Cu ajutorul UE, Centrul de Inovare și Politici din Moldova încearcă să aducă practicile europene mai aproape de cetățenii Republicii MoldovaRo

Articol Original

Cu ajutorul UE, Centrul de Inovare și Politici din Moldova încearcă să aducă practicile europene mai aproape de cetățenii Republicii Moldova

1Vor să transforme Ialoveniul într-un oraș al viitorului. Este vorba despre reprezentanții Centrului de Inovare și Politici din Moldova, care implementează un proiect de implicare comunitară și de promovare a energiei regenerabile, cu suportul financiar al Uniunii Europene. Managerul de proiecte al CIPM, Ludmila Stuparu, ne oferă mai multe detalii despre inițiativele implementate în cadrul acestui interviu.

1. D-nă Stuparu, ce acțiuni au fost implementate  până acum în cadrul proiectului „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni - orașul viitorului” în orașul Ialoveni?

 Proiectul a început în noiembrie 2020 și se desfășoară până în august 2021. Până acum, cele mai importante acțiuni au fost:

- conferința de lansare a proiectului cu participarea viceprimarului orașului Ialoveni, primăria Ialoveni fiind partenerul de proiect;

- sesiuni de instruire cu elevi din orașul Ialoveni, intitulate „Discuții despre viitor”, despre reducerea poluării, protecția mediului și adoptarea unui comportament responsabil de consum energetic. Sesiunile sunt conduse de Mihai Lupu, expert în eficiență energetică și energie regenerabilă;

- au fost încheiate acorduri de colaborare cu cele mai importante instituții din acest domeniu: Institutul de Energetică din Moldova și Agenția pentru Eficiență Energetică. Datorită colaborării cu aceste instituții, am putut utiliza mascota Energel pentru a explica conceptele într-un mod atractiv și, de asemenea, au pus la dispoziție instrumente de captare a energiei regenerabile în scop demonstrativ.

- au fost organizate mese rotunde online, la care au fost prezentate și analizate multiple proiecte de eficiență energetică și impactul acestora asupra problemelor de mediu;

- au fost realizate două spoturi video cu vloggerița Patricia, în cadrul cărora au fost prezentate soluții simple, dar cu un impact pozitiv major asupra mediului;

2. Câți elevi din Ialoveni au învățat cum să-și protejeze viitorul? Câte instruiri au fost organizate și în câte școli?

Până acum, am organizat nouă sesiuni, în cadrul cărora au fost instruiți 205 elevi din trei instituții de învățământ din Ialoveni: Gimnaziul „Grigore Vieru”, Liceul Teoretic „Andrei Vartic” și Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”.

3. De ce este atât de important ca tânăra generație să conștientizeze necesitatea utilizării energiei regenerabile și a eficienței energetice?

Adoptând un comportament responsabil de consum de energie la nivelul comunităților, creștem șansele de a crea o cultură energetică în societate, un model de transmis și generațiilor următoare.

În viața de zi cu zi, acasă și la serviciu, consumăm mai mult curent electric decât am avea nevoie, de fapt. Acest lucru se traduce constant în costuri mai mari în factura pe energie electrică și, cel mai important, la impact negativ, pe termen lung, asupra mediului înconjurător.

Este esențial ca tânăra generație să conștientizeze utilizarea energiei regenerabile și a eficienței energetice, deoarece moștenește un mediu periculos pentru sănătate. Copii noștri sunt cei ce vor trebui să implementeze măsuri de redresare. Tinerii de azi sunt generațiile cheie pentru un mediu sustenabil.

6

4. Au fost organizate acțiuni orientate și spre adulți?

Acestea vor fi organizate pe 22 mai. Atunci va fi un eveniment de comunitate mai amplu. Ne propunem să organizăm și două Zile ale Curățeniei, încercând să mobilizăm comunitatea locală să se implice mai mult în dezvoltarea orășelului lor. Atunci, vom explica cetățenilor orașului Ialoveni și conceptul de sortare a gunoiului corespunzător conform practicilor Uniunii Europene. Din păcate, noi încă nu avem o cultură a reciclării și reutilizării și din acest motiv, observăm la ieșirea din fiecare localitate din țara noastră câte un loc plin de gunoaie, care nu numai că nu este estetic, dar ne afectează sănătatea încet-încet.

Proiectul nostru vrea să aducă practicile europene mai aproape de cetățenii Republicii Moldova. Să îi încurajăm să devenim cu toții mai responsabili, și să ne placă să locuim în curățenie și civilizație, și să ne bucurăm de natură și aer curat.

5. În ce măsură aceste acțiuni vor avea continuitate și după încheierea proiectului? Cât de mult v-au ajutat autoritățile locale în implementarea măsurilor?

Din fericire, noi, Centrul de Inovare și Politici din Moldova, suntem foarte norocoși. Avem o relație de colaborare excelentă cu primăria Ialoveni. Există o deschidere și o receptivitate uimitoare din partea primarului și viceprimarului orașului Ialoveni. Au ambiția de a face din orașul lor unul al viitorului. Nu ratează nicio ocazie de a implica societatea civilă să îi ajute în realizarea acestui obiectiv. Cel mai mult ne bucură că se orientează spre inovare și sustenabilitate.

Inițial proiectul „Ialoveni – orașul viitorului” presupunea și instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirea publică a Școlii de Arte și a Bibiliotecii „Petre Ștefănucă” din Ialoveni. Însă, această componentă de infrastructură nu a fost aprobată de finanțatori, din motiv că nu aveam timp suficient pentru a o implementa. Proiectul este limitat pentru 12 luni, însă pentru a implementa componenta de infrastructură ar fi fost nevoie de 17 luni. Din acest motiv, noi, Centrul de Inovare și Politici din Moldova, împreună cu primăria Ialoveni, ne propunem să colaborăm pe termen lung ca să găsim o oportunitate pentru a implementa și componenta de infrastructură pe care ne-am propus-o inițial. Așadar, proiectul va avea continuitate. Nu ne oprim aici. Pentru a face din Ialoveni un oraș al viitorului e nevoie de mai mult de 12 luni, iar noi vom insista până vom reuși.

