Caritas Cehia în Moldova lansează Programul de Granturi Mici 2023 pentru organizațiile membre URONPIC



Caritas Cehia în Moldova lansează Programul de Granturi Mici 2023 pentru organizațiile membre URONPIC

A.O. Caritas Cehia în Moldova anunță lansarea Programului de Granturi Mici 2023 pentru organizațiile membre Uniunii Asociațiilor Obștești „Rețeaua organizațiilor necomerciale prestatoare de îngrijiri comunitare” (URONPIC). Programul de Granturi este parte a proiectului “Consolidarea capacităților și sustenabilității financiare în sectorul social de îngrijire la domiciliu în Moldova”, implementat de către Caritas Republica Cehă Praga sucursala Chișinău în colaborare cu Asociația Obștească HOMECARE, finanțat de către Agenția Cehă pentru Dezvoltare în cadrul Programului ”Cooperare Cehă de Dezvoltare”, care tinde să contribuie la îmbunătățirea calității și durabilității serviciilor sociale în Moldova.

Obiectivul general al programului de granturi mici presupune  consolidarea și dezvoltarea a 5 ONG-uri membre URONPIC cu scopul de a crește nivelul lor de pregătire și eficacitate în furnizarea de servicii.

Programul respectiv are următoarele obiective specifice:

  • Creșterea nivelului de reziliență organizațională: Programul vizează sprijinirea organizațiilor URONPIC pentru a le ajuta să rămână puternice și să facă față mai bine crizelor sau problemelor la nivel național.
  • Diversificarea surselor de venituri: Prin acordarea de granturi, programul încurajează organizațiile să identifice noi surse de finanțare sau să dezvolte modalități de a obține venituri suplimentare în afara celor tradiționale.
  • Optimizarea costurilor organizaționale: Programul are ca obiectiv oferirea de suport organizațiilor să identifice oportunități de a reduce costurile administrative și operaționale, astfel încât să utilizeze mai eficient resursele disponibile.
  • Integrarea soluțiilor IT: Programul încurajează organizațiile să utilizeze tehnologiile informaționale pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii sau procesele interne, ceea ce ar putea duce la o mai bună eficiență și accesibilitate a serviciilor oferite.

Mărimea Granturilor:

Suma totală disponibilă în cadrul Programului de Granturi este de 30.000 EUR.

Fiecare proiect poate primi un grant de până la 6.000 EUR.

Criteriile de eligibilitate:

Accesul la fondurile Programului de granturi mici este deschis în condiții egale pentru organizații care îndeplinesc toate criteriile menționate mai jos:

  • să fie o organizație neguvernamentală;
  • să fie înregistrată în Republica Moldova mai mult de 1 an;
  • să aibă capacitatea de a intra într-un acord juridic;
  • să fie membru activ al URONPIC;
  • să presteze servicii comunitare de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, bazate pe necesitățile complexe ale beneficiarului;
  • să fie direct responsabilă de pregătirea și gestionarea proiectului, fără a acționa ca intermediar;
  • are o contribuție personală de minimum 5%.

Nu sunt eligibile! Organizațiile prestatoare de îngrijiri medico-sociale care nu sunt membre URONPIC sau organizațiile înregistrate în afara Republicii Moldova, persoanele individuale, organizațiile/instituțiile guvernamentale, autoritățile publice, partidele politice, întreprinderile cu activitate economice (SRL, ÎI), organizațiile religioase și sindicatele.

Perioada de implementare

Durata activităților proiectului trebuie să fie până la o lună și jumătate, iar proiectul trebuie să fie finalizat nu mai târziu de 15 decembrie 2023.

Completarea dosarelor

Pentru participarea la concurs vor fi admise doar dosarele complete și doar în format electronic. Formularele trebuie să fie completate în limba română. Dosarul va conține doar formularele tip conform anexelor Programului de Granturi Mici. Formularul de aplicare la finanțare (Anexa 1) și bugetul (Anexa 2) trebuie să fie semnate de conducătorul organizației sau persoana împuternicită. Toate documentele trebuie să fie prezentate în format PDF.

Dosarul propunerii de proiect trebuie să conțină următoarele acte și Anexe:

  1. Formular de aplicare _AO_Exemplu (Anexa 1)
  2. Buget_AO_ Exemplu (Anexa 2)
  3. Certificat de înregistrare/ Extras_AO_ Exemplu
  4. CV_AO_ Exemplu
  5. CV_Coordonator_AO_ Exemplu

Vă rugăm să respectați denumirile fișierelor conform modelului de mai sus.

Toate formularele și documentele referitoare la Programul de Granturi Mici pot fi accesate pe următorul link: https://drive.google.com/drive/folders/1NaHXhBUt23GYeqhbCdvg5kWgmf45rnSK?usp=sharing.

Depunerea dosarului

Cererea propunerii de proiect, se va expedia la adresa de email ccrm@caritas.cz, nu mai târziu de 22 octombrie 2023, ora 16:00, cu mențiunea „Programul de Granturi Mici 2023 ” în subiectul email-ului.

Orice cerere depusă după termenul limită va fi respinsă.

CCR MD nu poartă răspundere pentru mesajele care n-au ajuns la destinație sau au ajuns cu întârziere. Vă rugăm să vă asigurați de recepționarea propunerii de proiect.

După depunerea cererii propunerii de proiect veți primi o confirmare prin poșta electronică.

Vă recomandăm insistent să nu amânați depunerea cererii pentru ultima zi, deoarece pot surveni situații de trafic aglomerat de internet sau de pană de conexiune la internet (inclusiv, pană de curent etc.) care să pericliteze procesul de depunere a cererilor.

Întrebările pot fi trimise prin e-mail nu mai târziu de 3 zile înainte de data limită de depunere a cererilor complete la adresa de mai jos, indicând clar referința apelului pentru propuneri:

Partea contractantă nu are obligația de a furniza clarificări la întrebările primite după această dată.

Răspunsurile vor fi date nu mai târziu de 3 zile înainte de data limită de depunere a cererilor.