EU4Business – Conectarea companiilor și crearea de sinergii între entitățile din Republica Moldova și Lituania



download

În perioada 05 - 10 octombrie, o delegație de întreprinderi și reprezentanți ai Organizațiilor de Suport în Afaceri din Republica Moldova, cu activitățile principale în sectorul textil și confecții au participat la o vizită de studiu în Lituania, organizată de ProEntranse.
La data de 6 octombrie 2022, delegația Republicii Moldova împreună cu partenerii din Lituania au participat la Conferința „Sustenabilitatea și Economia Circulară în Textile” de la Kaunas, alături de Laura Velasco de la Eurochambres și Jeanne Robles de la DG Near al Comisiei Europene.
Senior Project Manager din cadrul Eurochambres, Laura Velasco a subliniat că evenimentul a fost o piatră de hotar atât pentru sectorul textil, cât și pentru proiectul #EU4BCC în ansamblu. Implicarea #IMM-urilor în astfel de inițiative este esențială pentru dezvoltarea economică a #Europei și a statelor din #EAP.
În zilele de 7 și 8 octombrie, companiile din Republica Moldova cu activitățile principale în sectorul textil și confecții, împreună cu reprezentanți ai Organizațiilor de Suport în Afaceri din Republica Moldova, au participat la expoziția internațională MADE IN LITUANIA 2022 de la Kaunas. Scopul expoziției a fost de a prezenta produse și servicii create în Lituania, de a încuraja consumul de produse lituaniene și de a consolida comunicarea între companiile lituaniene și cele din străinătate.
Evenimentul de matchmaking din acest an a vizat sectorul textil:
• MODĂ & STIL: mărci/etichete de modă; îmbrăcăminte exterioară și lenjerie de corp și tricotaje pentru bărbați, femei și copii; echipament sportiv; îmbrăcăminte și accesorii din piele și blană; îmbrăcăminte de lucru, uniforme; Vânzări pe internet de articole de modă; lucrările designerilor; haine si accesorii.
• TEXTILE, MATERIALE PRIME & INTERIOR: Țesături, material tricotat și nețesut, textile tehnice și de casă, decorațiuni interioare; fibre, fire, accesorii textile, coloranți textile și materiale auxiliare.
• PIELE, ÎNCĂLĂTĂMINTE ȘI Meșteșuguri: Piele, mercerie din piele; încălțăminte pentru femei, bărbați și copii; artizanat; lucrări de artă și design.
• MAȘINI, TEHNOLOGII & LOGISTĂ: Mașini textile, de cusut și de tricotat, piese auxiliare, tehnologii, sisteme CAD/CAM, echipamente, servicii și furnizare; servicii de cercetare și educație, inovații, formare și consultanță; Servicii logistice pentru produse textile si îmbrăcăminte; ambalaje și echipamente comerciale.
Pe parcursul a 2 zile, au fost organizate întâlniri individuale cu potențiali parteneri în funcție de necesitățile individuale, pentru beneficiarii din Republica Moldova.
La data de 9 Octombrie 2022, un grup de companii din Republica Moldova împreună cu Organizațiile de Suport în Afaceri au fost invitate la Ambasada Republicii Moldova în Lituania de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar, domnul Emil DRUC.
Discuțiile s-au bazat pe dezvoltarea legăturilor și sinergiilor dintre Republica Moldova și Lituania cu potențial de inițiere a noilor colaborări, inclusiv în domeniul textil. Reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Lituania s-au arătat deschiși să ofere tot suportul în acest scop și să contribuie la atragerea investițiilor și dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Lituania și Moldova.
Vizita de studiu a întreprinderilor și reprezentanților Organizațiilor de Suport în Afaceri din Moldova a fost organizată de European Movement Lithuania, în cadrul proiectului „Study visits – a way to sustainable fashion (SV-SF)”, ENI/2019/411-865 – EU4BCC, cu sprijinul financiar al inițiativei EU4Business a Uniunii Europene, implementată împreună cu ProEntranse din Republica Moldova.