6. Care a fost bugetul proiectului? Cât de important a fost suportul european în implementarea măsurilor?

3

Bugetul proiectului este de 560, 605 lei. Vreau să punctez aici că fiecare leu al proiectului este pe deplin justificat, iar UE îți acordă buget atunci când proiectul merită și corespunde cu valorile și practicile europene. Nu se va acorda niciodată mai mulți bani decât este necesar. Susținerea europeană pentru proiectul nostru și, în general, pentru dezvoltarea Republicii Moldova, este o binecuvântare. Precizez că nu am folosit un termen exagerat. Nici nu vreau să îmi imaginez cum ar fi țara noastră fără sprijinul Uniunii Europene. Și aici nu mă refer doar la suportul financiar, ci mai ales la cultura și valorile europene pe care le inspiră cetățenilor Republicii Moldova.

Probabil, dacă nu ar fi fost UE, nu am fi vorbit acum despre energie regenerabilă, eficiență energetică, reciclare și măsuri anti-poluare. Și aici vă dau și exemplul Bucureștiului, căci eu locuiesc o bună parte de timp acolo. Bucureștiul este un oraș foarte poluat. Comisia Europeană a tot cerut măsuri din partea primăriei, conform directivei europene din acest domeniu.

Primăria București are acces la fonduri europene consistente pentru a rezolva problema poluării. Nu a făcut-o la timp, ignorând atenționările Comisiei Europene legate de depășirea valorilor limită privind poluarea aerului cu pulberi în suspensie (PM10). Anul trecut, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru eșecul sistematic de a reduce poluarea din București, cu efecte negative, greu de estimat, asupra sănătății locuitorilor. În cele din urmă, România a intrat în infringement pe această tematică, ceea ce a pus o presiune mare pe conducerea orașului, atât din partea populației, cât și din partea Guvernului. În prezent, după multă vreme, au început să se ia măsuri active, iar rezultatele pozitive se simt și se văd prin valorile măsurate de senzori.

Ce vreau să zic prin prezentarea acestui exemplu este că Uniunea Europeană oferă resursele financiare, dar și urmărește obținerea de rezultate pozitive pentru cetățeni. Astfel, deciziile guvernamentale sunt călăuzite spre un viitor mai bun al cetățenilor. În Republica  Moldova directivele europene nu sunt decât recomandate, bineînțeles, însă este spre binele nostru, al tuturor, să ne ghidăm după ele și să încercăm să ajungem cât mai aproape de indicatorii UE.

7. Ce alte acțiuni mai sunt planificate în cadrul proiectului?

2Vom organiza o tabără de vară pentru copiii din orașul Ialoveni, dar și din satele alăturate. Scopul este să îi facem să conștientizeze necesitatea de a avea grijă de mediu și de sănătatea lor. Am pregătit jocuri și distracție, dar toate acestea au un scop educațional.

Avem programate sesiuni de instruire cu cetățenii adulți, dar și acestea vor fi într-un limbaj foarte accesibil. Încercăm să renunțăm la limbajul de specialitate care îi îndepărtează pe oameni. La aceste sesiuni cu cetățenii adulți ne propunem să îi motivăm să se implice cât la mult în dezvoltarea orașului. O componentă specifică va fi adresată eficienței energetice și energiei regenerabile. Am pregătit și trei seturi de recomandări, care să ne ajute să adoptăm un comportament responsabil de consum energetic.

Pe scurt: Recomandările din primul set nu presupun niciun cost: este necesară doar o simplă schimbare de atitudine față de consumul de energie electrică. Al doilea set de recomandări identifică noile tehnologii care ne ajută să economisim energie cu costuri relativ reduse și cu o perioadă de recuperare a investiției, redusă și ea. Al treilea set de recomandări vine cu cinci tipuri de investiții mari care  pot reduce semnificativ consumul de energie, dar și care contribuie la susținerea unui mediu sănătos și durabil.

Vom fi cât mai concreți în informarea cetățenilor. Vom da și cifre, însă acestea vor fi puse în context, astfel încât să fie ușor de înțeles. Spre exemplu, un consum de energie electrică de doar 10 kWh generează aproape 3 kilograme de CO2. Iar dacă respectăm regula de bază de a nu lăsa lumina aprinsă dacă nu suntem în cameră/birou/sală de curs, am putea economisi până la 60 kw/an.

Sperăm să reușim cu această campanie de conștientizare, deoarece doar atunci când înțelegem în profunzime importanța eficienței energetice, folosirea energiei regenerabile și adoptarea unui comportament responsabil față de mediu, vom putea ajunge la civilizație și bunăstare. Degeaba avem resurse financiare, dacă nu avem educația necesară. Oamenii trebuie, în primul rând, să înțeleagă cât de periculoasă este poluarea pentru sănătatea lor. De abia când au văzut ce scor arată senzorii anti-poluare atunci au început să acționeze.

8. Cât de important este implicarea oamenilor din localitate în acest proces?

 Orașul viitorului nu înseamnă doar infrastructură  avansată, dar  și o anumită atitudine a locuitorilor. Simplul fapt că sortezi gunoiul, că faci curățenie atât în propria curte, cât și în afara ei, că ai grijă să nu afectezi natura frumoasă, că strângi după cățelușul tău cu care ai ieșit la plimbare, că respecți oamenii din jurul tău, deja ai parte de civilizație.

Cunoscând administrația orașului, cetățenii implicați și copiii isteți și motivați, cred că Ialoveniul are toate șansele să devină un oraș care să iasă în evidență prin curățenie și protecția mediului, în următorii 5 ani. Nu ne costă nimic să avem parte de civilizație, e în primul rând vorba de atitudinea noastră.

9. Cum vă explicați că, deși au fost făcuți mai mulți pași în eficientizarea energetică a țării, foarte mulți oameni încă nu conștientizează cât de important este acest lucru? Care ar putea fi urmările nepăsării?

