APSCF selectează prestator de servicii (persoană fizică sau juridică) pentru acordarea de asistență tehnică (instruire/mentorat/ coaching) pentru societatea civilă, în domeniul monitorizării și evaluării politicilor publice din sistemul educațional



TERMENI DE REFERINŢĂ

pentru selectarea unui prestator de servicii (persoană fizică sau juridică) pentru acordarea de asistență tehnică (instruire/mentorat/ coaching) pentru societatea civilă, în domeniul monitorizării și evaluării politicilor publice din sistemul educațional

Context

 

Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) este o rețea de 68 de organizații neguvernamentale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din regiunea Transnistreană. APSCF acționează pentru crearea unui cadru coerent și funcțional de dezvoltare a factorilor de decizie, a mecanismelor și practicilor de implementare, asigurând respectarea și protecția reală a copilului și familiei.

În perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, APSCF implementează proiectul „Societatea civilă pentru dreptul la educație pentru toți copiii din Moldova”, cu suportul financiar oferit de OXFAM Denmark.

Scopul proiectului este de a contribui la realizarea ODD 4 – Asigurarea unei Educații de Calitate Incluzive și Echitabile pentru Copiii din Moldova.

Acest proiect își propune să ofere membrilor APSCF și grupului Educația pentru Toți (EFA) capacitatea și cunoștințele necesare pentru scopurile menționate mai sus. Unul dintre principalele rezultate ale proiectului este de a obține o mai mare incluziune și reprezentare a diferitelor grupuri vulnerabile afectate. În cadrul proiectului, membrii APSCF și membrii grupului EFA vor avea oportunitatea de a contribui și de a învăța din cunoștințele și expertiza comună pentru construirea unui sistem educațional mai incluziv și de mai bună calitate. Prin această intervenție credem în contribuția la o schimbare sistemică reală în sectorul educațional. Acest lucru va fi posibil doar în strânsă colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Educației și Cercetării (MEC), autoritățile publice locale responsabile de educație și comunități. Implicarea societății civile în planificarea, dialogul de politici și monitorizare este una primordială pentru asigurarea unor politici adecvate, a unor procese transparente de luare a deciziilor și de executare a bugetului public în educație.

Serviciile de asistență tehnică (instruire/mentorat/coaching) sunt prevăzute pentru susținerea Organizațiilor Societății Civile (OSC), în special acelor de la nivel local (care sunt mai aproape de beneficiari) de a-și  consolida capacitățile și rolul lor în promovarea drepturilor copiilor la o educație de calitate.

Tematica serviciilor de asistență tehnică (instruire/ mentorat/ coaching) :

 

  • Monitorizarea și evaluarea politicilor publice din sistemul educațional

Programul de instruire va include trei module de formare și vor fi livrate în perioada octombrie 2024-martie 2026 (estimativ câte un modul pe an).

 

Scopul serviciilor de asistență tehnică (instruire/ mentorat/ coaching) este de a oferi cunoștințe, forma competențe și abilități necesare beneficiarilor în realizarea activităților de monitorizare și evaluare a politicilor publice din sistemul educațional al Republicii Moldova.

Activitățile de asistență tehnică (instruire/mentorat/coaching) în domeniul monitorizării și evaluării politicilor publice din sistemul educațional oferite reprezentanților din organizațiile societății civile vor include următoarele aspecte:

 

  • Dezvoltarea unui program de formare în domeniul “Monitorizarea și evaluarea politicilor publice din sistemul educațional al Republicii Moldova” (instruire/mentorat/coaching), repartizat pe 3 module de bază, destinat OSC-urilor membre APSCF și grup EFA (Education For All), care să răspundă necesităților acestora de formare.
  • Asistarea în analiza și evaluarea politicilor existente pentru identificarea lacunelor și propunerea de soluții pentru o mai bună includere a copiilor și grupurilor vulnerabile.
  • Realizarea exercițiilor de grup pentru identificarea problemelor și soluțiilor relevante în contextul local.
  • Furnizarea de resurse și ghiduri care explică conceptele-cheie ale metodologiilor de monitorizare și evaluare a politicilor.
  • Îndrumare în colectarea datelor: Suport în dezvoltarea de instrumente de colectare a datelor și tehnici de cercetare pentru a obține informații relevante despre impactul politicilor asupra grupurilor țintă. Indicatori de performanță pentru monitorizarea implementării politicilor educaționale.
  • Facilitarea întâlnirilor și colaborărilor între organizații pentru schimbul de bune practici și resurse. Studii de caz pe politici educaționale relevante pentru contextul local sau național. Ghidarea prin bune practici și lecții învățate pentru viitoare politici.
  • Oferirea suportului în redactarea de rapoarte și analize care să reflecte eficient observațiile și recomandările privind politicile și procesele de incluziune. Prezentare metode pentru raportarea rezultatelor către factorii de decizie și publicul larg.
  • Suport personalizat pentru participanți în funcție de nevoile și provocările întâlnite în cadrul organizațiilor lor.

