Fundația Terre des hommes Moldova anunță concurs de selectare a 10 școli din Chișinău și Bălți (inclusiv suburbiile) în cadrul proiectului „PACT în justiție: copii și tineri protejați ”

Context 

Lucrând în Moldova din 2004, Fundația „Terre des hommes Moldova” (Tdh Moldova) se dedică asigurării respectării drepturilor fundamentale ale copiilor și contribuie la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului din Republica Moldova. Prin proiectele sale, Tdh Moldova urmărește prevenirea și răspunsul durabil la violență, neglijare și exploatare împotriva copiilor la nivel comunitar, raional și național. În prezent, activitatea Tdh în Moldova este construită pe trei axe complementare – sistemul de protecție a copilului, copii afectați de migrație și justiția prietenoasă copilului, urmărind să dezvolte sinergii între acestea, precum și cu alte domenii tematice cheie ale Fundației Terre des hommes. Din 2013, Tdh Moldova a realizat activități pentru consolidarea competențelor specialiștilor în domeniul prevenirii situațiilor de risc pentru copii de a comite infracțiuni și protecția copiilor în conflict cu legea. 

În prezent, este implementat proiectul „PACT în justiție: copii și tineri protejați”  (august 2024 – decembrie 2025) cu suportul financiar al Fundației MEDICOR. Scopul proiectului este de a spori protecția copiilor aflați în contact cu legea, concentrându-se în special pe copii care comit infracțiuni / contravenții și nu au vârsta minimă de răspundere penală, prin:

  • evaluarea contextului actual și identificarea nevoilor specifice ale copiilor în contact cu sistemul de justiției; 
  • instruirea și consolidarea capacităților profesioniștilor din diverse domenii pentru a identifica, respecta drepturile și răspunde eficient nevoilor copiilor aflați în contact cu legea, cu un accent special pe cei care comit infracțiuni / contravenții și nu au vârsta minimă de răspundere penală;
  • promovarea abordărilor sistemice pentru prevenirea violenței și comportamentelor delincvente la nivel comunitar;
  • dezvoltarea și pilotarea unui serviciu specializat care să ofere protecție și sprijin copiilor în conflict cu legea, adaptat nevoilor lor specifice.

În acest context, Tdh Moldova lansează un concurs de selectare  a 10 instituții de învățământ general din municipiul Bălți și Chișinău, inclusiv din orașele și comunele subordonate.   

Instituția de învățământ selectată va beneficia de următoarele:

  • prevenirea comportamentelor delincvente: prin utilizarea unui joc de societate dezvoltat pentru a preveni comportamentele infracționale și a contribui la reducerea comportamentelor riscante. Jocul include elementele de legislație penală și contravențională transmise într-un mod interactiv și prietenos și contribuie la o mai bună înțelegere a sistemului de justiție și protecție a copilului.
  • identificarea timpurie a riscurilor și intervenție promptă: prin organizarea de sesiuni de informare și instruire, cadrele didactice din instituția de învățământ vor dobândi cunoștințele necesare pentru a utiliza instrumentele de identificare și intervenție timpurie în cazurile de risc. Ceea ce va permite cadrelor didactice să intervină rapid și eficient în situațiile critice, și de a oferi suport elevilor.
  • promovarea medierii școlare: pilotarea unui program de mediere școlară va contribui la rezolvarea conflictelor în mod constructiv și la îmbunătățirea climatului școlar. Un cadru didactic din cadrul instituției de învățământ va fi instruit pentru a deveni formator în medierea școlară, contribuind la diseminarea cunoștințelor și abilităților în rândul elevilor, cadrelor didactice și părinților. De asemenea, acesta va instrui mediatori școlari – 10 elevi și 2 cadre didactice – care vor promova și facilita medierea școlară la nivel de instituție.
  • suport pentru părinți și îngrijitori: programul destinat părinților va oferi sprijin și îndrumare pentru a gestiona și preveni comportamentele riscante ale copiilor, asigurând o abordare integrată și colaborativă între școală și familie.
  • colaborare intersectorială: instruirea echipelor multidisciplinare la nivel local va promova o abordare integrată și colaborativă între diverse instituții (educație, sănătate, ordine publică, asistență socială) pentru protecția copiilor expuși riscului de a comite infracțiuni /contravenții.

Pentru ca activitățile propuse să fie realizate cu succes și să aducă beneficiile dorite, administrația școlii trebuie să ofere următoarele:

  • suport administrativ și logistic: alocarea sălilor de clasă și a altor spații necesare pentru desfășurarea sesiunilor de instruire, a atelierelor și a jocurilor de societate; asigurarea echipamentelor necesare, cum ar fi calculatoare, proiectoare și alte resurse tehnologice.
  • selectarea cadrelor didactice, a elevilor și facilitarea participării acestora la instruirii și în procesul de realizare a activităților în cadrul școlii.
  • identificarea și desemnarea unui coordonator al proiectului din rândul personalului școlar.
  • facilitarea cooperării între elevi,  cadre didactice și Consiliul Elevilor din școală pentru o implementare coerentă a activităților.
  • informarea elevilor și părinților despre proiect și beneficiile acestuia prin diverse canale de comunicare (ședințe cu părinții, postere, site-ul școlii, rețele sociale).
  • asigurarea unui mediu sigur și suportiv pentru elevi, în care aceștia să se simtă încurajați să participe activ la activități; oferirea de suport pentru elevii care au nevoie de ajutor suplimentar sau care sunt expuși riscului de comportamente delincvente.
  • elaborarea / ajustarea politicii de protecție a copilului și planul de acțiune în cadrul instituției. 
  • organizarea de sesiuni de informare și sensibilizare pentru părinți, pentru a le oferi cunoștințele necesare despre cum să sprijine copiii în prevenirea comportamentelor riscante; facilitarea participării părinților la webinarii și alte activități destinate acestora.
  • colaborare cu echipa Tdh Moldova pentru realizarea activităților.

Criterii de eligibilitate pentru instituțiile de învățământ candidate:

  • instituții de învățământ general (gimnaziu sau liceu) situate în municipiile Bălți și Chișinău.
  • experiență în implementarea proiectelor educaționale sau activități similare care au avut un impact pozitiv asupra elevilor și comunității.
  • disponibilitatea și deschiderea pentru implementarea proiectului: personal didactic și elevi dispuși să participe activ și voluntar în cadrul proiectului; spațiu necesar pentru desfășurarea activităților (ex. săli pentru sesiuni de mediere, activități de tip „peer-to-peer”, etc.).
  • motivația instituției de a se implica în proiect și de a contribui activ la atingerea obiectivelor acestuia. 

Pentru participare la concurs, vă rugăm să completați următorul formular până la data de 31 iulie 2024, ora 23:59: FORMULAR

 Termenul limită de aplicare:  31 iulie 2024, ora 23:59 

*Doar candidații preselectați vor fi contactați.

Fundația „Terre des hommes Moldova” oferă oportunități egale pentru toate persoanele și instituțiile calificate, indiferent de religie, vârstă, statut marital, stare de sănătate sau gen.

Politica de protecție a copiilor 

Procedura de recrutare a Fundației „Terre des hommes Moldova” se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția față de toate formele de violență împotriva copilului în cadrul proiectelor şi activităților noastre, precum și în afara organizației. Fundația „Terre des hommes Moldova” are o politică de protecție a copilului, iar candidatul selectat va semna o declarație prin care se va angaja să respecte această politică. Totodată, candidatul/a selectat/ă se va angaja să respecte toate politicile interne ale Terre des hommes.








PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola