IP Universitatea Tehnică a Moldovei anunţă concursul pentru Contractarea unui expert pentru Elaborarea unii Ghid privind efectuarea lucrărilor de laborator la disciplinele: Semnale şi Circuite, Sisteme de operare, Microprocesoare., subproiectul GEAR 4.0


CERERE DE EXPRIMARE A INTERESULUI

 

 

Republica Moldova

 

Denumirea subproiectului: Consolidarea pregătirii fundamentale pentru formarea competențelor profesionale în Inginerie, electronică, automatică și robotică, ca răspuns

la cerințele Industriei 4.0 (GEAR 4.0 More)

 

Nr. MD-MOED-6542-ASF-U2-11 din 27.11.2023

Nr. Referinţă: MD-TECHUNI-476639-CS-INDV

Titlul sarcinii: Elaborarea unii Ghid privind efectuarea lucrărilor de laborator la disciplinele: Semnale şi Circuite, Sisteme de operare, Microprocesoare

Proiectul învățământului superior din Moldova (PÎSM) este un proiect finanțat de Banca Mondială, cu perioada de implementare mai 2020 - decembrie 2025.

În cadrul realizării Proiectului învățământului superior din Moldova, finanțat de Banca Mondială, Universitatea Tehnică a Moldovei (în continuare UTM) a obținut subproiectul Consolidarea pregătirii fundamentale pentru formarea competențelor profesionale în Inginerie, electronică, automatică și robotică, ca răspuns la cerințele Industriei 4.0 - GEAR 4.0 More, semnând contractul de finanțare cu Ministerul Educației și Cercetării și intenționează să aplice o parte din surse pentru servicii de consultanță.

Prin implementarea subproiectului GEAR 4.0 More, UTM își propune să abordeze şi să remedieze oportunităţile şi provocările procesului de remodelare a învăţământului superior îngineresc în consonanţă cu viziunea Industriei 4.0, îmbunătățind calitatea programelor de studii în domeniul de formare 071 – Inginerie și activități inginerești prin modernizarea curricula, accentul fiind trecut pe curricula unităților de curs aplicative din primii 2 ani de studii, care formează fundamentul pregătirii inginereşti, precum şi să creeze un HUB de laboratoare didactice pentru „Știința materialelor”.

Urmare a implementării subproiectului GEAR 4.0 More va fi asigurată sporirea calității programelor de studii pentru domeniul general de studiu 071 Inginerie și activități inginerești prin consolidarea dezvoltării competențelor practice în primii 2 ani de studii, care constituie baza forte de pornire în formarea inginerilor pentru ziua de mâine, în contextul digitalizării activităților inginerești și de provocările de mediu.

Ținând cont de domeniul prioritar de implementare au fost formulaţi doi indicatori de rezultat și domenii de implementare, după cum urmează:

  • IR 1 – Reproiectarea/revizuirea Curriculumului pentru toate unitățile de curs cu caracter aplicativ planificate în primii 2 ani de studii la domeniul general de studiu Inginerie și activități inginerești în consonanță cu cerințele Industriei 4.0.
  • IR 2 – Consolidarea capacităților UTM de predare/instruire și cercetare-dezvoltare prin dotarea laboratoarelor/centrelor științifice, didactice și de transfer tehnologic cu echipament modern de analiză, testare și fabricație a materialelor.

Serviciile de consultanță includ: Elaborarea unui Ghid privind efectuarea lucrărilor de laborator la   disciplinele: Semnale şi Circuite, Sisteme de operare, Microprocesoare. Ghidul va oferi o structură clară și instrucțiuni detaliate pentru fiecare experiment, facilitând aplicarea practică a conceptelor teoretice. Acesta va sprijini dezvoltarea gândirii critice, rezolvarea problemelor și îmbunătățirea abilităților practice ale studenților. În acest mod, ghidul va contribui la formarea competențelor profesionale necesare în domeniul comunicațiilor digitale.

Acest proces implică:

  • Analiza de nevoi și documentare  inclusiv evaluarea cerințelor academice ale disciplinelor vizate și identificarea obiectivelor de învățare specifice pentru fiecare lucrare de laborator;
  • Stabilirea structurii Ghidului inclusiv identificarea principalelor module.
  • Crearea componentelor interactive pentru a asigura adaptarea conținutului la învățarea autonomă.
  • Testarea ghidului printr-o sesiune de testare cu studenți sau cadre didactice pentru a evalua claritatea instrucțiunilor și eficiența învățării.
  • Implementarea și distribuirea prin publicarea pe platformele educaționale sau livrarea acestuia în format accesibil, pentru a fi utilizat de studenți și cadre didactice.

