Termeni de referință privind selectarea unui grup de experți responsabili de evaluarea nivelului de participarea a tinerilor din Moldova în procesul electoral din data de 20 octombrie și 3 noiembrie
TERMENI DE REFERINȚĂ
privind selectarea unui grup de experți responsabili de evaluarea nivelului de participarea a tinerilor din Moldova în procesul electoral din data de 20 octombrie și 3 noiembrie
Asociația Obștească „Consiliul Național al Tineretului din Moldova” (CNTM) lansează acest apel pentru a selecta un expert sau grup de experți care să evalueze nivelul de participare a tinerilor din Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale și referendum desfășurate pe 20 octombrie și 3 noiembrie. Participarea tinerilor la vot este un indicator esențial al implicării lor civice și al funcționării sănătoase a democrației. Evaluarea va contribui la identificarea factorilor care influențează participarea și neparticiparea tinerilor în procesele electorale, provocări și perspective, precum și la elaborarea de recomandări pentru îmbunătățirea implicării lor în viitor.
Locație |
Chișinău, Republica Moldova |
Termen limită pentru depunerea dosarului |
10 noiembrie 2024 |
Funcția |
Experți |
Proiectul de referință |
Engaging youth in Moldova’s EU Referendum 2024 DUF and Danish NDF |
Tip de contract |
Contract de prestări servicii |
Durata contractului |
Noiembrie - decembrie (total 20 zile lucrătoare) |
Limba de lucru |
Română |
Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) este structura asociativă a 36 de organizații de tineret, ce promovează drepturile tinerilor și reprezintă interesele organizațiilor de tineret în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de tineret. Fiind fondat la 18 februarie 1999, CNTM activează în baza următoarelor principii de organizare și funcționare: solidaritate, autonomie organizațională și funcțională, transparență, libertatea opiniei și a exprimării, eligibilitatea organelor de conducere, egalitatea deplină în drepturi a membrilor, profesionalism.
Obiectivele studiului și cerințele față de serviciile solicitate:
Obiectivul acestui studiu este evaluarea nivelului de participare a tinerilor în cadrul procesului electoral din octombrie-noiembrie și identificarea barierelor, motivațiilor și tendințelor comportamentale care influențează această participare sau neparticipare.
Obiectivele Specifice
- Analiza nivelului de participare a tinerilor și determinarea ratei de participare a tinerilor din Moldova la vot, inclusiv în raport cu alte grupuri de vârstă.
- Identificarea factorilor determinanți care au încurajat sau descurajat tinerii să participe la aceste alegeri.
- Analiza diferențelor de participarea tinerilor la vot în funcție de mediul de proveniență (urban/rural), diaspora, nivelul de educație, contextul social și economic, etc.
- Elaborarea de recomandări specifice pentru a spori participarea tinerilor în procesele electorale viitoare, inclusiv recomandări de legea ferenda.
Sarcini și responsabilități:
Echipa de experți selectați vor avea următoarele responsabilități:
- Analiza Legislației în vigoare și regulamentele CEC, a cercetărilor, sondajelor și rapoartelor anterioare privind participarea tinerilor în alegeri, atât la nivel național, cât și în diasporă.
- Colectarea și analizarea datelor, folosind metode de colectare de date cantitative (chestionare, sondaje) și calitative (interviuri, focus grupuri).
- Consultări cu părțile interesate (reprezentanți ai organizațiilor de tineret, ONG de profil, partidelor politice, autorităților electorale și tinerilor pentru a înțelege mai bine motivele și barierele de participare.
- Identificarea și analiza factorilor sociali, economici, educaționali și culturali care influențează (ne)participarea electorală a tinerilor.
- Elaborarea unui raport final: Prezentarea unui raport care să conțină concluzii și recomandări pentru stimularea implicării tinerilor în procesele electorale.
Livrabile:
- Raport de evaluare inițială: Raport care prezintă stadiul actual și metodologia propusă.
- Set de date analizate: Datele colectate prin chestionare și interviuri, împreună cu o analiză preliminară.
