Asociația obștească CCF Moldova - Copil, Comunitate, Familie angajează persoane fizice sau juridice pentru evaluarea intermediară a proiectului
Termeni de referință
EVALUARE LA MIJLOC DE TERMEN
a proiectului: "Participă acum! - Îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în educația școlară din Moldova"
Despre organizație:
CCF Moldova (www.ccfmoldova.org) este o organizație neguvernamentală fondată în 2004, iar din 2005 reprezintă fundația britanică Hope and Homes for Children. Organizația are experiență în domeniul protecției sociale a copiilor și familiilor, realizând dreptul fiecărui copil de a crește și a se dezvolta într-un mediu familial și într-un mediu educațional incluziv, unde își poate atinge potențialul.
INFORMAȚII GENERALE
CCF Moldova angajează persoane fizice sau juridice pentru evaluarea la mijloc de termen a proiectului "Participă acum! - Îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în educația școlară din Moldova". Scopul acestei evaluări este de a măsura progresele înregistrate în raport cu rezultatele proiectului; de a evalua relevanța, eficacitatea, impactul și durabilitatea acțiunilor proiectului. Evaluarea va acoperi perioada de implementare: martie 2023 - iunie 2024.
Despre proiect
Proiectul "Participă acum! - Îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în educația școlară din Moldova" își propune să îmbunătățească oportunitățile de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în sistemul educațional din Moldova. Proiectul este implementat în perioada: martie 2023 - iulie 2025 de către CCF Moldova în parteneriat cu ChildFund Deutschland și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Pe parcursul inițiativei, 18 școli din întreaga țară vor beneficia de echipamente și tehnologii asistive, conform necesităților copiilor cu dizabilități senzoriale. Proiectul se aliniază obiectivului general 2 al Strategiei de Dezvoltare a Educației pentru perioada 2021-2030 „EDUCAȚIE 2030” - Asigurarea accesului la educație de calitate pentru toți pe tot parcursul vieții.
Rezultatele strategice ale proiectului sunt următoarele:
1. Creșterea participării: Cel puțin 180 de copii și adolescenți cu dizabilități participă independent și autodeterminat la educația incluzivă în Moldova.
2. Îmbunătățirea infrastructurii: În 6 raioane, un total de 18 școli dispun de tehnologii/amenajări asistive și aplică standarde incluzive.
3. Consolidarea capacităților: 72 de profesioniști din domeniul educației din 6 raioane și-au consolidat capacitatea în materie de practici didactice incluzive.
4. Dezvoltarea instrumentelor didactice incluzive: cel puțin 18 școli pilot au acces la un instrument de consiliere psihosocială care a fost dezvoltat în cadrul proiectului, iar noile metode de predare incluzive sunt utilizate de profesioniștii din domeniul educației.
5. Creșterea gradului de conștientizare: părinții și profesioniștii din domeniul educației din cele 18 școli pilot sunt sensibilizați cu privire la problema participării copiilor și tinerilor cu dizabilități.
Părțile cheie interesate de proiect sunt:
- Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Direcțiile Educației din 6 raioane.
- 18 școli din 6 raioane, selectate pe baza unui concurs național.
- Serviciul de asistență psihopedagogică din 6 raioane.
- Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP).
SCOPUL și aspecte ale EVALUĂRII LA MIJLOC DE TERMEN
Scopul acestei evaluări intermediare este de a evalua progresele înregistrate în vederea atingerii rezultatelor proiectului; de a evalua relevanța, eficacitatea, impactul și durabilitatea intervențiilor proiectului; și de a oferi recomandări pentru a îmbunătăți implementarea proiectului pe durata rămasă. Evaluarea va acoperi perioada - martie 2023 - iunie 2024.
Evaluarea va acoperi următoarele aspecte:
- Evaluarea activităților și realizărilor proiectului în raport cu obiectivele, rezultatele și indicatorii definiți.
- Evaluarea utilizării și a impactului camerelor senzoriale și a grădinilor create în școlile pilot.
METODOLOGIE
Evaluarea va utiliza o abordare mixtă a metodelor, precum cele enumerate mai jos:
- Analiza de oficiu: analiza documentelor relevante ale proiectului și a rapoartelor anterioare.
- Sondaje: colectarea datelor cantitative privind rezultatele educaționale.
- Interviuri: colaborarea cu principalele părți interesate ale proiectului prin interviuri structurate.
- Focus grupuri: facilitarea discuțiilor cu grupurile țintă pentru a colecta informații calitative despre experiențele și provocările acestora.
