HEKS/EPER Moldova lansează o licitație națională pentru cursuri pentru vârstnicii moldoveni și refugiați

Termeni de referință

HEKS/EPER Moldova lansează o licitație națională pentru cursuri pentru vârstnicii moldoveni și refugiați

CONTEXT GENERAL ȘI ANTECEDENTE: HEKS/EPER este  ONG  elvețiană fondată în 1946. HEKS/EPER sprijină organizațiile partenere locale cu aproximativ 200 de proiecte în 34 de țări-cheie din întreaga lume. Biroul HEKS/EPER din Moldova cooperează cu ONG-uri active în domeniul cooperării pentru dezvoltare și al ajutorului umanitar.

HEKS/EPER a fost activ în Republica Moldova din 2004 până în 2020, iar cel mai recent Program de țară 2016-2020 a avut ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață pentru oamenii din zonele rurale ale Republicii Moldova. Accentul pus pe zonele rurale a abordat disparitățile și inegalitățile în dezvoltarea zonelor urbane și rurale din Moldova.

Conflictul din Ucraina a creat o criză umanitară regională. Moldova este una dintre principalele țări de primire a refugiaților și o țară de tranzit pentru mulți refugiați. Moldova este cea mai săracă țară din Europa, cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, populată în principal în zonele rurale și incapabilă din punct de vedere economic să răspundă unui număr atât de mare de refugiați fără ajutor extern. Până în mai 2024, 1'075'213 persoane au intrat în Moldova din Ucraina, dintre care 120'548 de refugiați ucraineni și 9'911 resortisanți ai țărilor terțe au rămas în Republica Moldova. Numărul persoanelor sosite din Ucraina în Republica Moldova a fluctuat de la escaladarea războiului din Ucraina.

Datorită unui astfel de context și știind că HEKS/EPER are o experiență anterioară solidă în țară prin sprijinirea partenerilor locali, s-a decis redeschiderea Biroului de țară (CO) cu sediul la Chișinău. HEKS/EPER implementează proiecte prin intermediul unor parteneri bine cunoscuți, ONG-uri locale și naționale cu expertiză și experiență solide.

             1.            Domeniul de aplicare

Scopul licitației actuale

HEKS/EPER Moldova inițiază o licitație națională pentru a selecta o instituție de învățământ sau o universitate capabilă să ofere cursuri educaționale adaptate pentru a răspunde nevoilor diverse ale populației vârstnice moldovenești și refugiate. Cursurile se vor desfășura pe parcursul anului universitar din septembrie 2024 până în iunie 2025, și vor cuprinde diverse subiecte esențiale menite să îmbunătățească calitatea vieții și bunăstarea persoanelor în vârstă.

Obiectivele licitației

  1. Promovarea alfabetizării și competenței digitale în rândul persoanelor în vârstă din Republica Moldova și al refugiaților, abilitându-le să navigheze în peisajul digital modern.

     II.      Oferirea de sesiuni de educație juridică care să abordeze drepturile și problemele juridice esențiale care afectează persoanele în vârstă.

    III.      Oferirea altor cursuri de interes pentru persoanele în vârstă. 

Grupuri țintă

Grupurile țintă sunt persoanele în vârstă, inclusiv refugiații ucraineni și moldovenii în vârstă. În cazul în care există mai multe cereri comparativ cu locurile disponibile, va fi stabilit un proces de selecție care va avea criterii de selecție definite.

Sarcini

Instituția de învățământ/universitatea selectată va trebui să își prezinte estimările de costuri și să fie responsabilă pentru următoarele activități

  • Elaborarea unor programe de curs cuprinzătoare și a unor cadre curriculare detaliate adaptate nevoilor și intereselor specifice ale cursanților vârstnici în limbile română și rusă.
  • Desfășurarea cursurilor la fața locului în conformitate cu calendarul academic, asigurând accesibilitatea și incluziunea în limbile română și rusă.
  • Furnizarea materialelor didactice, a resurselor și a echipamentelor necesare pentru a susține rezultatele eficiente ale învățării.
  • Monitorizarea și evaluarea impactului cursurilor, colectarea feedback-ului de la participanți și prezentarea de rapoarte periodice de progres.
  • Organizarea de activități suplimentare, cum ar fi ateliere, seminarii și evenimente culturale pentru a îmbogăți experiența educațională a participanților în vârstă.

2.           Cadrul organizațional și contextul

Contextul actual: Criza umanitară actuală provocată de conflictul din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra Moldovei, ducând la un aflux substanțial de refugiați, inclusiv persoane în vârstă, care caută siguranță și sprijin. Această inițiativă a HEKS/EPER vizează atenuarea provocărilor socio-economice cu care se confruntă atât refugiații, cât și populațiile vârstnice din Moldova, prin intervenții educaționale specifice.

3.           Termeni

Cursurile sunt programate să înceapă în septembrie 2024 și să se încheie în iunie 2025, acoperind un întreg an universitar.

Pentru a participa la licitația anunțată, instituțiile de învățământ sau universitățile capabile rugăm să expedieze următoarele documente:

  1. Informații generale
  • Date generale despre entitate, inclusiv denumirea completă, sediul social/locația, datele de contact, administratorul societății, datele și numărul de telefon ale persoanei de contact, alte informații relevante;
  • Copie certificată a Extrasului din Registrul de Stat al Persoanelor Juridice;
  • Informații privind echipa de implementare a contractului și echipa de formatori.
  1. Oferta tehnică

Este necesar să se prezinte structura detaliată a cursului care să conțină următoarele elemente:

  • Conținutul detaliat pe teme, număr de ore, competențe, rezultate
  • Numărul de cursuri disponibile și numărul de cursuri care pot fi parcurse de un student pe parcursul unui an universitar
  • Perioada de implementare pentru fiecare curs
  1. Oferta financiară
  • Este necesar de a prezenta prețul per persoană sau pe grup pentru un curs sau an universitar, în conformitate cu specificațiile tehnice;
  • În cazul în care prețul trebuie să fie prezentat pe grup, acesta trebuie să includă numărul de participanți în fiecare grup;
  • Prețurile indicate de participant sau grup în oferta financiară trebuie să fie stabilite în lei MD.

4.           Programul plăților

Plățile vor fi efectuate pe baza finalizării produselor și a etapelor convenite, asigurând transparența și responsabilitatea pe parcursul etapei de implementare a proiectului.

Livrabile:

  • Prezentarea schițelor detaliate ale cursurilor și a planurilor de învățământ - plată de 40 % la aprobare.
  • Raport intermediar de evaluare a implementării cursului și a implicării participanților - plată de 30 % la depunere și acceptare.
  • Raport final de evaluare, inclusiv rezultatele, evaluarea impactului și recomandări pentru programarea viitoare. - 30 % plată la finalizare și aprobare. Raportul va include listele de prezență.

HEKS/EPER Moldova va furniza instituției de învățământ/universității selectate informațiile contextuale și sprijinul necesare pentru a facilita implementarea cu succes a proiectului.

Instituțiile de învățământ/universitățile interesate sunt invitate să depună propuneri detaliate până la data de 15 august 2024 la adresa Diana Bobutac diana.bobutac@heks-eper.org;, abordând toate cerințele specificate și demonstrând capacitatea lor de a furniza servicii educaționale de înaltă calitate adaptate populației vârstnice din Moldova.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola