Termen Extins / ToR: Ilustrator de benzi desenate pentru tinerii consumatori de media



Termen Extins / ToR: Ilustrator de benzi desenate pentru tinerii consumatori de media

DW Akademie anunță extinderea termenului pentru solicitarea unui ilustrator din Republica Moldova pentru a crea o serie de benzi desenate EMI pentru tinerii consumatori de media. 

Titlul proiectului: TRIMEDIAJurnalism de Încredere, Media de Impact, Comunități Implicate 

Locul desfășurării activității: Republica Moldova, Chișinău  

Perioada desfășurării activității: Septembrie-Noiembrie 2024 

Termenul-limită extins pentru dosare: 22.07.2024 

  1. Context 

Fluxul galopant al dezinformării reprezintă o provocare-cheie pentru Republica Moldova. Astfel, se manipulează opinia publică, se erodează încrederea și se subminează progresul democratic fragil. În fața multiplelor crize care decurg din invazia rusă în Ucraina, nevoia de informații demne de încredere a devenit și mai pronunțată, în special în comunitățile direct afectate de aceste evenimente. Pentru a contribui la o societate democratică rezilientă în Republica Moldova, cu un ecosistem informațional sigur, proiectul are ca scop creșterea capacităților actorilor media de a produce și a consumatorilor de media de a accesa informații de calitate demne de încredere.  

Proiectul adoptă o abordare pe mai multe etape, care include crearea unei serii de benzi desenate de educație mediatică și informațională (EMI) pentru tinerii consumatori de media cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. În cadrul unui atelier-laborator de idei de două zile, tinerii participanți vor identifica subiecte relevante și vor reflecta asupra obiceiurilor lor mediatice. Scopul atelierului este de a dezvolta idei pentru două ediții ale benzilor desenate EMI, care vor aborda subiecte legate de mass-media și vor spori gândirea critică, abilitățile de verificare a faptelor și, în general, competențele EMI. Odată finalizate, benzile desenate vor fi distribuite la nivel național într-o etapă ulterioară a proiectului în cadrul unei caravane. 

Pentru a ilustra benzile desenate după Laboratorul de idei, DW Akademie caută un ilustrator cu experiență care să îndeplinească următoarele sarcini: 

  • Să ilustreze două ediții ale benzilor desenate EMI (fiecare aproximativ 8 pagini), pe baza scenariului vizual (storyboard) ce va fi oferit. 
  • Să elaboreze concepte vizuale și să modeleze personaje pe baza scenariilor vizuale și a temelor prevăzute, legate de EMI. 
  • Să creeze ilustrații atractive și adecvate vârstei, care să rezoneze cu publicul tânăr cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. 
  • Să colaboreze îndeaproape cu echipa de proiect și cu scenariștii pentru a se asigura că ilustrațiile transmit cu acuratețe subiectele și mesajele-cheie. 
  • Să încorporeze feedback-ul și revizuirile în ilustrații pe baza informațiilor primite de la echipa de proiect și de la scenariști.  
  • Să se asigure că ilustrațiile respectă calendarul proiectului și să livreze ilustrații de înaltă calitate în termenele specificate. 
  • Să mențină consecvența stilului vizual și a elementelor tematice în întreaga serie de benzi desenate EMI.  
  • Să participe la întâlnirile și atelierele de lucru ale proiectului, după cum este necesar, pentru a contribui la procesul creativ și a înțelege obiectivele proiectului. 

Proiectul „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” este implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). 

  1. Volumul de lucru și livrabilele 

Având în vedere cele de mai sus, DW Akademie caută un formator care să asigure următoarele: 

  • 2 ediții ale benzilor desenate EMI (fiecare 8 pagini, provizoriu)  
  • Până la 16 zile lucrătoare pentru două ediții ale benzilor desenate EMI 
  1. Cerințe 
  • - Expertiză temeinică în ilustrarea benzilor desenate, cu un portofoliu solid care să demonstreze abilități de povestire vizuală și de elaborare a personajelor. 
  • - Capacitate de a colabora eficient cu scenariștii și cu alți membri ai echipei pentru a transpune conceptele scenariului în narațiuni vizuale convingătoare. 
  • - Cunoașterea diferitelor stiluri de benzi desenate și flexibilitatea de a adapta tehnicile artistice pentru a corespunde elementelor tematice și preferințelor publicului. 
  • - Înțelegerea generală a principiilor educației mediatice și informaționale (EMI) și capacitate de a încorpora armonios conținutul educațional în narațiunile vizuale. 
  • - Abilități bune de comunicare și colaborare pentru a lucra eficient într-un mediu de echipă, a primi feedback și a contribui la discuțiile din cadrul proiectului și la deciziile creative. 
  1. Depunerea dosarului (cerințe) 

Dosarele se depun în scris și trebuie să cuprindă următoarele: 

  • O scurtă scrisoare de intenție în care să se sublinieze interesul dumneavoastră pentru acest post 
  • Tariful per zi, inclusiv TVA, dacă se aplică 
  • Curriculum Vitae (CV) 
  • Referințe sau exemple de proiecte similare 

Vă rugăm să trimiteți dosarul dumneavoastră în format electronic la adresa juliane.nitz@dw.com. Noul termen-limită este 22.07.2024. Dacă este posibil, vă rugăm să puneți toate documentele solicitate într-un singur fișier PDF pentru a le trimite. 

Pentru orice întrebări referitoare la domeniul de aplicare al ofertei și/sau la serviciul solicitat, vă rugăm să o contactați pe dna Juliane Nitz la juliane.nitz@dw.com și/sau pe dna Olena Ponomarenko la olena.ponomarenko@dw.com. 

Disclaimer: Proiectul „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” este implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).