Zece porunci pentru a fi iubit ...de ziaristi

1. Sa fii mereu accessibil. Daca esti sunat de un reporter, raspunde imediat, sau revino in maximum 15 minute, pentru ca ziaristii au termene stricte, si deseori suna cu putin inainte de expirarea acestuia. Daca te ocupi de PR-ul organizatiei, a fi accesibil inseamna si a te asigura ca presa are telefonul tau mobil, pe care poti fi gasit si seara sau in weekend.

2. Sa realizezi ca presa nu-ti datoreaza nimic. Indiferent de rolul tau in societate, mass-media nu-ti datoreaza articole, nu trebuie sa multumeasca sponsorilor tai, sa te popularizeze pentru campania de 2%, nici macar sa vorbeasca despre subiectele de interes pentru tine. Dincolo de mandatul ideal de informare, treaba presei este sa publice ziare si reviste cu informatii care ii atrag pe oameni sa se aboneze sau sa cumpere publicatia, si incurajeaza firmele sa cheltuiasca bani pe publicitate. E datoria ta sa ii convingi ca informatiile prezentate de tine raspund acestor deziderate.

3. Sa usurezi munca jurnalistului, adica sa fi disponibil pentru interviuri cand poate el, nu cand poti tu, adica sa ii oferi toate materialele de care are nevoie (grafice, fotografii, etc.) in formatul de care are nevoie, adica sa il intrebi tot timpul "Cum pot sa va fiu de folos? "

4. Sa-ti tii promisiunile. Daca promiti un raspuns pana la 5.30, trimite-l pana la 5.30, daca promiti un text de 400 de cuvinte, asigura-te ca are 400 de cuvinte, etc.

5. Sa nu incomodezi. Una e sa mentii legatura cu un jurnalist, si alta e sa il vanezi cu telefoane si sa il inunzi cu comunicate de presa, fie ca au legatura cu munca lui, fie ca nu.

6. Sa nu mituiesti. Chiar daca s-a mai auzit de practica aceasta, cinele scumpe si cadourile la fel nu pot sa cumpere o relatie, maximum un articol, si asta oricum cu putini jurnalisti. Obiectele promotionale, florile, martisoarele si felicitarile sunt insa ok.

7. Sa nu te razgandesti. Nimic nu e mai neplacut decat sa anulezi o prezenta intr-o emisiune, sau sa trimiti un comunicat si apoi sa il retragi.

8. Sa nu te superi daca nu se scrie despre tine. S-ar putea ca subiectul sa nu fie interesant, sau sa nu existe spatiu datorita unor evenimente mai importante. Ai pierdut un articol. Daca te superi si faci scandal, s-ar putea sa pierzi respectul presei.

9. Sa revii cu noutati. Din cand in cand, e bine sa informezi despre progresul unui caz despre care s-a scris, despre o situatie descrisa de presa.

10. Sa nu ceri sa verifici articolul. Unii jurnalisti din Romania ti-o vor pemite, dar si la noi exista o reactie negativa, pentru ca pari sa cenzurezi, sa nu ai incredere, sa nu fi transparent. Poti insa sa rogi jurnalistul sa verifice preluarea corecta a citatelor pe care le-ai dat telefonic.

 

Corina Gonteanu, Prime PR

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola