Termen Extins / ToR: Scenarist de benzi desenate pentru tinerii consumatori de media



Termen Extins / ToR: Scenarist de benzi desenate pentru tinerii consumatori de media

DW Akademie anunță extinderea termenului privind solicitarea unui scenarist din Republica Moldova pentru a crea o serie de benzi desenate EMI pentru tinerii consumatori de media. 

Titlul proiectului: TRIMEDIAJurnalism de Încredere, Media de Impact, Comunități Implicate 

Locul desfășurării activității: Republica Moldova, Chișinău  

Perioada desfășurării activității: August-Septembrie 2024 

Termenul-limită extins pentru dosare: 22.07.2024 

  1. Context 

Fluxul galopant al dezinformării reprezintă o provocare-cheie pentru Republica Moldova. Astfel, se manipulează opinia publică, se erodează încrederea și se subminează progresul democratic fragil. În fața multiplelor crize care decurg din invazia rusă în Ucraina, nevoia de informații demne de încredere a devenit și mai pronunțată, în special în comunitățile direct afectate de aceste evenimente. Pentru a contribui la o societate democratică rezilientă în Republica Moldova, cu un ecosistem informațional sigur, proiectul are ca scop creșterea capacităților actorilor media de a produce și a consumatorilor de media de a accesa informații de calitate demne de încredere.  

Proiectul adoptă o abordare pe mai multe etape, care include crearea unei serii de benzi desenate de educație mediatică și informațională (EMI) pentru tinerii consumatori de media cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. În cadrul unui atelier-laborator de idei (Idea Lab) de două zile, tinerii participanți vor identifica subiecte relevante și vor reflecta asupra obiceiurilor lor mediatice. Scopul atelierului este de a dezvolta idei pentru două ediții ale benzilor desenate EMI, care vor aborda subiecte legate de mass-media și vor spori gândirea critică, abilitățile de verificare a faptelor și, în general, competențele EMI. Odată finalizate, benzile desenate vor fi distribuite la nivel național într-o etapă ulterioară a proiectului în cadrul unei caravane. 

Pentru a facilita procesul de concepere a ideilor și a crea un scenariu pentru benzile desenate EMI, DW Akademie caută facilitatori cu experiență în domeniul educației non-formale (și EMI) și scenariști care vor fi solicitați pentru următoarele activități:  

  • Co-planificarea atelierelor în coordonare cu formatorul principal și cu DW Akademie pentru a asigura buna desfășurare a atelierului Idea Lab 
  • Oferirea de expertiză în timpul atelierului pentru a ghida și asista tinerii consumatori de media în conceperea subiectelor legate de EMI. 
  • Co-facilitarea procesului de concepere a ideilor pentru benzile desenate EMI. 
  • Crearea unui scenariu vizual (storyboard) bazat pe rezultatele atelierului de idei cu tinerii consumatori de media. 
  • Revizuirea scenariului vizual, după caz, pe baza feedback-ului din partea echipei de proiect. 
  • Colaborarea strânsă cu ilustratorul pentru a asigura coerența vizuală cu scenariul vizual. 

Proiectul „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” este implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). 

  1. Volumul de lucru și livrabilele 

Având în vedere cele de mai sus, DW Akademie caută un facilitator și scenarist care să asigure următoarele: 

  • Oferirea unui atelier Idea Lab de două zile pentru tinerii consumatori de media în Chișinău 
  • Sprijinirea procesului de identificare a ideilor în timpul atelierului Idea Lab 
  • Crearea unui scenariu vizual bazat pe idei în cooperare cu echipa de proiect a DW Akademie și cu ilustratorul.  
  • Până la 14 zile lucrătoare per contract. 

Livrabile: 

  •  Scenarii vizuale pentru două ediții ale benzii desenate EMI 

Livrabilele pot fi oferite în limba română sau/ și rusă. 

  1. Cerințe 
  • Experiență anterioară de lucru cu tinerii în domeniul educației non-formale. 
  • Abilitatea de a colabora eficient cu participanții la atelier pentru a vizualiza și a transpune ideile acestora în narațiuni coerente de tip storyboard. 
  • Cunoștințe avansate și înțelegerea principiilor și practicilor de educație media și informațională (EMI). 
  • Abilități bune de comunicare și colaborare pentru a lucra eficient în echipă. 
  • Experiența anterioară în proiecte similare (benzi desenate EMI) constituie un avantaj.  
  • O abordare orientată spre cooperare și lucru în echipă pentru a contribui eficient la elaborarea benzilor desenate EMI. 
  1. Depunerea dosarului (cerințe) 
  • Dosarele se depun în scris și trebuie să cuprindă următoarele: 
  • O scurtă scrisoare de intenție în care să se sublinieze interesul dumneavoastră pentru acest post 
  • Tariful per zi, inclusiv TVA, dacă se aplică 
  • Curriculum Vitae (CV) 
  • Referințe sau exemple de proiecte similare 

Vă rugăm să trimiteți cererea dumneavoastră în format electronic la adresa juliane.nitz@dw.com. Noul termen-limită este 22.07.2024. Dacă este posibil, vă rugăm să puneți toate documentele solicitate într-un singur fișier PDF pentru a le trimite. 

Pentru orice întrebări referitoare la domeniul de aplicare al ofertei și/sau la serviciul solicitat, vă rugăm să o contactați pe dna Juliane Nitz la juliane.nitz@dw.com și/sau pe dna Olena Ponomarenko la olena.ponomarenko@dw.com. 

Disclaimer: Proiectul „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” este implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).