Centrul de Drept al Femeilor anunță concurs de selectare a unei companii sociologice/grup de experți pentru realizarea unui Studiu


Asociația Obștească „Centrul de Drept al Femeilor" (în continuare - CDF) este o organizație non-guvernamentală înregistrată în anul 2009. Misiunea CDF este de a contribui la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie în Republica Moldova. Organizația monitorizează implementarea legislației în domeniul violenței față de femei și violenței în familie și oferă expertiză la elaborarea unei legislații eficiente în domeniul egalității de gen, violenței în familie și violenței față de femei, întreprinde eforturi de consolidare a capacităților răspunsului sistemului de drept la cazurile de violență și susține femeile expuse la violență, oferindu-le asistență juridică și de reprezentare, asistență psihologică și abilitare economică. 

CDF anunţă concurs de selectare a unei companii sociologice/grup de experți care să realizeze Studiul privind accesul femeilor și fetelor, victime ale violenței, inclusiv din grupuri cu vulnerabilități multiple, la servicii esențiale[1] și oportunități de abilitare economică, precum și să elaboreze Raportul analitic de evaluare a programelor de abilitare economică pilotate în cinci raioane

[1]Conform definiției oferite în Pachetul serviciilor esențiale pentru femeile și fetele supuse violenței Elemente de bază și instrucțiuni privind calitatea, Modulul I p. 10 ttps://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/library/effective_governance/serviciile-esen_iale-pentru-femeile-i-fetele-supuse-violenei-.html,

Pachetul de servicii esențiale cuprinde un set de bază de servicii prestate de sectoarele de asistență medicală, serviciile sociale, cele ale poliției și justiției pentru femei și fete supuse violenței.  În cadrul studiului, accentul va fi pus pe serviciile sociale și pe cele de abilitarea economică .

Componenta I: Termeni de Referință pentru Studiul de cercetare:

Realizarea unui studiu cu privire la accesul femeilor și fetelor victime ale violenței la servicii esențiale și oportunități de abilitare economică, în cinci raioane (Soroca, Bălți, Hâncești, Telenești și Ștefan-Vodă)

Obiectivul de bază al consultanței constă în organizarea și efectuarea unui studiu sociologic în cinci raioane cu privire la accesul femeilor și fetelor, victime a violenței, inclusiv din grupuri cu vulnerabilități multiple la servicii esențiale și oportunități de abilitare economică.

Scopul Studiului:

  • Analiza răspunsului sistemului la violența în familie: Cum este asigurat răspunsul la cazurile de violență în familie? Cum se aplică legislația existentă? Care sunt lacunele în implementarea acestei legislații? Este necesar un cadru legislativ mai clar și mai accesibil care să sprijine integrarea lor în piața muncii sau alte oportunități de abilitare economică
  • Analiza barierelor în accesul femeilor, victime ale violenței la servicii esențiale și de abilitare economică. În cadrul studiului, accentul va fi pus pe serviciile sociale și pe cele de abilitarea economică: Există servicii de sprijin adecvate și accesibile pentru femeile ,victime ale violenței? Ce bariere întâmpină victimele care provin din grupuri vulnerabile (de exemplu, femei cu dizabilități, femei de etnie romă, refugiate)? Care sunt soluțiile pentru a facilita accesul lor la servicii esențiale. Cum pot fi create oportunități economice pentru aceste femei, astfel încât să devină independente financiar și să câștige control asupra propriei vieți?  Ce rol joacă educația și formarea profesională ?
  • Înțelegerea problemele sistemice și provocările existente: Ce bariere limitează accesul victimelor violenței la aceste oportunități și servicii? Există o lipsă de coordonare între instituțiile implicate în sprijinirea victimelor violenței? Cum pot fi înlăturate aceste bariere?
  • Formularea recomandărilor și a soluțiilor: Studiul își propune să identifice modalități concrete de îmbunătățire a  accesului femeilor ,victime a violenței la oportunități de abilitare economică, inclusiv prin politici publice, educație și sprijin direct pentru femei.

Studiul sociologic va fi realizat printr-o serie de metode calitative și/ sau cantitative:

  • Analiza documentelor: Analiza rapoartelor relevante, a planurilor de implementare, a politicilor publice relevante și a altor documente de referință.
  • Sondaj în rândul femeilor  din cele 5 raioane ale programului, eșanion: minim 250 femei, inclusiv, supraviețuitoare ale violenței , inclusiv  din grupurile cu vulnerabilități multiple
  • 5 Focus-grupuri: Organizarea de focus-grupuri cu (victime ale violenței, inclusiv din grupurile cu vulnerabilități multiple) din 5 unităţi administrativ-teritoriale selectate pentru a înțelege mai bine barierele și provocările întâmpinate.

Grupuri vulnerabile vizate: supraviețuitoarele violenței, femei cu dizabilități, femei din grupuri etnice minoritare, femei refugiate, femei cu vîrsta de pre-pensionare.