Timpul alocat pentru realizarea sarcinii este de 2 luni.

Termenii de referință (TOR) sunt anexați la prezenta cerere de exprimare a interesului sau pot fi găsiți pe următorul site web: https://utm.md/wp-content/uploads/2025/04/cerere-de-exprimare-a-interesului.-elaborarea-unii-ghid-privind-efectuarea-lucrarilor-de-laborator-la-disciplinele-semnale-si-circuite-sisteme-de-operare-microproceso.pdf sau pot fi obținuți la adresa de mai jos esenia.turchin@adm.utm.md .

Universitatea Tehnică a Moldovei invită consultanții eligibili („Consultanți”) să își exprime interesul pentru prestarea serviciilor de elaborare a unui Ghid interactiv de instruire privind formarea continuă a beneficiarilor.

Consultanții interesați vor expedia informații care să demonstreze că dețin calificarea necesară și experiență relevantă pentru a presta Serviciile de consultanță pentru Elaborarea unui Ghid interactiv de instruire privind formarea continuă a beneficiarilor.

Consultantul care urmează să fie selectat trebuie să corespundă următoarelor cerințe de calificare:

  • Studii superioare la nivelul 8 ISCED, indicând un doctorat sau echivalentul său în unul dintre domenii: Inginerie Electronică și Telecomunicații, Fizica sau alte domenii conexe.
  • Titluri științifico-didactice de conferențiar universitar sau mai avansat, demonstrând expertiză academică și o carieră solidă în predare.
  • Experiență de predare de cel puțin 5 ani în învățământul superior, subliniind implicarea activă în educație la nivel universitar.
  • Experiență în elaborarea documentelor curriculare, esențială pentru contribuția la dezvoltarea programelor educaționale și la elaborarea de materiale educaționale interactive, ghiduri de instruire sau suporturi de curs etc.
  • Abilități excelente de comunicare și colaborare, esențiale pentru lucrul eficient cu diverse părți interesate.
  • Cunoașterea limbii române: abilități excelente de redactare, comunicare și prezentare în limba română.

Se atrage atenția consultanților interesați asupra secțiunii III, punctele 3.14, 3.16 și 3.17 din "Regulamentul privind achizițiile pentru debitorii IPF" iulie 2016, revizuite în noiembrie 2017 și august 2018 ("Regulamentul privind achizițiile publice"), care stabilește politica Băncii Mondiale privind conflictul de interese.

Consultantul va fi selectat în conformitate cu metoda "Selecția competitivă deschisă a consultanților individuali" prevăzută în Regulamentul privind achizițiile.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa de mai jos în timpul orelor de lucru esenia.turchin@adm.utm.md, între orele: 08.00-17.00.

Cererile ar trebui să includă scrisoarea de exprimare a interesului, CV și scrisori de recomandare aferente, dacă există.

Propunerile trebuie să fie expediate la adresa de mai jos (personal, prin poștă, sau prin e-mail) până la data de: 12.05.2025, ora 15:00, (ora locală a Republici Moldova), indicând titlul sarcinii pentru care se aplică (Elaborarea unui Ghid interactiv de instruire privind formarea continuă a beneficiarilor).

Adresa: or. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare, 168, bir. 108 Tel: +373 69668248, 022-23-51-59

E-mail: esenia.turchin@adm.utm.md

 

I.P. Universitatea Tehnică a Moldovei

 

Consolidarea pregătirii fundamentale pentru formarea competențelor profesionale în Inginerie, electronică, automatică și robotică, ca răspuns la cerințele Industriei 4.0 (GEAR 4.0 More)

 

Nr. MD-MOED-6542-ASF-U2-11 din 27.11.2023

Nr. Referinţă: MD-TECHUNI-476639-CS-INDV

TERMENI DE REFERINȚĂ

 

Consultant individual pentru Elaborarea unii Ghid privind efectuarea lucrărilor de laborator la disciplinele: Semnale şi Circuite, Sisteme de operare, Microprocesoare

  1. Informații generale despre proiect

Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți orientarea către piața muncii a instituțiilor de învățământ superior selectate și mecanismele de asigurare a calității. Proiectul este organizat în jurul a trei componente și include intervenții sistemice în domeniile calității, finanțării și managementului învățământului superior.

O componentă a PÎSM este Programul de Îmbunătățire a Învățământului Superior (PÎÎS) care urmează să fie implementat de instituțiile de învățământ superior și colegiile pedagogice selectate pentru a răspunde unora dintre cele mai stringente necesități ale acestora în scopul orientării către piața muncii.

