ADRA Moldova lansează procesul de selecție pentru angajarea unui expert/unei experte, a unui grup de experți sau a unei companii, care va realiza monitorizarea și evaluarea Programului Național privind bolile rare pe anii 2024-2028



Termini de Referință

cu privire la Monitorizarea și evaluarea Programului național

privind bolile rare pe anii 2024 – 2028

INFORMAȚIE GENERALĂ

ADRA Moldova (Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor) este o organizație umanitară care oferă sprijin social și educațional în special pentru categoriile vulnerabile, inclusiv refugiații, victimele violenței și persoanele sărace. Prin proiectele sale, ADRA Moldova se concentrează pe dezvoltarea comunitară, protecția copilului și intervenții de urgență. Organizația colaborează cu parteneri locali și internaționali pentru a aduce resurse și servicii esențiale celor în nevoie.

Asociația Obștească „SOS Autism” (în continuare – A.O. „SOS Autism”) este o organizație apolitică, necomercială și de utilitate publică, care promovează protecția copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist (în continuare – TSA) și a familiilor acestora. A.O. „SOS Autism” activează din 2008 și are ca misiune îmbunătățirea calității vieții copiilor, tinerilor și adulților cu TSA prin promovarea drepturilor acestora, crearea și dezvoltarea serviciilor sociale, promovarea activităților de sensibilizare şi conştientizare în probleme legate de autism.

În perioada iunie 2022 – decembrie 2024, ADRA Republica Cehă, ADRA Moldova împreuna cu Asociația Obștească „SOS Autism” implementează proiectul „Ajutor pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA) și alte tulburări genetice, în Republica Moldova II, finanțat de Agenția Cehia de Dezvoltare și Cooperare.

Scopul proiectului este de a sprijini incluziunea socială a copiilor și adolescenților cu tulburare din spectrul autist (TSA) și alte boli rare din diferite regiuni ale Moldovei prin creșterea disponibilității serviciilor la nivel local și îmbunătățirea legislației în această problemă. Acest proiect dorește să se bazeze pe rezultatele și realizările proiectului „Ajutorarea copiilor cu TSA și alte tulburări genetice din Moldova”, care a avut loc în perioada 2018-2021. Continuăm activitățile suplimentare pentru a promova respectul pentru drepturile persoanelor cu TSA și incluziunea lor socială.

În cadrul proiectului este planificată realizarea Monitorizării și evaluării a Programului național privind bolile rare pe anii 2024 – 2028.

Scopul major al proiectului este sporirea incluziunii persoanelor cu dizabilități prin îmbunătățirea mecanismelor de implementare și monitorizare a politicilor de incluziune.

ADRA Moldova lansează procesul de selecție pentru angajarea unui expert/unei experte, a unui grup de experți sau a unei companii, care va realiza monitorizarea și evaluarea Programului Național privind bolile rare pe anii 2024-2028 și anume evaluarea implementării Planului de Acțiuni pentru anul 2024 (ianuarie-decembrie) și elaborarea raportului de monitorizare și evaluare aferent.

Responsabilități/activități incluse în serviciile prestate:

Nr.

Activitatea

Produse/ livrabile

Perioada

1

Participarea la ședințele de lucru privind planificarea procesului de monitorizare și elaborare de raport

Plan de monitorizare elaborat;

octombrie 2024

2.

Întâlnire cu reprezentanții din domeniul sănătății mintale

Proces verbal

Lista de participare

Octombrie

3.

Colectarea datelor pentru raportul de monitorizare

Scrisori/demersuri de solicitare date;

Date colectate;

Analiza, sistematizarea și interpretarea datelor colectate; 

Octombrie

Noiembrie 2024

4.

Elaborarea raportului de monitorizare privind implementarea Programului național privind bolile rare 2024 – 2028 și a Planului de acțiuni pentru anul 2024;

Raport de monitorizare elaborat

Noiembrie 2024

Condiții de organizare a activității:

 

  1. Cunoașterea cadrului legal și de politici privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.
  2. Desemnarea în cadrul organizației a unei persoane responsabile de această activitate;
  3. Responsabilitatea de a realiza sarcinile în termenii stabiliți, în baza contractului de prestare a serviciilor și a termenilor de referință;

Documente Livrabile:

  1. Raport privind implementarea Programului național privind bolile rare pentru anii 2024 – 2028 și anume a Planului de acțiuni pentru anul 2024– 1 buc;

 

Perioada de contractare:

Expertul/experta/experții vor fi contractați în perioada 01 octombrie – 30 noiembrie 2024.

 

Procedura de aplicare:

Persoanele interesate sunt încurajate să trimită:

  • CV-ul cu specificarea domeniului/domeniilor de expertiză;
  • Metodologia privind monitorizare și elaborare de raport;
  • Oferta financiară.

Dosarele vor fi expediate la adresa de e-mail:

andreig_u@yahoo.com, și sosautism.rm@gmail.com (cu mențiunea „Expert(ă) Monitorizare”).

Termen-limită de prezentare a dosarelor: 30 septembrie 2024, ora 10:00.