Perioada de realizare: aprilie -  noiembrie 2025

 Componenta II: Termeni de Referință pentru evaluarea Programelor de Abilitare Economică pilotate în 5 raioane:

Scopul general al evaluării este de a analiza eficiența și impactul programelor de abilitare economică pilotate în cadrul proiectului . Evaluarea va informa părțile interesate și va viza atât procesele implementării, cât și rezultatele obținute în urma acestora, pentru a identifica bune practici și oportunități de îmbunătățire pentru programele viitoare cât și posibilitatea replicării acestora la nivel național.

Scopul Evaluării:

  • Analiza procesului de implementare: Evaluarea modului în care au fost implementate activitățile programelor de abilitare economică de scară-mică pilotate în cinci raioane și identificarea eventualelor provocări sau bariere întâmpinate.
  • Evaluarea rezultatelor obținute: Măsurarea impactului programelor pilotate asupra victimelor violenței participante la program, inclusiv dezvoltarea abilităților economice, creșterea independenței financiare și integrarea socială.
  • Identificarea bunelor practici: Identificarea și documentarea celor mai eficiente metode, tehnici și abordări care au avut un impact pozitiv în cadrul proiectului.
  • Formularea recomandărilor pentru îmbunătățire: Oferirea de recomandări clare pentru îmbunătățirea programelor de abilitare economică în viitor, în funcție de lecțiile învățate din implementarea curentă. Bune practici și oportunități de îmbunătățire pentru programele viitoare cît și posibilitatea replicării acestora la scară națională.
  • Elaborarea unui algoritm o reprezentare schematică a intervenției autorităților competente în cazul de violență în familie, care să reflecte conexiunea la serviciile de abilitare economică în baza standardelor internaționale.

Evaluarea va fi realizată printr-o serie de metode calitative:

  • Analiza documentelor: Revizuirea rapoartelor de progres, a planurilor de implementare, a politicilor publice relevante și a altor documente de referință.
  • Focus grupuri cu cel puțin 50 specialiști/ste: inclusiv vizite în 5 raioane reprezentanți/te a MMPS, ANOFM, specialiști/specialiste în asistența socială, reprezentanți/te ai subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă din raioanele pilot, reprezentanți/te ai APL-lor relevante, prestatori de servicii specializate, organizații ale societății civile relevante, etc.
  • 5 Interviuri semi-structurate: Interviuri cu beneficiari ai programelor, victime ale violenței, inclusiv din grupuri vulnerabile),

 Termeni de realizare:  aprilie–noiembrie 2025

Calificarea şi experienţa necesară pentru executarea contractului:

  • Cel puţin 5 ani de experiență în organizarea cercetărilor sociologice la nivel național şi regional;
  • Experiență anterioară în efectuarea cercetărilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței;
  • Experiența în evaluarea programelor de suport supraviețuitoarelor violenței este un avantaj;
  • Experiență anterioară în analiza datelor cantitative, calitative şi elaborare a rapoartelor;
  • Experți de calificare înaltă cu experiență vastă în organizarea cercetărilor sociologice calitative. (CV-companiei sau a experților vor fi incluse ca parte componentă a ofertei);
  • Reţea naţională dezvoltată de intervievatori calificați în realizarea cercetărilor sociologice;
  • Abilități de comunicare și interpersonale necesare pentru a colabora cu reprezentanți administrației publice locale, prestatori de servicii și persoane din grupuri vulnerabile.

Modul și termenul de prezentare a dosarului

Dosarul va include metodologia propusă și oferta financiară indicată în MDL (scutit de TVA cu drept de deducere), și va face referință la toate costurile necesare pentru executarea lucrării respective.

Termenul-limită de prezentare a dosarului de aplicare este 14 aprilie  2025, ora 18.00.

Dosarele de aplicare vor fi prezentate în format electronic la adresa concurs@cdf.md cu mențiunea „Concurs pentru selectarea unei companii sociologice pentru desfășurarea Studiului  “ privind accesul femeilor și fetelor, victime/supraviețuitoare ale violenței, inclusiv din grupuri cu vulnerabilități multiple, la servicii esențiale și oportunități de abilitare economică, precum și elaborarea unui raport analitic care să evalueze programele de abilitare economică implementate în cinci raioane, sau pot fi depuse la adresa: str. M. Kogălniceanu 76, mun. Chișinău.

Informații suplimentare le puteți solicita în scris la email-ul: concurs@cdf.md.

Pentru mai multe informații despre Centrul de Drept al Femeilor, vă rugăm să accesați www.cdf.md




Banner Audit Juridic CICO 300 x 250 px 2

NEWSLETTER

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular

PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la support@portal.civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale, folosiți butonul de mai jos.

Înregistrează-te

Am uitat Login-ul | Am uitat parola