Programul gratuit de stagiu profesional în SUA, Professional Fellows a deschis aplicările!Consiliile Americane pentru Învățământ Internațional din Moldova anunță o nouă rundă de selecție în cadrul Programului de Stagiu Profesional în SUA Programul Professional Fellows selectează profesioniști din Republica Moldova care activează în domenii precum Guvernare și Societate, oferind acestora posibilitatea de a dobândi abilități și experiență profesională printr-o bursă în Statele Unite ale Americii în Toamna 2023 sau Primăvara 2024.

PROFESSIONAL FELLOWS PROGRAM oferă un stagiu profesional de 5-6 săptămâni într-o instituție publică sau ONG din SUA pentru o experiență de dezvoltare profesională personalizată și acoperă toate cheltuielile asociate cu călătoria internațională, Viza J1, asigurarea medicală, costurile de bază de trai în SUA.

Grupul țintă: angajații serviciului public (Instituții publice și Guvernamentale) activ implicați în reforme politice și sociale/ implimentarea și promovarea inițiativelor civice/ administrarea publică și guvernarea locală atât la nivel național cât și internațional. Angajați ai ONG-urilor, inclusiv cele care activează pentru promovarea angajamentului civic și a accesului legal pentru comunitățile marginalizate în efortul de a oferi acces calitativ la serviciile juridice.

Scopurile Programului:

1. Schimbul de experienţă practică în domeniul serviciului public dintre organizaţiile publice din SUA şi Republica Moldova;
2. Sporirea aprecierii rolului societăţii civile şi angajamentul acesteia în procesul politic și decizional;
3. Crearea parteneriatelor durabile între instituţiile americane şi cele din Republica Moldova pentru soluţionarea problemelor de ordin legal și social comune.

Eligibilitate:

 • Vîrsta cuprinsă între 25 și 35 de ani la începutul programului.
 • Cetățean și rezident al Republicii Moldova (rezidenții permanenți ai regiunii Transnistrene pot fi considerați, indiferent de cetățenie)
 • Studii superioare
 • Experiență relevantă în sectorul public sau într-un ONG.
 • Posedarea cunoştinţelor şi a experienţei profesionale în domeniul serviciului public din Republica Moldova
 • Angajat în prezent, cu cel puțin doi ani de experiență profesională relevantă la momentul depunerii cererii.
 • Pofesionist potrivit pentru tema Guvernanță și Societate, tema programului PFP pentru Moldova.
 • Nivel intermediar în limba engleză scrisă cât și vorbită.
 • Abilități de leadership și colaborare.
 • Eligibil pentru Viza J-1 pentru SUA.

Ciclurile programului:

 • Primul ciclu: toamna 2023
 • Al doilea ciclu: primăvara 2024

Programul Professional Fellows va fi administrat în două cicluri. Solicitanții pot participa doar la unul dintre cele două cicluri de program. Solicitanții trebuie să indice ciclul preferat (ciclul 1 sau ciclul 2) în formularul de aplicare.

Aplicația PFP poate fi accesată online la ais.americancouncils.org/pfp

După completarea formularului de aplicare, participanții selectați vor fi invitați la un interviu.

Termenul limită de aplicare: 31 ianuarie 2023

Pentru detalii accesați: www.professionalfellows.org

Programul Professional Fellows (PFP) este sponsorizat de Biroul pentru Afaceri Educaționale și Culturale al Departamentului de Stat al SUA și este administrat de Consiliile Americane pentru Învățământ

Informații de contact:

Tel:  069049329

E-mail:moldova-pfp@americancouncils.org

Site: https://www.moldova.americancouncils.org/pfp-ro