alte evenimente publice și activități care vor viza:

  • soluționarea problemelor de securitate specifice localității, identificate prin sondarea populației;
  • educarea activismului civic și spiritului de implicare a cetățenilor;
  • promovarea bunelor practici de implicare a membrilor comunității în soluționarea problemelor de siguranță comunitară;
  • combaterea indiferenței față de problemele comunitare și comportamentele antisociale;
  • caricaturizarea/dezaprobarea comportamentelor antisociale;
  • implicarea comunității în acțiuni de prevenire a infracțiunilor și/sau a viciilor sociale (ex: huliganism, încălcarea regulilor de conviețuire comunitară și/sau a drepturilor omului, agresivitate, violență, încălcarea legii, consum abuziv de alcool/droguri etc.)

Notă: Lista de activități nu este exclusivă.

Activități care nu vor fi finanțate:

  • achiziționarea de automobile și combustibil
  • achiziționarea de alcool și alte produse derivate
  • achiziționarea de produse alimentare
  • lucrări de reparație a drumurilor și a clădirilor publice/private (sediile APL, a Poliției sau altor parteneri)
  • lucrări de construcție și reconstrucție
  • achiziționarea de tehnică de birou (computere, aparate de fotografiat, aparate de multiplicare și altă tehnică de birou)
  • achiziționarea de mobilier și consumabile pentru birouri
  • salarii
  • datorii și alte penalități ale partenerilor.

Criterii de eligibilitate

  • Solicitarea de finanțare trebuie să vină din partea Consiliului de Siguranță Comunitară, reprezentat fie de Inspectoratul de Poliție, fie de APL (nivel I sau II) din una sau mai multe localități ai celor 12 raioane din nordul țării (Telenești, Sîngerei, Fălești, Florești, Rîșcani, Drochia, Glodeni, Dondușeni, Soroca, Edineț, Otaci, Briceni);
  • Solicitarea de finanțare va fi însoțită de un Acord de parteneriat dintre Poliție, APL-ul local și alți actori comunitari (OSC-uri, alte servicii desconcentrate) care convin de a implementa activitățile de poliție comunitară de comun;
  • Activitățile proiectului trebuie să fie implementate în una sau mai multe dintre localitățile în cadrul proiectului: Telenești, Sîngerei, Fălești, Florești, Rîșcani, Drochia, Glodeni, Dondușeni, Soroca, Edineț, Otaci, Briceni.

Notă: Sunt încurajate activitățile de poliție comunitară la nivel de sate și comune, cu implicarea activă a comunității.

Parteneriate

CJB încurajează Inspectoratele de Poliție aplicante, care au instituit Consiliile de Siguranță Comunitară, să dezvolte idei de proiecte de activități polițienești cu implicarea de parteneri la nivel de localitate. În mod obligatoriu, cel puțin unul dintre parteneri trebuie să fie Administrația Publică Locală, care va participa în mod activ în implementarea activităților de poliție comunitară și va mobiliza comunitatea. Parteneriatele cu alte instituții și/sau asociații obștești locale vor constitui un avantaj.

*Consiliile de Siguranță Comunitară create în comunități sunt organe consultative care întrunesc reprezentanții autorităților publice locale, instituțiilor publice și societății civile, examinează problemele de securitate și ordine publică din localitate, determină acțiunile necesare pentru soluționarea în comun a acestora, coordonează și monitorizează implementarea acțiunilor convenite.

 Suportul financiar

1 800 000.00 lei este suma totală disponibilă pentru a susține activitățile de poliție comunitară în bază de concurs de idei, în perioada 2024-2025.

Va fi alocat suport financiar pentru două categorii de aplicanți:

Categoria I:

  • în mărime de până la 200 000,00 lei (buget total) pentru susținerea implementării ideilor propuse de Consiliile de Siguranță Comunitară deja create și care își desfășoară activitatea în orașe sau comune din raioanele Telenești, Sîngerei, Fălești, Florești, Rîșcani, Drochia, Glodeni, Dondușeni, Soroca, Edineț, Otaci, Briceni de cel puțin 2 ani.