Din păcate, Moldova, precum și alte țări din Europa de Est, a avut altă mentalitate în trecutul istoric. Țările din vest și-au consolidat o cultură față de natură și sănătate de zeci de ani. Noi încă suntem sub instinctul supraviețuirii, chiar și cei înstăriți. Ne pasă mai mult de propria curte, fără să avem grijă de vecinătăți, de imaginea de ansamblu. Este necesar ca eforturile de educare și conștientizare să fie permanente, atât din partea statului, cât și din partea organizațiilor neguvernamentale. Chiar și în Occident, acțiunile se desfășoară continuu, deși populația deja are un grad destul de înalt de conștientizare.

Centrul de Inovare și Politici din Moldova (CIPM) este organizația beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni - orașul viitorului” în orașul Ialoveni.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și A.O. ADR „Habitat”.

En

Traducere Automata

With the help of the EU, the Center for Innovation and Policies of Moldova seeks to bring European practices closer to the citizens of the Republic of Moldova

1They want to turn Ialoveni into a city of the future. These are the representatives of the Center for Innovation and Policies of Moldova, which implements a project of community involvement and promotion of renewable energy, with the financial support of the European Union. Cipm's project manager, Ludmila Stuparu, gives us more details about the initiatives implemented during this interview.

1. Mrs. Stuparu, what actions have been implemented  so far within the project "Community involved for prosperity. Ialoveni - the city of the future" in the city of Ialoveni?

  The project started in November 2020 and runs until August 2021. So far, the most important actions have been:

- the launching conference of the project with the participation of the deputy mayor of Ialoveni, Ialoveni City Hall being the project partner;

- Training sessions with students from Ialoveni, entitled "Discussions about the future", about reducing pollution, protecting the environment and adopting a responsible behavior of energy consumption. The sessions are led by Mihai Lupu, expert in energy efficiency and renewable energy;

- collaboration agreements have been concluded with the most important institutions in this field: the Institute of Power Engineering of Moldova and the Agency for Energy Efficiency. Thanks to the collaboration with these institutions, we were able to use the Energel mascot to explain the concepts in an attractive way, and they also made available renewable energy capture tools for demonstration purposes.

- online round tables were organized, where multiple energy efficiency projects and their impact on environmental issues were presented and analyzed;

- two video spots with the vlogger Patricia were made, during which simple solutions were presented, but with a major positive impact on the environment;

2. How many students from Ialoveni have learned how to protect their future? How many trainings have been organised and in how many schools?

So far, we have organized nine sessions, during which 205 students from three educational institutions from Ialoveni have been trained: "Grigore Vieru" Gymnasium, "Andrei Vartic" Theoretical High School and "Petre Ștefănucă" Theoretical High School.

3. Why is it so important for the younger generation to be aware of the need to use renewable energy and energy efficiency?

By adopting responsible behavior of energy consumption at the level of communities, we increase the chances of creating an energy culture in society, a model to be passed on to future generations.

In everyday life, at home and at work, we consume more electricity than we would actually need. This constantly translates into higher costs in the electricity bill and, most importantly, in the negative, long-term impact on the environment.

It is essential that the younger generation is aware of the use of renewable energy and energy efficiency, as it inherits an environment that is dangerous to health. It is our children who will have to implement recovery measures. Today's young people are the key generations for a sustainable environment.

6

4. Have adult-oriented actions been organised?

They will be held on May 22. Then there will be a larger community event. We aim to organize two Cleaning Days, trying to mobilize the local community to get more involved in the development of their small town. Then, we will explain to the citizens of Ialoveni the concept of sorting the corresponding garbage according to the practices of the European Union. Unfortunately, we still do not have a culture of recycling and reuse and for this reason, we notice at the exit from each locality of our country a place full of garbage, which is not only not aesthetic, but affects our health slowly.

Our project wants to bring European practices closer to the citizens of the Republic of Moldova. Let us encourage them all to become more responsible, and to enjoy living in cleanliness and civilization, and to enjoy nature and fresh air.

5. To what extent will these actions have continuity even after the end of the project? How much have the local authorities helped you in implementing the measures?

Fortunately, we, the Center for Innovation and Policies of Moldova, are very lucky. We have an excellent collaboration relationship with ialoveni city hall. There is an amazing openness and receptivity on the part of the mayor and deputy mayor of Ialoveni. They have the ambition to make their city one of the future. They do not miss any opportunity to involve civil society to help them achieve this goal. We are most pleased that they are oriented towards innovation and sustainability.

Initially, the project "Ialoveni – the city of the future" also involved the installation of photovoltaic panels on the public building of the School of Arts and of the "Petre Ștefănucă" Library in Ialoveni. However, this infrastructure component was not approved by the financiers, because we did not have enough time to implement it. The project is limited for 12 months, but it would have taken 17 months to implement the infrastructure component. For this reason, we, the Center for Innovation and Policies of Moldova, together with the Ialoveni City Hall, intend to collaborate on a long-term basis to find an opportunity to implement the infrastructure component that we initially proposed. So the project will have continuity. We don't stop there. In order to make Ialoveni a city of the future, it takes more than 12 months, and we will insist until we succeed.

6. What was the project budget? How important was the European support in implementing the measures?

3

The budget of the project is 560,605 lei. I want to point out here that every leu of the project is fully justified, and the EU gives you a budget when the project is worth it and corresponds to European values and practices. More money will never be given than necessary. The European support for our project and, in general, for the development of the Republic of Moldova, is a blessing. I should point out that I did not use an exaggerated term. I do not even want to imagine what our country would be like without the support of the European Union. Here, too, I do not mean only the financial support, but especially the European culture and values that it inspires the citizens of the Republic of Moldova.

Probably, if it were not for the EU, we would not have talked now about renewable energy, energy efficiency, recycling and anti-pollution measures. And here I give you the example of Bucharest, because I live there for a long time. Bucharest is a very polluted city. The European Commission has been demanding measures from the city hall, according to the European directive in this area.

Bucharest City Hall has access to consistent European funds to solve the pollution problem. It did not do so in time, ignoring the European Commission's warnings about exceeding the limit values for air pollution by particulate matter (PM10). Last year, Romania was condemned by the Court of Justice of the EU for its systematic failure to reduce pollution in Bucharest, with negative effects, which are difficult to estimate, on the health of its inhabitants. In the end, Romania entered into infringement on this topic, which put a lot of pressure on the city's leadership, both from the population and from the Government. Currently, after a long time, active measures have begun to be taken, and the positive results are felt and seen through the values measured by the sensors.

