„Tech Women Summit" – pentru educarea, inspirarea și încurajarea femeilor în IT



Remunerarea financiară mai atractivă, posibilitatea de a lucra de la distanță și de a călători, șansele de a munci în companii străine și de a obține experiență internațională sunt doar câteva motive care determină fetele și femeile să aleagă o carieră în IT. Totuși, multe dintre femeile interesate de domeniu se confruntă cu bariere, precum: prejudecata că IT reprezintă o industrie dedicată bărbaților, frica de a nu reuși sau de a se integra într-o echipă cu mai mulți bărbați, lipsa de cunoaștere a disciplinelor TIC și altele.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, doar o treime din locurile de muncă în domeniul IT sunt ocupate de femei, cifră mai mică cu 5% față de numărul femeilor care muncesc în IT, în țări precum România sau Bulgaria.

Pentru a oferi profesionistelor din IT și viitoarelor specialiste în domeniu o platformă de comunicare și schimb de experiență, „Tech Women Moldova” lansează cea de-a treia ediție a „Tech Women Summit 2022”.

Evenimentul va avea loc pe 15 octombrie, cu începutul la ora 10:00, la „Tekwill” – str. Studenților 9/11. Participarea este gratuită, cu înregistrare prealabilă aici.

Ce trebuie să cunoști despre eveniment

Tech Women Summit 2022" este o platformă dedicată femeilor de orice vârstă, atât studente, cât și angajate în câmpul muncii, care vor o schimbare în carieră. Evenimentul își propune să le încurajeze să aleagă profesii în IT, domeniu care solicită diverse abilități – creativitate, organizare, analiză și logică.

Summitul va aduce în fața publicului invitate speciale din Republica Moldova și de peste hotare, care vor povesti despre calea lor către succes în industria TIC, dar și noutăți din domeniu, paneluri de discuție și ateliere practice la subiecte de actualitate în domeniu, precum și o perspectivă profesională asupra direcției de activitate pentru toate femeile care își doresc o afirmare în carieră.

Peste 300 de femei urmează să participe la eveniment. Printre invitații speciali ai ediției curente:

  • S. Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei
  • Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD
  • Svetlana Andries, specialistă de programe UN Women Moldova
  • Kim Colucci, Culture & Growth Director, Mixbook
  • Monica Jiman: Chief Customer Success Officer Pentalog Europe & Asia
  • Mariana Gurghis: Business Analyst at White Hat Gaming.

Participantele vor avea oportunitatea să ia parte la ateliere practice, unde vor putea dobândi cunoștințe valoroase în domeniul IT. Vor învăța și se vor inspira de la liderii industriei și vor explora perspective care le pot orienta calea profesională. Workshop-urile vor fi organizate în trei seturi, pe domeniile: QA Manual, QA Automation, DevOps, Big Data, Scrum/Agile, Product Development, care vor aduce în discuție cele mai recente tendințe, progrese și viziuni inovatoare.  

Mai multe detalii despre eveniment, aici.

Partenerii evenimentului

De la crearea sa, Centrul de Excelență în IT „Tekwill” încurajează femeile, prin diverse inițiative, să aleagă cariere în IT. În ultimii 4 ani, au fost implementate o serie de inițiative de abilitare a fetelor și femeilor, cu sprijinul Suediei, UN Women și al altor donatori. Mai multe inițiative au fost extinse la nivel național, oferind acces la instruiri în domeniul IT și noi perspective de lucru pentru beneficiarele din regiuni. O altă inițiativă pe care o susține „Tekwill” este  „Tech Women Summit 2022" – ediție curentă implementată cu susținerea Delegației Uniunii Europene, Suediei, UN Women, UNDP și SlovakAid, în parteneriat cu „Tech Women Moldova", ATIC, „Startup City Cahul", iHub și companiile Mixbook, Extole, Amdaris, Pentalog, Orange Systems, Empire, Paynet.

Despre Tech Women Moldova

„Tech Women Moldova” este o platformă lansată în anul 2018, cu sprijinul proiectului „Tekwill”, finanțat de USAID și Suedia. Inițiativa își propune să fortifice cunoștințele femeilor în tehnologie și să aducă profesioniste împreună, pentru a-și împărtăși cunoștințele, bunele practici, dar și pentru a motiva alte fete și femei să urmeze o carieră în IT.

Începând cu 2 februarie 2021, „Tech Women Moldova” este o asociație publică, dedicată atragerii, sprijinirii și promovării femeilor în domeniul TIC, pentru crearea condițiilor potrivite de participare a acestora în cea mai dinamică industrie a prezentului și viitorului. În prezent, „Tech Women Moldova” are 16 membre active implicate în programe și evenimente dedicate fetelor și femeilor.

În anul curent, Asociația și-a propuns să devină cea mai mare platformă pentru fete și femei din industria tech, cu accent pe evenimente, schimb de experiență și de cunoștințe, programe de mentorat, conferințe motivaționale, cursuri educaționale pentru mai multe oportunități în carieră, creștere profesională și afirmare în domeniul TIC.