Categoria II:

  • în mărime de până la 95 000,00 lei (buget total) pentru implementarea ideilor propuse de Consiliile de Siguranță Comunitară nou create, cel târziu în 2023, în localitățile rurale vizate mai sus.

Durata proiectelor

Perioada maximă de implementare a unui proiect este de 9 luni. O perioadă minimă nu este prevăzută. Implementarea proiectelor câștigătoare va avea loc începând cu luna septembrie 2024.

Procesul de selectare

Selectarea proiectelor va fi efectuată de către o comisie, formată din reprezentanți ai Clinicii Juridice, reprezentanți ai Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului Național de Securitate Publică și organizației donatoare, conform următoarelor criterii:

  • Relevanța propunerii de proiect cu obiectivele de finanțare
  • Rezultatele preconizate în domeniul sporirii siguranței comunitare
  • Numărul de beneficiari direcți și indirecți ai proiectului
  • Practici și abordări inovatoare/originalitatea ideii de proiect
  • Bugetarea clară a activităților proiectului și includerea costurilor rezonabile
  • Garantarea parteneriatelor cu o distribuire clară a atribuțiilor partenerilor.

Experiență anterioară în implementarea și gestionarea proiectelor nu este solicitată. Implementarea ideilor va fi gestionată de către echipa Clinicii Juridice, prin achiziționarea de bunuri/servicii și alte necesități pentru proiecte, în conformitate cu procedurile de achiziții ale organizației.

Într-o formulă mai succintă: câștigătorii vor avea suportul financiar necesar pentru activitățile de poliție comunitară propuse, iar Clinica Juridică va organiza tot procesul de achiziții și plăți pentru necesitățile proiectului în baza bugetelor aprobate.

Procesul de aplicare

Aplicantul poate depune un singur dosar pentru programul de suport financiar, cu indicarea categoriei de suport financiar solicitat – Categoria I sau II.

Dosarele complete (în română) vor fi expediate doar electronic, prin e-mail la adresele: tendercju@gmail.com indicând la subiect „Program de suport financiar – Poliția Comunitară”.

  • Recepționarea dosarului va fi confirmată printr-un mesaj la poșta electronică a destinatarului. Vă încurajăm, să utilizați adrese de e-mail Google (Gmail), pentru a evita intrarea acestora în Spam;
  • În cazul expedierii multiple a dosarului din numele aceluiași aplicant, se va considera doar primul e-mail expediat. Toate documentele transmise ulterior nu vor fi examinate;
  • Nu vor fi acordate confirmări telefonice de recepționare a dosarelor.

Termenul limită de depunere a dosarului este 21 iulie 2024, ora 23:55, ora locală.  Propunerile de proiect depuse după data limită, care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate și/sau sunt incomplete nu vor fi luate în considerare.

Dosarul de proiect va conține următoarele anexe obligatorii:

  • Formularul de Aplicare (Anexa 1)
  • Bugetul proiectului (Anexa 2)
  • Dovada parteneriatului (format liber), semnat, ștampilat după caz de reprezentanții instituțiilor partenere (Inspectoratul de Poliție și APL)
  • Documentul care confirmă instituirea Consiliului de Siguranță Comunitară
  • CV-urile personalului responsabil de implementarea activităților de poliție comunitară

Alte materiale pe care le considerați relevante (despre activitatea Consiliului de Siguranță Comunitară, Planuri de acțiuni care vizează Consiliile de Siguranță Comunitară) sunt binevenite.

Formularul de aplicare, inclusiv modelul bugetului, sunt disponibile pe acest link sau pot fi solicitate direct de la echipa de proiect la adresa clinicajuridica.balti@gmail.com, cu indicarea titlului mesajului „Formulare – Proiect Poliția Comunitară”.

Pentru detalii suplimentare sau orice întrebări legate de procesul de aplicare contactați persoana de contact din cadrul CJB: Andrei Tabarcea, Ofițer de Program Acces la Justiție, e-mail: tabarceaofiter@gmail.com, tel: 079419828, până la data de 15 iulie 2024.