What I mean by presenting this example is that the European Union provides the financial resources, but also aims to achieve positive results for the citizens. Thus, government decisions are guided towards a better future for citizens. In the Republic of  Moldova, European directives are only recommended, of course, but it is for the good of all of us to be guided by them and try to get as close as possible to the EU indicators.

7. What other actions are planned in the project?

2We will organize a summer camp for the children from Ialoveni, but also from the adjoining villages. The goal is to make them aware of the need to take care of the environment and their health. We have prepared games and fun, but all this has an educational purpose.

We have training sessions scheduled with adult citizens, but they will also be in a very accessible language. We're trying to let go of the specialized language that drives people away. At these sessions with adult citizens we aim to motivate them to get involved as much as possible in the development of the city. A specific component will be addressed to energy efficiency and renewable energy. We have also prepared three sets of recommendations to help us adopt a responsible energy consumption behavior.

In short: The recommendations in the first set do not involve any cost: only a simple change of attitude towards electricity consumption is required. The second set of recommendations identifies new technologies that help us save energy with relatively low costs and a reduced payback period. The third set of recommendations comes with five types of large investments that  can significantly reduce energy consumption, but also help support a healthy and sustainable environment.

We will be as concrete as possible in informing citizens. We will also give figures, but they will be put into context so that they are easy to understand. For example, an electricity consumption of only 10 kWh generates almost 3 kilograms of CO2. And if we follow the basic rule of not leaving the light on if we are not in the room / office / classroom, we could save up to 60 kw / year.

We hope to succeed with this awareness-raising campaign, because only when we deeply understand the importance of energy efficiency, the use of renewable energy and the adoption of environmentally responsible behaviour, will we be able to reach civilization and well-being. We have financial resources in vain, if we do not have the necessary education. People must, first of all, understand how dangerous pollution is for their health. It wasn't until they saw what the anti-pollution sensors showed that they started to act.

8. How important is the involvement of the local people in this process?

  The city of the future means not only advanced infrastructure , but  also a certain attitude of the inhabitants. The simple fact that you sort the garbage, that you clean both in your own yard and outside it, that you take care not to affect the beautiful nature, that you collect after your puppy with whom you went for a walk, that you respect the people around you, you already have civilization.

Knowing the city administration, the citizens involved and the smart and motivated children, I believe that Ialoveni has all the chances to become a city that will stand out through cleanliness and environmental protection, in the next 5 years. It doesn't cost us anything to have civilization, it's primarily about our attitude.

9. How do you explain that, although several steps have been taken in the energy efficiency of the country, many people still do not realize how important this is? What could be the consequences of carelessness?

Unfortunately, Moldova, as well as other Eastern European countries, had a different mentality in the historical past. Western countries have been consolidating a culture of nature and health for decades. We are still under the instinct of survival, even the wealthy. We care more about our own backyard, without taking care of the neighborhoods, the big picture. It is necessary for education and awareness-raising efforts to be permanent, both on the part of the state and on the part of non-governmental organizations. Even in the West, the actions are carried out continuously, although the population already has a fairly high degree of awareness.

The Center for Innovation and Policies of Moldova (CIPM) is the beneficiary organization of the Local Grants Program of the European Union and implements the project "Community involved for prosperity. Ialoveni - the city of the future" in the city of Ialoveni.

The local grants programme is launched on the basis of the SINGLE EU Support Framework for the Republic of Moldova (2017-2020) under the European Neighbourhood Instrument, through the project "Empowering the citizens of the Republic of Moldova" (2019-2021), funded by the European Union (European Union in the Republic of Moldova) and implemented by the German Agency for International Cooperation (GIZ Moldova). In the Center Development Region, the project implementation partners are the Association for Efficient and Responsible Governance – AGER and A.O. ADR "Habitat".

Ua

Traducere Automata

За допомогою ЄС Центр інновацій та політики Молдови прагне наблизити європейські практики до громадян Республіки Молдова

1Вони хочуть перетворити Яловені в місто майбутнього. Це представники Центру інновацій та політики Молдови, який реалізує проект залучення громад та просування відновлюваної енергетики, за фінансової підтримки Європейського Союзу. Керівник проекту Cipm Людмила Ступару розповідає нам детальніше про ініціативи, реалізовані під час цього інтерв'ю.

1. Пані Ступару, які дії були реалізовані  до цього часу в рамках проекту «Громада залучена заради процвітання. Яловені - місто майбутнього" в місті Яловені?

  Проєкт стартував у листопаді 2020 року та триватиме до серпня 2021 року. Поки що найважливішими діями були:

- стартова конференція проекту за участю заступника міського голови Яловені, мерії Яловені в якості партнера проекту;

- Тренінги зі студентами з Яловені, під назвою «Дискусії про майбутнє», про зменшення забруднення, захист навколишнього середовища та прийняття відповідальної поведінки споживання енергії. Сесії проводить Міхай Лупу, експерт з енергоефективності та відновлюваної енергетики;

- укладено угоди про співпрацю з найважливішими інституціями у цій сфері: Інститутом енергетики Молдови та Агентством з енергоефективності. Завдяки співпраці з цими установами ми змогли використовувати талісман Energel для привабливого пояснення концепцій, а також зробили доступними інструменти захоплення відновлюваної енергії для демонстраційних цілей.

- організовано онлайн-круглі столи, де було презентовано та проаналізовано численні проекти з енергоефективності та їх вплив на екологічні проблеми;

- було зроблено два відео-ролики з влогером Patricia, в ході яких були представлені прості рішення, але з великим позитивним впливом на навколишнє середовище;

2. Скільки студентів з Яловені навчилися захищати своє майбутнє? Скільки тренінгів було організовано і в скількох школах?

Наразі ми організували дев'ять сесій, під час яких пройшли навчання 205 учнів з трьох навчальних закладів з Яловені: гімназії «Григоре Вієру», теоретичної середньої школи «Андрій Вартіч» та теоретичної вищої школи «Petre Ștefănucă».

3. Чому підростаючому поколінню так важливо усвідомлювати необхідність використання відновлюваних джерел енергії та енергоефективності?