- Raport final de evaluare: Raport cuprinzător, care include analiza datelor, statistici și diagrame, info grafice, concluziile și recomandările pentru creșterea participării tinerilor.
- Prezentare finală a rezultatelor și recomandărilor pentru părțile interesate.
Aplicația este deschisă persoanelor fizice și juridice. Criteriile minime de eligibilitate sunt:
Grupul de experți trebuie să dețină:
- Experiență relevantă în evaluarea participării tinerilor și în cercetarea proceselor electorale.
- Cunoștințe solide în metode de cercetare cantitativă și calitativă, prioritate fiind din domeniul tineret și expertizele din domeniul electoral.
- Experiență în politicile electorale, precum și abilități de analiză a datelor și elaborarea de recomandări pentru dezvoltarea de politici și amendamente la politicile existente.
- Abilități excelente de comunicare și prezentare a datelor complexe într-o formă accesibilă.
Procesul de aplicare:
Persoanele interesate sunt invitate să prezinte ofertele care vor conține următoarele documente:
- CV-uri ale membrilor echipei cu ultimele actualizări evidențiind experiența relevantă.
- O propunere tehnică detaliată, incluzând metodologia propusă.
- Exemple de rapoarte similare realizate anterior și link către acestea.
- Oferta de preț/bugetul pentru realizarea sarcinilor propuse indicând rata de consultanță per zi și numărul zilelor necesare pentru această sarcină. Oferta de preţ se prezintă în MDL, brut.
Dosarul de participare va fi transmis prin e-mail la adresa corespondenta@cntm.md cu mențiunea: „Expert responsabili de evaluarea nivelului de participare a tinerilor în alegeri_2024”
Termen limită pentru aplicare: 10 noiembrie 2024. Ora 23:59.
Doar candidații selectați vor fi contactați.
NB: Procesul de selectare se va desfășura în conformitate cu politica de resurse umane fără a discrimina candidații pe criterii de naţionalitate, rasă, etnie, religie sau credinţă, sex, vârstă, dezabilitate, orientare sexuală, orientare politică, statut social sau pe baza oricărui alt criteriu.
Criterii de evaluare:
Propunerile vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:
CRITERIU DE EVALUARE |
PUNCTAJ |
Cunoștințe solide despre sistemul electoral din Moldova |
20 puncte |
Cunoștințe solide despre politicile privind participarea tinerilor |
20 puncte |
Experiență demonstrabilă în domeniul de creare și analize |
20 puncte |
Metodologia de lucru |
20 puncte |
Oferta financiară |
20 puncte |
TOTAL |
100 PUNCTE |
Pentru informații suplimentare, nu ezitați să contactați persoana responsabilă, la adresa de e-mail: roman.banari@cntm.md sau telefon 079556429. Persoana de contact: Roman Banari.
Notă: CNTM își rezervă dreptul să nu aleagă niciun candidat în cazul în care ofertele primite nu vor fi depline și nu vor corespunde cerințelor enunțate supra.
Alte anunturi de angajare
- Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului anunță concurs pentru funcția de auditor intern, Serviciul audit intern
- People in Need is hiring a Project Assistant
- Caritas Moldova angajeaza Învățător de Limba Română part-time în or.Orhei și or. Ungheni
- Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului anunță concurs pentru funcția de specialist superior/specialistă superioară, Direcția Evaluare Conformitate și Riscuri Prefinanțare
- UNFPA Extended Deadline: Programme Analyst on Social Cohesion, NO-A (FTA), Chisinau, Moldova CO
- HelpAge Moldova selectează un formator/ o formatoare sau o echipă de formatori ce va presta servicii de instruire în domeniul comunicării organizaționale și asigurarea vizibilității unui ONG
- Council of Europe is hiring a Project Officer
- Call for proposals to select external evaluators
- CRS Moldova is hiring Senior MEAL Officer
- Selectarea unui grup de experți responsabili de evaluarea nivelului de participarea a tinerilor din Moldova în procesul electoral