Erim și Cu Sens va selecta 11 instituții mass-media care vor primi granturi pentru producerea conținutului jurnalistic de interes public, prin utilizarea tehnicilor jurnalismului de investigație și verificarea faptelor (fact-checking)



Logo

„Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova (SIMR) este un proiect de doi ani, implementat de Equal Rights and Independent Media (ERIM), împreună cu organizația parteneră CU SENS, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Proiectul își propune să sprijine jurnaliștii și mass-media independente, pentru ca aceștia să continue să ofere informații de calitate publicului său și să stimuleze, astfel, promovarea valorilor democratice în Republica Moldova.

Obiectivul grantului: Căutăm 11 instituții media, care realizează subiecte de importanță regională și locală, pentru a primi granturi care să acopere cheltuielile de producere a  conținutului jurnalistic. Organizațiile mass-media selectate vor realiza subiecte de interes public, relevante pentru audiența din Moldova, utilizând tehnici ale jurnalismului de investigație și/sau tehnici de verificare a faptelor (fact-checking). 

Numărul instituțiilor mass-media: până la 11

Numărul granturilor: până la 11

Valoarea minimă a grantului: 7 000 Euro

Valoarea maximă a grantului: 10 000 Euro

Perioada de implementare: 12 luni, începând cu iulie 2024

____________________________________________________________________________

  1. Scurtă descriere

ERIM și CU SENS intenționează să selecteze 11 instituții media care vor beneficia de granturi între 7.000 - 10.000 euro, pentru producerea  conținutului jurnalistic de interes public. Instituțiile media ar trebui să utilizeze tehnici ale jurnalismului de investigație și/sau instrumente de verificare a faptelor/ fact-checking pentru a documenta subiecte de interes public despre, dar fără a se limita la acestea: discriminarea minorităților, justiția de mediu, gestionarea finanțelor publice, corupția, conflictul de interese, spălarea banilor și alte probleme conexe. Jurnaliștii/reporterii din cadrul instituțiilor media care fac deja parte din proiect în cadrul altor activități vor avea prioritate pentru a primi grantul. Acest lucru nu garantează, însă, că instituțiile mass-media vor primi automat grantul. 

  1. Despre organizatori: 

AO Proiectul media „Cu Sens” (CU SENS) este o organizație non-guvernamentală și non-profit din Republica Moldova, fondată acum patru ani de trei jurnaliste de investigație din Republica Moldova, în urma unei campanii de crowdfunding. Misiunea CU SENS este de a aduce publicului din Republica Moldova subiecte în format video de înaltă calitate, bazate pe fapte (investigații, reportaje, documentare, etc.). Majoritatea subiectelor CU SENS sunt axate pe subiecte de maxim interes public, care au ca scop expunerea corupției, a crimei organizate, a conflictelor de interese și încălcarea drepturilor omului, dar și a altor ilegalități care afectează cetățenii Republicii Moldova.

Equal Rights and Independent Media (IREX Europe, care își desfășoară activitatea sub numele de ERIM), este o organizație non-profit cu sediul în Franța care promovează drepturile omului și libertățile fundamentale. ERIM le dă cetățenilor posibilitatea de a avea acces mai ușor la informații corecte și obiective, și de avea o atitudine critică în raport cu sursele de informare în masă cu care interacționează zi de zi. 

  1. Contextul proiectului:

Proiectul „Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova(SIMR) își propune să mențină un mediu de susținere pentru instituțiile mass-media din Republica Moldova prin oferirea sprijinului juridic, consolidarea capacităților specifice, în special în domeniul tehnologiei digitale și al verificării faptelor, sustenabilitate financiară, precum și prin sprijinirea inițiativelor comune cu actorii societății civile, astfel încât societatea să înțeleagă mai bine rolul mass-media în furnizarea de informații de interes public.  

  1. Criterii de eligibilitate (esențiale): 

1.

Sunteți o instituție mass-media independentă din Republica Moldova.

2. 

Instituția mass-media este o entitate înregistrată.

3. 

Sunteți activi în spațiul public de 2 ani, cel puțin.

4.

Politica dumneavoastră editorială este independentă de influențe politice și comerciale. Semnarea Codului deontologic al jurnalistului  reprezintă un avantaj.

5.

Nu ați beneficiat de resurse financiare din partea vreunui partid politic din Republica Moldova și din străinătate.

6.

Aveți capacități organizatorice și manageriale pentru a absorbi grantul

  1. Criterii de selecție:

1. 

Calitatea proiectului propus de a produce conținut jurnalistic folosind tehnici ale jurnalismului de investigație și/sau de verificare a faptelor pentru a realiza subiecte de interes public relevante pentru societatea din Moldova.

20

2.

Aveți experiență în producerea de materiale jurnalistice sub orice formă, folosind instrumente de investigație și/sau de verificare a faptelor, care acoperă subiecte de interes public relevante pentru societatea din Moldova. Materialele dumneavoastră sunt disponibile public și pot fi analizate de comisia de selecție. 

15

3.

Calitatea materialelor jurnalistice produse și prezentate de către candidat pentru selecție.

20

4.

Date care arată creșterea audienței cum ar fi numărul de urmăritori și vizualizări. 

10

5.

Aveți un istoric de producere a materialelor jurnalistice care acoperă probleme regionale/locale. Materialele dumneavoastră sunt disponibile public și pot fi analizate de comisia de selecție. 

30

6.

Angajații dumneavoastră sau personalul afiliat au participat la oricare altă activitate în cadrul proiectului Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova (SIMR).

5

 

Total

100 de puncte

 

  1. Costurile eligibile ale proiectelor:

  • Salariile personalului implicat în implementarea proiectului; 
  • Cheltuieli de transport pentru realizarea materialelor jurnalistice;
  • Costurile echipamentelor care vor fi folosite pentru producerea materialelor jurnalistice;
  • Costuri pentru chiria și serviciile de întreținere ale oficiului; 
  • Costuri pentru servicii relevante pentru implementarea proiectului; 
  • Alte costuri directe (de exemplu: comisioane bancare, reclame pe Google, reclame pe rețelele de socializare etc.).
  1. Procesul de selecție/calendarul: 

Publicarea anunțului:

9 mai 2024

Termen limită:

31 mai 2024

Selectarea câștigătorilor:

1 iunie 2024 - 15 iunie 2024

Notificarea rezultatelor: 

Începând cu 15 iunie 2024

Începutul implementării proiectului:

Iulie 2024

  1. Propunerea de grant: 

Dacă sunteți interesat să depuneți dosarul pentru acest grant, vă rugăm să trimiteți următoarele documente la adresa de e-mail projectparticipation.cusens@gmail.com

  1. Modelul de cerere completat (utilizați modelul 2. RO_SIMR_Content Grant_Application Template); 
  2. Modelul de buget completat (utilizați modelul 3. RO_SIMR_Content Grant_Budget Template); 
  3. Documentul de înregistrare, eliberat de autoritățile competente ale Republicii Moldova; 
  4. Link-uri sau copii ale celor mai relevante materiale jurnalistice. Solicitanții sunt încurajați să prezinte materiale jurnalistice la realizarea cărora au utilizat tehnici ale jurnalismului de investigație și instrumente de verificare a faptelor (fact-checking).
  5. Orice alte documente în sprijinul candidaturii sunt binevenite.