Переймаючи відповідальну поведінку енергоспоживання на рівні громад, ми збільшуємо шанси на створення енергетичної культури в суспільстві, моделі, яка буде передана майбутнім поколінням.

У повсякденному житті, вдома і на роботі ми споживаємо більше електроенергії, ніж нам насправді було б потрібно. Це постійно виливається в більш високі витрати в рахунку за електроенергію і, головне, в негативний, довгостроковий вплив на навколишнє середовище.

Важливо, щоб молоде покоління знало про використання відновлюваних джерел енергії та енергоефективності, оскільки воно успадковує середовище, небезпечне для здоров'я. Саме нашим дітям доведеться впроваджувати відновлювальні заходи. Сучасна молодь є ключовими поколіннями для сталого навколишнього середовища.

6

4. Чи були організовані акції, орієнтовані на дорослих?

Вони відбудуться 22 травня. Потім буде більш масштабний громадський захід. Ми прагнемо організувати два Дні прибирання, намагаючись мобілізувати місцеву громаду, щоб більше долучатися до розвитку свого маленького міста. Далі ми пояснимо громадянам Яловені концепцію сортування відповідного сміття відповідно до практики Європейського Союзу. На жаль, у нас досі немає культури переробки та повторного використання і з цієї причини ми помічаємо на виході з кожного населеного пункту нашої країни місце, повне сміття, яке не тільки не естетично, але і повільно впливає на наше здоров'я.

Наш проект хоче наблизити європейські практики до громадян Республіки Молдова. Давайте заохочувати їх усіх ставати більш відповідальними, і насолоджуватися життям у чистоті та цивілізації, насолоджуватися природою та свіжим повітрям.

5. Наскільки ці дії матимуть спадкоємність навіть після закінчення проекту? Наскільки місцева влада допомогла вам у реалізації заходів?

На щастя, нам, Центру інновацій та політики Молдови, дуже пощастило. У нас чудові стосунки співпраці з мерією Яловені. Є дивовижна відкритість і сприйнятливість з боку мера і заступника мера Яловені. У них є амбіції зробити своє місто одним з майбутніх. Вони не упускають жодної можливості залучити громадянське суспільство, щоб допомогти їм досягти цієї мети. Нам найбільше приємно, що вони орієнтовані на інновації та сталий розвиток.

Спочатку проект «Ialoveni – місто майбутнього» передбачав також встановлення фотоелектричних панелей на громадській будівлі Школи мистецтв та бібліотеки «Petre Ștefănucă» в Яловені. Однак ця інфраструктурна складова не була схвалена фінансистами, оскільки у нас не було достатньо часу на її реалізацію. Проект обмежений на 12 місяців, але на реалізацію інфраструктурної складової пішло б 17 місяців. З цієї причини ми, Центр інновацій та політики Молдови, спільно з мерією Яловені маємо намір співпрацювати на довгостроковій основі, щоб знайти можливість реалізувати інфраструктурну складову, яку ми спочатку пропонували. Так що проект матиме спадкоємність. Ми не зупиняємося на досягнутому. Для того, щоб зробити Яловені містом майбутнього, потрібно більше 12 місяців, і ми будемо наполягати, поки не досягнемо успіху.

6. Яким був бюджет проекту? Наскільки важливою була європейська підтримка в реалізації заходів?

3

Бюджет проекту становить 560 605 леїв. Тут я хочу зазначити, що кожен лей проекту повністю виправданий, і ЄС дає вам бюджет, коли проект того вартий і відповідає європейським цінностям і практикам. Більше грошей ніколи не дадуть, ніж потрібно. Європейська підтримка нашого проекту і, в цілому, розвитку Республіки Молдова, є благом. Зазначу, що я не вживав перебільшеного терміна. Я навіть не хочу уявляти, якою була б наша країна без підтримки Європейського Союзу. Тут я теж маю на увазі не тільки фінансову підтримку, а особливо європейську культуру і цінності, які вона надихає громадян Республіки Молдова.

Напевно, якби не ЄС, ми б не говорили зараз про відновлювану енергетику, енергоефективність, утилізацію та заходи боротьби із забрудненням. І тут я наводжу вам приклад Бухареста, адже я живу там давно. Бухарест - дуже забруднене місто. Єврокомісія вимагає від мерії заходів, згідно з європейською директивою у цій сфері.

Мерія Бухареста має доступ до послідовних європейських фондів для вирішення проблеми забруднення. Вона не зробила цього вчасно, проігнорувавши попередження Єврокомісії про перевищення граничних значень забруднення повітря твердими частинками (PM10). Минулого року Румунія була засуджена Судом ЄС за систематичну неспроможність зменшити забруднення в Бухаресті з негативними наслідками, які важко оцінити, на здоров'я її жителів. Зрештою, Румунія вступила в утиски на цю тему, що чинило великий тиск на керівництво міста, як з боку населення, так і з боку Уряду. В даний час через тривалий час почали вживатися активні заходи, а позитивні результати відчуваються і проглядаються через значення, виміряні датчиками.

Я маю на увазі, представляючи цей приклад, це те, що Європейський Союз надає фінансові ресурси, але також прагне досягти позитивних результатів для громадян. Таким чином, рішення уряду спрямовуються на краще майбутнє громадян. У Республіці  Молдова європейські директиви, звичайно, тільки рекомендуються, але саме на благо всіх нас потрібно керуватися ними і намагатися максимально наблизитися до показників ЄС.

7. Які ще заходи плануються в проекті?

2Ми організуємо літній табір для дітей з Яловені, а також з прилеглих сіл. Мета полягає в тому, щоб вони усвідомили необхідність піклуватися про навколишнє середовище та своє здоров'я. Ми підготували ігри та забави, але все це має виховну мету.

У нас заплановані тренінги з дорослими громадянами, але вони також будуть дуже доступною мовою. Ми намагаємося відпустити спеціалізовану мову, яка відганяє людей. На цих сесіях з повнолітніми громадянами ми прагнемо мотивувати їх максимально долучатися до розвитку міста. Конкретна складова буде спрямована на енергоефективність та відновлювану енергетику. Ми також підготували три набори рекомендацій, які допоможуть нам прийняти відповідальну поведінку споживання енергії.