Metodele expuse sunt orientative, consultantul poate propune alte metode relevante care să asigure obținerea datelor necesare pentru evaluare.
Evaluarea va respecta standardele etice, asigurând confidențialitatea participanților și obținerea consimțământului informat din partea tuturor părților interesate implicate.
DURATA ȘI PERIOADA:
Un calendar provizoriu este prezentat mai jos.
Activități |
Timeframe Calendar |
Faza de pregătire Ședință de cunoaștere cu echipa CCF Moldova Examinarea documentelor legate de proiect Briefinguri cu CCF Moldova, dacă este necesar Redactarea și prezentarea pentru aprobare de către CCF Moldova a raportului inițial |
Decembrie, 2024 |
Faza de teren Colectarea datelor în teren (față în față și online) în raioanele de proiect: Ungheni, Strășeni, Bălți, Drochia, Hâncești, Leova Procesarea și analiza datelor colectate |
Ianuarie - Februarie, 2025 |
Faza de finalizare Redactarea și prezentarea primei versiuni a raportului de evaluare Prezentarea constatărilor, concluziilor și recomandărilor preliminare pentru validare și feedback din partea părților interesate Finalizarea raportului de evaluare Elaborarea sumarului in limba engleză Elaborarea PPP in română si engleză |
Februarie – Martie 2025 |
Livrabile:
- Raport inițial care include metodologia detaliată, matricea de evaluare (criterii de evaluare, întrebări de evaluare și instrumente propuse), perioada și instrumentele de cercetare.
- Raport final de evaluare de maximum 30 de pagini, incluzând următoarele capitole: Sumar executiv; Introducere și context; Metodologie; Constatări organizate pe criterii de evaluare; Concluzii și recomandări; Anexe.
- Prezentarea rezultatelor cheie pentru echipa de proiect a CCF Moldova în cadrul unui atelier online (max. 2 ore), cu accent pe constări, recomandări pentru durata rămasă a proiectului și reflecție asupra lecțiilor învățate.
Metodologia si raportul vor fi prezentate în limba română cu un sumar în engleză.
STRUCTURA ORGANIZAȚIONALĂ ȘI DE MANAGEMENT
CCF Moldova asigură managementul si este responsabilă de implementarea generală a proiectului, inclusiv planurile de implementare, rapoartele financiare și narative, monitorizarea și evaluarea.
Coordonatorul de proiect, asistentul de proiect, mentorii de proiect și managerul financiar sunt angajați ai CCF Moldova care oferă sprijin tehnic și logistic pentru dezvoltarea camerelor senzoriale și a grădinilor și asigură mentoratul și supervizarea școlilor.
TERMENI ȘI CONDIȚII
CCF Moldova va încheia un contract cu expertul/echipa de experți selectat/ți.
Detaliile privind condițiile de plată vor fi definite într-un contract care urmează să fie semnat între părți.
Calificările evaluatorului/echipei de evaluare:
- Diplomă universitară relevantă în științe sociale, educație sau într-un domeniu conex;
- Cel puțin 5 ani de experiență profesională în efectuarea evaluărilor, preferabil cu experiențe relevante în domeniul educației incluzive și în lucrul cu copiii cu dizabilități;
- Competențe în metodologiile de cercetare calitative și cantitative, colectarea și analiza datelor;
- Abilități de analiză și de redactare a rapoartelor, cu prezentarea unor documente in domenii relevante;
- Fluență în limba română și engleză;
- Capacitatea demonstrată de a efectua evaluări în mod obiectiv, cu imparțialitate și de a menține standarde etice ridicate pe tot parcursul procesului de evaluare;
- Experiență de lucru cu diverse părți interesate, inclusiv personalul programului, beneficiarii și organizațiile partenere, asigurându-se că perspectivele acestora sunt încorporate în evaluare.
CUM SĂ APLICAȚI
Consultantul/echipa de evaluare interesați sunt invitați să prezinte următoarele:
- Metodologia de evaluare, inclusiv instrumentele propuse pentru fiecare criteriu de evaluare.
- CV care să evidențieze experiența și calificările relevante.
- Propunere financiară care să includă costurile pe activitate/fază de evaluare, zile alocate, costul pe zi și bugetul total în EURO.
Aplicația va fi trimisă prin e-mail la următoarea adresă: lorina.ghitu@ccfmoldova.org; diana.panainte@ccfmoldova.org
Termenul limită de depunere este 04.12.2024.
Pentru orice alte detalii, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon: 069362920