Astfel, pentru realizarea obiectivelor PÎÎS, Ministerul a semnat cu Universitatea Tehnică a Moldovei Acordul de subfinanțare a subproiectului Consolidarea pregătirii fundamentale pentru formarea competențelor profesionale în inginerie, electronică, automatică și robotică, ca răspuns la cerințele Industriei 4.0 (GEAR 4.0 More)

Obiectivul general al subproiectului GEAR 4.0 More este de a spori calitatea programelor de studii pentru domeniul general de studiu 071 Inginerie și activități inginerești prin modernizarea curruculumului general al programelor de studii, regândirea strategiei traseului de formare în primii 2 ani de facultate pentru toți studenții programelor de studii din domeniul general de studiu  Inginerie și activități inginerești, în vederea consolidării fundamentului necesar pentru pregătirea inginerilor capabili să răspundă la provocările zilei de mâine, în contextul digitalizării activităților inginerești, provocările de mediu și tranziția către Industry 4.0, precum şi crearea unui HAB de laboratoare didactice pentru domeniul Știința materialelor.

Pentru a atinge acest obiectiv, subproiectul propune:

  • Revizuirea și actualizarea planurilor de învățământ ale programelor de studii din domeniul 071 Inginerie și activități inginerești, în conformitate cu cerințele pieței muncii și standardele internaționale în contextul Industry 4.0;
  • Integrarea tehnologiilor emergente (inteligență artificială, robotică, IoT, simulare și modelare numerică, printare 3D etc.) în conținutul disciplinelor inginerești de bază;
  • Formarea cadrelor didactice prin programe de perfecționare orientate spre metode de predare centrate pe student, învățare activă și utilizarea resurselor digitale moderne;
  • Promovarea colaborării interinstituționale și cu mediul economic pentru dezvoltarea de proiecte aplicative, stagii de practică și teme de licență/master în parteneriat;
  • Formarea specialiștilor competenți, capabili să răspundă provocărilor economice și de mediu actuale, având în vedere cerințele unei economii bazate pe tehnologii avansate și practici sustenabile.
  • Creșterea capacității instituționale cu cel puțin 25% pentru a asigura competențele necesare absolvenților, în vederea îmbunătățirii ratei de inserție pe piața muncii.
  • Consolidarea capacității de cercetare-dezvoltare a UTM, prin extinderea și îmbunătățirea facilităților de cercetare.
  1. Obiectivul sarcinii

Obiectivul principal al acestei sarcini constă în contractarea unui consultant care va elabora un Ghid metodologic pentru desfășurarea lucrărilor de laborator la disciplinele: Semnale și Circuite, Sisteme de operare și Microprocesoare. Ghidul va avea rolul de a furniza o structură clară și instrucțiuni detaliate pentru fiecare experiment, facilitând înțelegerea conceptelor teoretice prin aplicarea lor practică.

Prin conținutul său, ghidul va sprijini dezvoltarea gândirii critice, a capacității de rezolvare a problemelor și a abilităților practice ale studenților, contribuind astfel la formarea competențelor profesionale în acord cu cerințele actuale din domeniul comunicațiilor digitale.

Totodată, ghidul va susține procesul de formare continuă și învățare autonomă, oferind instrucțiuni pas cu pas, exemple aplicative, exerciții practice și resurse suplimentare, adaptate nivelului de competență al utilizatorilor. Scopul final este de a consolida competențele digitale și tehnice ale beneficiarilor.

  1. Domeniul de aplicare (sarcini și responsabilități):

            Pe parcursul realizării contractului, Consultantul va avea următoarele responsabilități:

  • Analiza cerințelor curriculare și a obiectivelor de învățare pentru fiecare dintre disciplinele vizate, în vederea alinierii ghidului la standardele educaționale actuale;
  • Stabilirea structurii Ghidului interactiv, incluzând modulele și temele principale.
  • Elaborarea conținutului ghidului într-o manieră interactivă și accesibilă;
  • Integrarea unor studii de caz, exerciții practice și exemple relevante;
  • Asigurarea formatului digital al ghidului cu elemente interactive;
  • Propunerea unei structuri logice de învățare, adaptate utilizatorilor cu diferite niveluri de competențe digitale.

Aceste sarcini vor contribui la modernizarea și creșterea relevanței programului de studii, asigurând o mai bună pregătire a absolvenților pentru provocările actuale din sectorul TIC.