Коротше кажучи: рекомендації в першому наборі не передбачають ніяких витрат: потрібна лише проста зміна ставлення до споживання електроенергії. Другий набір рекомендацій виділяє нові технології, які допомагають нам економити енергію при відносно низьких витратах і скороченому терміні окупності. Третій набір рекомендацій включає п'ять типів великих інвестицій, які  можуть значно зменшити споживання енергії, але також допомагають підтримувати здорове та стійке навколишнє середовище.

Ми будемо максимально конкретними в інформуванні громадян. Ми також наведемо цифри, але вони будуть винесені в контекст, щоб їх було легко зрозуміти. Наприклад, споживання електроенергії всього на 10 кВт*год генерує майже 3 кілограми СО2. І якщо ми дотримуємося основного правила не залишати світло увімкненим, якщо ми не знаходимося в кімнаті / офісі / класі, ми можемо заощадити до 60 кВт / рік.

Ми сподіваємося на успіх у цій інформаційно-просвітницькій кампанії, адже лише тоді, коли ми глибоко зрозуміємо важливість енергоефективності, використання відновлюваних джерел енергії та прийняття екологічно відповідальної поведінки, ми зможемо досягти цивілізації та добробуту. У нас даремно фінансові ресурси, якщо ми не маємо необхідної освіти. Люди повинні, перш за все, розуміти, наскільки небезпечно забруднення для їх здоров'я. Лише після того, як вони побачили, що показали датчики проти забруднення, вони почали діяти.

8. Наскільки важливим є залучення місцевого населення до цього процесу?

  Місто майбутнього означає не тільки розвинену інфраструктуру , а  й певне ставлення жителів. Простий факт, що ви сортуєте сміття, що прибираєте як у власному дворі, так і за його межами, що ви дбаєте про те, щоб не вплинути на прекрасну природу, що ви збираєте після свого цуценя, з яким ви вийшли гуляти, що ви поважаєте оточуючих людей, у вас вже є цивілізація.

Знаючи міську адміністрацію, залучених громадян та розумних та мотивованих дітей, я вважаю, що Яловені має всі шанси стати містом, яке виділиться чистотою та охороною навколишнього середовища, у найближчі 5 років. Мати цивілізацію нам нічого не коштує, це в першу чергу про наше ставлення.

9. Як ви поясните, що, хоча в енергоефективності країни було зроблено кілька кроків, багато людей досі не усвідомлюють, наскільки це важливо? Якими можуть бути наслідки необережності?

На жаль, Молдова, як і інші східноєвропейські країни, мала інший менталітет в історичному минулому. Західні країни десятиліттями закріплюють культуру природи і здоров'я. Ми все ще перебуваємо під інстинктом виживання, навіть багаті. Ми більше дбаємо про власний задній двір, не піклуючись про мікрорайони, загальну картину. Це необхідно для того, щоб освіта та інформаційно-просвітницькі зусилля були постійними, як з боку держави, так і з боку неурядових організацій. Навіть на Заході акції проводяться безперервно, хоча населення вже має досить високий ступінь обізнаності.

Центр інновацій та політики Молдови (CIPM) є організацією-бенефіціаром Програми місцевих грантів Європейського Союзу та реалізує проект «Громада залучена для процвітання. Яловені - місто майбутнього" в місті Яловені.

Програма місцевих грантів запускається на основі Єдиної рамки підтримки ЄС для Республіки Молдова (2017-2020) в рамках Європейського інструменту сусідства, через проєкт «Розширення прав і можливостей громадян Республіки Молдова» (2019-2021), що фінансується Європейським Союзом (Європейський Союз в Республіці Молдова) та впроваджується Німецьким агентством міжнародного співробітництва (GIZ Moldova). У регіоні розвитку Центру партнерами проекту є Асоціація ефективного та відповідального врядування – AGER та A.O. ADR «Хабітат».

Bg

Traducere Automata

С помощта на ЕС Центърът за иновации и политики на Молдова се стреми да доближи европейските практики до гражданите на Република Молдова

1Те искат да превърнат Яловени в град на бъдещето. Това са представителите на Центъра за иновации и политики на Молдова, който реализира проект за участие на общността и насърчаване на възобновяемата енергия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Ръководителят на проекта на CIPM, Людмила Ступару, ни дава повече подробности за инициативите, реализирани по време на това интервю.

1. Г-жо Ступару, какви действия са реализирани  до момента в рамките на проект "Ангажирана общност за просперитет. Ialoveni - градът на бъдещето" в град Ialoveni?

  Проектът стартира през ноември 2020 г. и продължава до август 2021 г. Досега най-важните действия бяха:

- откриващата конференция на проекта с участието на заместник-кмета на Яловени, като партньор по проекта е кметството на Яловени;

- Обучителни сесии с ученици от Яловени, озаглавени "Дискусии за бъдещето", за намаляване на замърсяването, опазване на околната среда и възприемане на отговорно поведение на потреблението на енергия. Сесиите се ръководят от Михай Лупу, експерт по енергийна ефективност и възобновяема енергия;

- сключени са споразумения за сътрудничество с най-важните институции в тази област: Института по енергетика на Молдова и Агенцията за енергийна ефективност. Благодарение на сътрудничеството с тези институции успяхме да използваме талисмана на Energel, за да обясним концепциите по атрактивен начин, а те също така предоставиха инструменти за улавяне на възобновяема енергия за демонстрационни цели.

- бяха организирани онлайн кръгли маси, на които бяха представени и анализирани множество проекти за енергийна ефективност и тяхното въздействие върху проблемите на околната среда;

- бяха направени два видео клипа с влогъра Патриша, по време на които бяха представени прости решения, но с голямо положително въздействие върху околната среда;

2. Колко ученици от Ialoveni са се научили как да защитават бъдещето си? Колко обучения са организирани и в колко училища?

До момента сме организирали девет сесии, по време на които са обучени 205 ученици от три учебни заведения от Яловени: гимназия "Григоре Виеру", Теоретична гимназия "Андрей Вартик" и Теоретична гимназия "Петре Щефанука".

