Festivalul Național de Teatru Social



Capture 1

 Rețeaua de Tineri Educatori DE LA EGAL LA EGAL, Y-PEER invită să înscrii echipa ta la Festivalului Naţional de Teatru Social, ediția a XII-a, anul 2022-2023

 Scopul Festivalului Național de Teatru Social este de a dezvolta în rândul tinerilor abilitatea de a analiza problemele cu care se confruntă, de a identifica soluții și de a le prezenta autorităților și factorilor de decizie care ar putea influența rezolvarea lor printr-o medotă creativă în forma unei scene de teatru.

Festivalul Național de Teatru Social, ediția a XII-a, va avea șapte etape de lucru, în perioada octombrie 2022 – martie 2023:

1. Participarea la primul atelier de lucru în tehnici de teatru social și crearea de mesaj a scenelor de teatru (Chișinău)    

2. Crearea scenelor de teatru social (local)

3. Participarea la al doilea atelier de lucru în tehnici de teatru social și crearea de mesaj a scenelor de teatru la nivel regional pentru nord, centru și sud (regional)

4. Prezentarea scenei de teatru în școli și localități (local)

5. Participarea la instruirea liderilor comunitari, liderii celor mai active echipe vor fi invitați pentru 3 zile de instruire (Chișinău)

6. Festivalul Național de Teatru Social în Chișinău, echipele cele mai active vor fi invitate la un teatru în Chișinău unde vor prezenta scena lor și vor discuta despre problema identificată cu un public de 500 oameni inclusiv de factorii de decizie. (Chișinău)    

7. Evaluarea proiectului, eveniment de o zi unde liderii își vor împărtăși succesele. (Chișinău)

Cine poate aplica:

Echipe din orice instituție de învățămînt - școală/gimnaziu/liceu din Moldova; centre de creație; reprezentanți ai centrelor de refugiați.

Componența echipei:

Echipa trebuie să fie formată de minim 8 pînă la 20 tineri (cu vîrste cuprinse între 12-18 ani), minim 1 refugiat (cu vîrsta cuprinsă între 12 -35 ani), un lider de echipă și un profesor.

Cum înregistrați echipa pentru a participa:

​Liderul echipei va completa Formularul de înscriere la Festivalul Național de Teatru Social disponibil aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeoNoLpoR3zP2NjNPrjUctkUdWwc5cLsFgBGDnJyZ2FLC900g/viewform  pînă la data de 19.10.2022

Echipa Y-PEER va reveni cu un apel telefonic pentru discuții și detalii.

 Cele mai active echipe și scenele de teatru cîștigătoare vor fi premiate, printre care în cadrul proiectului vom oferi cîteva mini-granturi în valoare de 40.000 lei pentru soluționarea unei probleme comunitare!

 Criteriile de selecție a echipelor sunt:

- Prezenta uneia sau mai multe persoane refugiate din Ucraina în echipa;

- Motivatia de a participa activ la rezolvarea problemelor cu care se confrunta tinerii;

- Relevanța problemei selectate;

- Disponibilitatea de a participa la toate 7 etape ale proiectului.

Pentru mai multe detalii contactaţi, 060862511,​ sau prin email la reteauaypeer@gmail.com.

Despre Teatrul Social:

Teatrul social se adresează elevilor, profesorilor și liderilor comunitari cu vârste cuprinse între 12 și 65 ani, care vor să se implice în schimbarea comportamentului uman și rezolvarea problemelor din societate.

Teatrul social este un instrument educativ, de schimbare personală și de influențare a, atitudinii și comportamentului în legătură cu subiecte care privesc drepturile omului, discriminarea, excluziunea socială etc. În acest context, teatrul social pune în evidență nevoile comunității, cu scopul de a oferi soluții și de a transforma comportamentul uman. Teatrul social susține valorile democratice, participative, în care discuția, argumentarea, exprimarea părerilor sunt susținute

Festivalul Național de Teatru social face parte din proiectul Tinerii – Lideri Responsabili, implementat de de AO Reţeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) cu susținerea OXFAM.

Scopul proiectului este de a implica tinerii, inclusiv cei refugiați din Ucraina, în programe de leadership, dotarea acestora cu cunoștințe și abilități, dezvoltarea lor pentru o integrarea mai ușoară și prosperă în noua realitate, generată de război.


Despre Y-PEER Moldova:

Y-PEER Moldova este ONG național înregistrat sub numele Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Moldova din anul 2013 și activează pe tot teritoriul țării, având echipe active de voluntari în peste 30 de școli. Y-PEER Moldova organizează activități de informare, educare și comunicare cu scopul de a dezvolta cunoștințe, atitudini și deprinderi utile de viață în rândul tinerilor. An de an, organizația lucrează cu peste 10 000 de tineri din țară.

Începând cu luna septembrie 2022, Y-PEER Moldova implementează un șir de programe de capacitare a tinerilor din Moldova și Ucraina, care se află în Moldova la moment, așa încât tinerii să își dezvolte un comportament responsabil și să devină cetățeni activi. 

Articol adaugat de: Y-PEER Moldova