Societate Civila
Societate civila
Cei mai multi oameni folosesc notiunea de societate civila in mod eronat sau restrictiv, referindu-se ori la notiunea de civil (ca opus al celei de militar) ori numai la organizatiile neguvernamentale. Astfel, in ultimii ani s-a simtit nevoia unei completari aduse notiunii, denumita acum sectorul nonprofit, sau cel de-al treilea sector al societatii, unde primele doua sunt institutiile fundamentale ale statului si sectorul de afaceri.
Societatea civila este cel mai simplu termen pentru a descrie un intreg sistem de structuri, care implica cetateanul in diferitele sale ipostaze de membru intr-o organizatie neguvenamentala, intr-un sindicat sau intr-o organizatie patronala.
Societatea civila este formata din cetateni, asociati sub diferite forme, care au aceleasi interese si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara aceste drepturi si interese.
Exemple de institutii ale societatii civile:
- organizatii nonguvernamentale (ong-uri)
- organizatii comunitare (community-based organizations)
- asociatii profesionale
- organizatii politice
- cluburi civice
- sindicate
- organizatii filantropice
- cluburi sociale si sportive
- institutii culturale
- organizatii religioase
- miscari ecologiste
- media
Societatea civila descrie un intreg sistem de structuri, care permit cetatenilor noi roluri si relatii sociale, prin diferite modalitati de participare la viata publica.
Societatea moderna se structureaza prin trei componente:
- componenta economica
- componenta politica (institutiile fundamentale ale statului)
- componenta societatii civile, scetorul non-profit, care legitimeaza sau amendeaza celelate doua componente.
Articol realizat cu acordul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Linkuri utile:
http://ro.wikipedia.org
Societate civila
"Formarea Societatii Civile este rezultatul unei miscari spontane si creatoare a cetatenilor care instituie in mod benevol diverse forme de asociere politica, economica, culturala. In cadrul Societatii Civile cetatenii intra intr-o tesatura de raporturi sociale, participind benevol la activitatea unei multiplicitati de asociatii, organizatii, cluburi, in vederea promovarii unei diversitati de obiective si interese.
Organizatiile Societatii Civile sint, intr-un anumit sens, autonome, in raport cu statul, reprezentind o multitudine de centre de putere, un sistem al puterilor nonstatale. Aceste forme de asociere (independente de asociatiile permanente create prin lege cum sint comunele, orasele, etc.) realizate pe plan national sau local, avind obiective politice, profesionale, culturale, religioase, morale, reprezinta nu numai un cadru de manifestare a drepturilor indivizilor, a minoritatilor, ci si o contrapondere in raport cu forta statului sau diversele combinatii de interese ale institutiilor politice oficiale (societatea politica).
Datorita specificului sau, Societatea Civila intareste legitimitatea democratiei, multiplica mijloacele de expresie a intereselor, intareste constiinta si increderea cetatenilor in puterea lor, permite recrutarea si formarea de noi lideri. Intr-un anumit sens, Societatea Civila pare a se sustine pe sine insasi si a nu avea nevoie de stat. In realitate, numeroase fenomene nedorite in societate (Mafia,etc.) impun existenta statului. Societatea politica intruchipata de stat apare in ipostaza de reprezentant al Societatii Civile, in calitate de mandatar al "contractului social". Atit Societatea Civila cit si statul au fiecare ratiunea lor de a fi si propria realitate autonoma, ceea ce nu exclude existenta interactiunilor.
Persoanele active in cadrul Societatii Civile, in calitate de patroni, muncitori din sindicate, specialisti, artisti grupati in asociatii profesionale etc., pot fi regasite ca agenti ai societatii politice, indeplinind functii politice. Alte persoane ramin, insa, doar agenti ai Societatii Civile."
Sergiu Tamas, "Dictionar Politic-Institutiile democratiei si cultura civica", Editura Academiei Romane, 1993
Definitia Societatii civile
Societate civila
Termen utilizat de OECD, Uniunea Europeana si altii pentru a descrie o gama de organizatii, pe langa guvern si administratiile publice, care contribuie la societate. Societatea civila include afacerile, ONG-urile, institutiile religioase si organizatiile comunitare.
http://www.idea.gov.uk
Societate civila
Societatea civila sa refera la o arena de actiune colectiva benevola in jurul intereselor, scopurilor si valorilor comune. In teorie formele sale institutionale difera de cele ale statului, familiei, pietei, desi in practica, granitele intre stat, societate civila, familie si piata sunt deseori complexe, neclare si negociabile. Societatea civila de regul include o diversitate de spatii, actori si forme institutionale, care variaza dupa gradul de formalitate, autonomie si putere. Societatile civile sunt deseori populate de organizatii asa ca organizatii de caritate, organizatii de dezvoltare neguvernamentale, grupuri comunitare, organizatii de femei, organizatii religioase, asociatii profesionale, sindicate, grupuri de auto-ajutor, miscari sociale, asociatii business, coalitii si grupuri advocacy.