3. Защо е толкова важно младото поколение да е наясно с необходимостта от използване на възобновяема енергия и енергийна ефективност?

Възприемайки отговорно поведение на потреблението на енергия на ниво общности, ние увеличаваме шансовете за създаване на енергийна култура в обществото, модел, който да бъде предаден на бъдещите поколения.

В ежедневието, у дома и на работното място, консумираме повече електроенергия, отколкото всъщност бихме имали нужда. Това постоянно се изразява в по-високи разходи в сметката за електроенергия и, най-важното, в отрицателното, дългосрочно въздействие върху околната среда.

От съществено значение е по-младото поколение да е наясно с използването на възобновяема енергия и енергийна ефективност, тъй като наследява околна среда, която е опасна за здравето. Нашите деца са тези, които ще трябва да приложат мерки за възстановяване. Днешните млади хора са ключовите поколения за устойчива околна среда.

6

4. Организирани ли са действия, ориентирани към възрастни?

Те ще се проведат на 22 май. След това ще има по-голямо събитие на общността. Целта ни е да организираме два Дни на почистването, като се опитаме да мобилизираме местната общност, за да се включим по-активно в развитието на техния малък град. След това ще обясним на гражданите на Ialoveni концепцията за сортиране на съответния боклук според практиките на Европейския съюз. За съжаление все още нямаме култура на рециклиране и повторна употреба и поради тази причина забелязваме на изхода от всяко населено място на страната ни място, пълно с боклуци, което не само не е естетически, но се отразява бавно на здравето ни.

Нашият проект има за цел да доближи европейските практики до гражданите на Република Молдова. Нека насърчим всички тях да станат по-отговорни и да се наслаждават на живота в чистота и цивилизация, и да се наслаждават на природата и чистия въздух.

5. До каква степен тези действия ще имат приемственост дори след края на проекта? Доколко местните власти Ви помогнаха при прилагането на мерките?

За щастие, ние, Центърът за иновации и политики на Молдова, имаме голям късмет. Имаме отлични отношения на сътрудничество с кметството на Ialoveni. Налице е удивителна откритост и възприемчивост от страна на кмета и заместник-кмета на Яловени. Те имат амбицията да превърнат града си в един от бъдещето. Те не пропускат нито една възможност да включат гражданското общество, за да им помогнат да постигнат тази цел. Най-много се радваме, че те са ориентирани към иновации и устойчивост.

Първоначално проектът "Ialoveni – градът на бъдещето" включваше и инсталирането на фотоволтаични панели на обществената сграда на Училището по изкуствата и на библиотеката "Petre Ștefănucă" в Яловени. Този инфраструктурен компонент обаче не беше одобрен от финансистите, защото нямахме достатъчно време да го реализираме. Проектът е ограничен за 12 месеца, но за изпълнението на инфраструктурния компонент биха били необходими 17 месеца. Поради тази причина ние, Центърът за иновации и политики на Молдова, заедно с кметството на Яловени, възнамеряваме да си сътрудничим дългосрочно, за да намерим възможност за прилагане на инфраструктурния компонент, който първоначално предложихме. Така че проектът ще има приемственост. Не спираме дотук. За да се превърне Ialoveni в град на бъдещето, са необходими повече от 12 месеца и ние ще настояваме, докато успеем.

6. Какъв беше бюджетът на проекта? Колко важна беше европейската подкрепа при прилагането на мерките?

3

Бюджетът на проекта е 560 605 леи. Тук искам да посоча, че всяка лея на проекта е напълно оправдана, а ЕС ви дава бюджет, когато проектът си заслужава и отговаря на европейските ценности и практики. Никога няма да бъдат дадени повече пари, отколкото е необходимо. Европейската подкрепа за нашия проект и като цяло за развитието на Република Молдова е благословия. Трябва да отбележа, че не използвах преувеличен термин. Дори не искам да си представям каква би била страната ни без подкрепата на Европейския съюз. Тук също нямам предвид само финансовата подкрепа, но най-вече европейската култура и ценности, които вдъхновява гражданите на Република Молдова.

Вероятно, ако не беше ЕС, сега нямаше да говорим за възобновяема енергия, енергийна ефективност, рециклиране и мерки за борба със замърсяването. И тук ви давам примера на Букурещ, защото живея там дълго време. Букурещ е много замърсен град. Европейската комисия настоява за мерки от кметството, според европейската директива в тази област.

Кметството на Букурещ има достъп до последователни европейски средства за решаване на проблема със замърсяването. Тя не направи това навреме, пренебрегвайки предупрежденията на Европейската комисия за превишаване на пределно допустимите стойности за замърсяване на въздуха с прахови частици (ФПЧ10). Миналата година Румъния беше осъдена от Съда на ЕС за системния си неуспех да намали замърсяването в Букурещ, с отрицателни последици, които е трудно да се преценят, върху здравето на нейните жители. В крайна сметка Румъния влезе в нарушение по тази тема, което оказа голям натиск върху ръководството на града, както от страна на населението, така и от страна на правителството. В момента, след дълго време, започнаха да се предприемат активни мерки, а положителните резултати се усещат и виждат през стойностите, измерени от сензорите.

Това, което имам предвид, като представям този пример, е, че Европейският съюз предоставя финансовите ресурси, но също така има за цел да постигне положителни резултати за гражданите. По този начин правителствените решения се насочват към по-добро бъдеще за гражданите. В Република  Молдова европейските директиви се препоръчват само, разбира се, но за доброто на всички нас е да се ръководим от тях и да се опитаме максимално да се доближим до показателите на ЕС.

7. Какви други действия са планирани в проекта?

2Ще организираме летен лагер за децата от Яловени, но и от прилежащите села. Целта е да ги накараме да осъзнаят необходимостта да се грижат за околната среда и здравето си. Подготвили сме игри и забавления, но всичко това има образователна цел.

Имаме насрочени обучителни сесии с пълнолетни граждани, но те също ще бъдат на много достъпен език. Опитваме се да се освободим от специализирания език, който прогонва хората. На тези сесии с пълнолетни граждани целим да ги мотивираме да се включат максимално в развитието на града. Специфичен компонент ще бъде насочен към енергийната ефективност и възобновяемата енергия. Също така сме подготвили три набора от препоръки, които да ни помогнат да възприемем отговорно поведение на потребление на енергия.