  1. Perioada de realizare a sarcinilor

Realizarea sarcinii este preconizată pentru perioada mai-iunie 2025

Activități, livrabile

Volum de lucru

Termen de realizare

Analiza cerințelor curriculare și a obiectivelor de învățare pentru fiecare dintre disciplinele vizate, în vederea alinierii ghidului la standardele educaționale actuale.

Livrabil 1:       Raport de analiză curriculară și a obiectivelor de învățare pentru fiecare dintre disciplinele vizate

7 zile de lucru

9 zile de la semnarea contractului

Stabilirea structurii Ghidului interactiv, incluzând modulele și temele principale.

Livrabil 2: Structura detaliată a ghidului și planul de conținut

5 zile de lucru

16 zile de la semnarea contractului

Elaborarea conținutului Ghidului interactiv în format digital, inclusiv:

ü  Introducere generală;

ü  Instrucțiuni pas cu pas privind accesul, utilizarea resurselor și rularea aplicațiilor;

ü  Exemple aplicative și exerciții.

Resurse suplimentare (linkuri utile, bibliografie, tutoriale video etc.)

Livrabil 3: Un document complet ce include conținutul ghidului structurat pe capitole/secțiuni tematice, care va conține următoarele componente:

·         Glosar de termeni specifici.

·         Liste de resurse utile: tutoriale externe, documentație oficială, forumuri.

·         Set de studii de caz sau exemple de activități interactive, cum ar fi quiz-uri, simulări, animații etc.

·         Documentație de suport pentru utilizatori.

28 zile de lucru

54 zile de la semnarea contractului

Raport final și prezentare:

Prezentarea Ghidului elaborat la ședința consiliului Facultății Electronică și Telecomunicații, UTM

Livrabil 4:          Raport final.

1 zi de lucru

55 zile de la semnarea contractului

Total număr de zile estimate

Până la 41 zile de lucru

  1. Cerințele de calificare și baza de evaluare (criterii de evaluare)

Experiență generală (50 p.):

  • Studii superioare la nivelul 8 ISCED, indicând un doctorat sau echivalentul său în unul dintre domenii: Inginerie Electronică și Telecomunicații, Știința calculatoarelor, Fizica sau alte domenii conexe.
  • Titluri științifico-didactice de cel puțin conferențiar universitar.
  • Experiență de predare în învățământul superior de cel puțin 5 ani, pentru a demonstra implicarea activă în educația universitară.
  • Experiență de cel puțin 5 ani în elaborarea documentelor curriculare și de materiale educaționale interactive, ghiduri de instruire sau suporturi de curs etc.

Corespunderea cu sarcinile proiectului (40 p.):

 

  • Cunoștințe avansate în domeniul telecomunicațiilor și ingineriei;
  • Experiență în elaborarea documentelor curriculare pentru programele de studii în învățământul superior tehnic.

        Limbă și experiență (10 p.):

  • Posedarea limbii române cel puțin cel puțin la nivel C1.
  • Abilități excelente de comunicare și colaborare, cu capacitatea de a lucra eficient cu diferite părți interesate.
  1. Cerințe de raportare și aranjamente instituționale

Consultantul va raporta către șeful departamentului de profil sau persoana desemnată de acesta. Materialele elaborate vor fi analizate și aprobate la departamentul de profil. În cazul recomandărilor sau obiecțiilor din partea membrilor        departamentului, consultantul    va ajusta/argumenta conținutul materialelor prezentate.

Aranjamente instituționale:

Angajatorul va pune la dispoziția consultantului accesul la planurile de învățământ, regulamentele UTM și alte documente necesare pentru realizarea sarcinii.

 

  1. Declarație de confidențialitate

Toate datele și informațiile primite în scopul realizării prezentei sarcini trebuie tratate în mod confidențial și urmează să fie utilizate numai în legătură cu executarea acestor Termeni de referință.

Toate drepturile de proprietate intelectuală, care decurg din executarea acestor Termeni de referință, sunt atribuite Universității Tehnice a Moldovei. Conținutul materialelor scrise obținute și utilizate pe parcursul realizării prezentei sarcini nu poate fi divulgat nici unei terțe părți fără autorizația scrisă prealabilă exprimată a Universității Tehnice a Moldovei.

  1. Eligibilitate

Consultantul va trebui să fie eligibil conform Regulamentului privind achizițiile pentru debitorii IPF din iulie 2016, revizuit în noiembrie 2017 și august 2018 (https://www.worldbank.org/en/projects- operations/products-and-services/brief/procurement-new-framework).




NEWSLETTER

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular

PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la support@portal.civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale, folosiți butonul de mai jos.

Înregistrează-te

Am uitat Login-ul | Am uitat parola