Necesitatea reinregistrarii asociatiilor obstesti sau Ministerul Justitiei ataca



aliona_turcan.jpgMai urmeaza o serie a "telenovelei" cu reinregistrarea asociatiilor obstesti, cu toate ca, se pare, Ministerul Justitiei a pus punct si a inchis acest subiect. Fiind jurist, analizez legislatia:

Legea nr.178 din 20 iulie 2007 pentru modificarea si completarea Legii Nr. 837 din 17.05.1996 cu privire la asociatiile obstesti, publicata in Monitorul Oficial din 07 septembrie 2007, prevede excluderea urmatoarelor formei juridice de organizare pentru asociatiile obstesti: organizatia obsteasca, institutia obsteasca, miscarea obsteasca.

Legea 837/1996, republicata cu renumerotarea elementelor si corespunzator modificarea referintelor la 02 octombrie 2007 in temeiul Legii 178/2007, NU mai prevede formele juridice de organizare, mentionate anterior.

Acestea fiind spuse, conchidem ca entitatile juridice mentionate urmeaza a se supune procedurii de reorganizare prin transformare, in conditiile art.69 si art.85 Cod Civil, luind in consideratie faptul ca anume transformarea persoanei juridice are ca efect schimbarea formei sale juridice de organizare prin modificarea actelor de constituire in conditiile legii. E conforma situatia? Desigur. Au fost operate modificari in legea speciala care reglementeaza activitatea entitatilor respective, au disparut citeva forme juridice de organizare, deci urmeaza reorganizarea prin transformare a personelor juridice care au disparut ca forma, intr-o alta haina juridica. Persoana juridica isi continua activitatea, cu aceleasi drepturi si obligatiuni care le avea pina la transformare, dar intr-o forma de organizare permisa de lege.

Care este atributia organului de inregistrare in aceasta circumstanta? Radiaza din Registrul de stat persoana juridica disparuta si inscrie o noua persoana juridica? Chiar daca se petrece aceasta procedura, ea trebuie calificata ca o REINREGISTRARE. (Vezi comentariul la Codul Civil, art.85). De obicei insa se opereaza modificarile respective la capitolul „Denumirea asociatiei", unde se indica, in conformitate cu art.66 alin.(2), forma juridica de organizare a persoanei juridice. De asemenea se modifica sau se schimba certificatul de inregistrare. Nu este procedura descrisa o reinregistrare?

Art.II din Legea 178/2007 prevede ca „in termen de 18 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se va percepe taxa de inregistrare pentru modificarile in actele de constituire ale miscarilor obstesti, organizatiilor obstesti si institutiilor obstesti conditionate de legea mentionata". Asa deci, modificarile urmeaza a di operate?  Si exista oare o garantie ca la 3 aprilie 2009 Ministerul Justitiei nu va scoate in afara legii organizatia obsteasca "X" pe motiv ca forma sa juridical de organizare nu corespunde legii, utilizind prevederile aceluiasi art.46 din Legea 837/1996 republicata? Nu exista garantii, dragii mei prieteni. NU EXISTA!

Si, apropos, in articolul meu nu m-am referit la necesitatea reinregistrarii TUTUROR asociatiilor obstesti, ci doar a celor care au o forma juridica de organizare neconforma legii republicate.

Acestea fiind normele juridice, ce spuneti Ivona? Dar Ministerul Justitiei?

 

Aliona Turcan,

Expert, membru al Consiliului de Experti

Asociatia pentru Caritate si Asistenta Sociala ACASA