Beneficiarii: reprezentanți al organizațiilor neguvernamentale membre APSCF și grup EFA

(Education For All) .

Serviciile de instruire/mentorat/ coaching vor include:

  • Facilitarea unei instruiri de 2 zile, în format fizic/modul de formare (evaluarea necesităților de instruire/mentorat, pregătire materiale/program instruire, realizare chestionar pre și post instruire, întocmire raport final pe activitate de instruire)
  • Desfășurarea după caz, conform planului stabilit a ședințelor de mentorat individuale/de grup (activitățile de mentorat se vor desfășura la distanță, pe online sau în format fizic, după caz. Durata unei ședințe și frecvența acestora vor fi stabilite ulterior cu fiecare beneficiar în parte, după necesitate. În total se vor organiza maxim 10 ședințe de mentorat/ per modul de formare.
  • Întocmirea unui raport de mentorat/coaching per beneficiar. Raportul nu va depăși 2 pagini (Times New Roman 12, line spacing 1).

Perioada de prestare a serviciilor de instruire/mentorat[1]

 

Prestarea serviciilor urmează a fi realizată în perioada octombrie 2024 - martie 2026

Calificare și experiență.

Expertul trebuie să dea dovadă de:

  • Studii universitare în științe socio-umane sau alte domenii relevante;
  • Cel puțin 3 ani de experiență profesională demonstrată în domeniul monitorizare și evaluare de politici publice;
  • Experiență în furnizarea de training-uri, workshop-uri și a serviciilor de mentorat, inclusiv în format online;
  • Cunoașterea cadrului legal în domeniul educației și a situației sistemului educațional din țară, în special ce ține de educația incluzivă;
  • Capacitate de evaluare a progreselor/performanțelor beneficiarilor în formarea competențelor și abilităților propuse;
  • Abilități excelente de comunicare, lucru în echipă, relaţionare;
  • Experiență de colaborare cu autoritățile publice centrale și locale, cu organizațiile societății civile și cu partenerii de dezvoltare pe dimensiunile relevante;
  • Capacitate înaltă de analiză și sistematizare;
  • Realizarea în termen și calitativă a sarcinilor.
  • Cunoașterea limbilor: Română (excelent); Rusa (fluent)

 

Condiții de depunere a dosarului

 

  • CV-ul însoțit de scrisoarea de intenție
  • Oferta financiară - suma NETĂ* în USD/ zi de asistență tehnică (instruire/mentorat/ coaching);
  • Numele şi datele de contact pentru două persoane de referinţă;

 

*suma NETĂ este acea sumă pe care o primește expertul/trainerul în contul său bancar și nu conține nici o taxă sau impozit. Toate taxele și impozitele aferente serviciilor prestate vor fi calculate și transferate de către APSCF în conformitate cu legislația în vigoare. APSCF va calcula costul final al ofertei financiare (valoarea ofertei) aplicând toate taxele și impozitele conform legislației în vigoare.

Termen limită pentru depunerea dosarelor – 4 octombrie 2024, ora 18:00.

Dosarele vor fi trimise prin e-mail la adresa office@aliantacf.md cu indicare la tema mesajului:

Ofertă servicii de asistență tehnică_Monitorizarea și evaluarea politicilor publice

 

Vor fi considerate pentru evaluare doar dosarele complete depuse în termenul stabilit.

APSCF își rezervă dreptul de a solicita referințe și documente suplimentare, de a negocia oferta financiară propusă, de a anula, prelungi sau relansa concursul.

APSCF nu tolerează exploatarea sexuală, nicio formă de violență și abuz, hărțuirea de orice fel, inclusiv hărțuirea sexuală, și discriminarea. Candidatul selectat va fi obligat să semneze o politică privind protecția copilului înainte de încheierea contractului de prestări servicii.

 

[1] Termenele limită vor fi concretizate și definitivate la semnarea Contractului de prestări servicii