Накратко: Препоръките в първия комплект не включват никакви разходи: необходима е само проста промяна на отношението към потреблението на електроенергия. Вторият набор от препоръки идентифицира нови технологии, които ни помагат да пестим енергия с относително ниски разходи и намален период на изплащане. Третият набор от препоръки идва с пет вида големи инвестиции, които  могат значително да намалят потреблението на енергия, но също така да помогнат за поддържането на здравословна и устойчива околна среда.

Ще бъдем максимално конкретни в информирането на гражданите. Ще дадем и цифри, но те ще бъдат поставени в контекст, така че да са лесни за разбиране. Например, консумация на електроенергия от само 10 kWh генерира почти 3 килограма CO2. И ако следваме основното правило да не оставяме светлината включена, ако не сме в стаята / офиса / класната стая, бихме могли да спестим до 60 kw / година.

Надяваме се да успеем с тази кампания за повишаване на осведомеността, защото само когато дълбоко разберем значението на енергийната ефективност, използването на възобновяема енергия и възприемането на екологично отговорно поведение, ще можем да достигнем цивилизация и благополучие. Имаме напразно финансов ресурс, ако нямаме необходимото образование. Хората трябва преди всичко да разберат колко опасно е замърсяването за тяхното здраве. Едва когато видяха какво показаха сензорите против замърсяване, започнаха да действат.

8. Колко важно е участието на местните хора в този процес?

  Градът на бъдещето означава не само напреднала инфраструктура , но  и определено отношение на жителите. Простият факт, че сортираш боклука, че чистиш както в собствения си двор, така и извън него, че внимаваш да не повлияеш на красивата природа, че събираш след кученцето си, с което си излязъл на разходка, че уважаваш хората около себе си, вече имаш цивилизация.

Познавайки градската администрация, участващите граждани и умните и мотивирани деца, вярвам, че Ialoveni има всички шансове да се превърне в град, който ще се откроява чрез чистота и опазване на околната среда през следващите 5 години. Не ни струва нищо да имаме цивилизация, а преди всичко за нашето отношение.

9. Как си обяснявате, че въпреки че са предприети няколко стъпки в енергийната ефективност на страната, много хора все още не осъзнават колко важно е това? Какви биха могли да бъдат последствията от небрежността?

За съжаление, Молдова, както и други източноевропейски страни, са имали различен манталитет в историческото минало. Западните страни консолидират култура на природата и здравето от десетилетия. Все още сме под инстинкта за оцеляване, дори богатите. Повече ни е грижа за собствения ни заден двор, без да се грижим за кварталите, голямата картина. Необходимо е усилията за образование и повишаване на осведомеността да бъдат постоянни, както от страна на държавата, така и от страна на неправителствените организации. Дори на Запад действията се извършват непрекъснато, въпреки че населението вече има доста висока степен на осведоменост.

Центърът за иновации и политики на Молдова (CIPM) е организацията-бенефициент на Програмата за местни грантове на Европейския съюз и изпълнява проект "Общност, ангажирана за просперитет. Ialoveni - градът на бъдещето" в град Ialoveni.

Програмата за местни грантове стартира въз основа на Единната рамка на ЕС за подкрепа на Република Молдова (2017-2020 г.) по Европейския инструмент за съседство, чрез проект "Овластяване на гражданите на Република Молдова" (2019-2021 г.), финансиран от Европейския съюз (Европейски съюз в Република Молдова) и изпълняван от Германската агенция за международно сътрудничество (GIZ Молдова). В Региона за развитие на центъра партньори по изпълнението на проекта са Асоциацията за ефективно и отговорно управление – AGER и A.O. ADR "Habitat".

Ru

Traducere Automata

С помощью ЕС Центр инноваций и политики Молдовы стремится приблизить европейские практики к гражданам Республики Молдова

1Они хотят превратить Яловень в город будущего. Это представители Центра инноваций и политики Молдовы, который реализует проект по вовлечению сообщества и продвижению возобновляемых источников энергии при финансовой поддержке Европейского Союза. Руководитель проекта Cipm, Людмила Ступару, рассказывает нам более подробную информацию об инициативах, реализованных в ходе этого интервью.

1. Госпожа Ступару, какие мероприятия были реализованы  до сих пор в рамках проекта «Сообщество, вовлеченное в процветание. Яловень - город будущего" в городе Яловень?

  Проект стартовал в ноябре 2020 года и продлится до августа 2021 года. До настоящего времени наиболее важными действиями были:

- стартовая конференция проекта с участием заместителя мэра города Яловень, партнером проекта является мэрия Яловени;

- Учебные занятия со студентами из Яловень под названием «Дискуссии о будущем», о снижении загрязнения, защите окружающей среды и принятии ответственного поведения в отношении потребления энергии. Сессии проводятся под руководством Михая Лупу, эксперта в области энергоэффективности и возобновляемых источников энергии;

- заключены соглашения о сотрудничестве с наиболее важными учреждениями в этой области: Институтом энергетики Молдовы и Агентством по энергоэффективности. Благодаря сотрудничеству с этими учреждениями мы смогли использовать талисман Energel для объяснения концепций привлекательным образом, а также они предоставили инструменты улавливания возобновляемой энергии для демонстрационных целей.

- организованы онлайн-круглые столы, на которых были представлены и проанализированы многочисленные проекты в области энергоэффективности и их влияние на экологические проблемы;

- были сделаны два видео ролика с влогером Patricia, в ходе которых были представлены простые решения, но с большим положительным влиянием на окружающую среду;

2. Сколько студентов из Яловень научились защищать свое будущее? Сколько тренингов было организовано и в скольких школах?

На сегодняшний день мы организовали девять сессий, в ходе которых прошли обучение 205 студентов из трех учебных заведений из Яловень: гимназии «Григоре Виеру», теоретической средней школы «Андрей Вартич» и теоретической средней школы «Петре Штефэнюкэ».

3. Почему молодому поколению так важно осознавать необходимость использования возобновляемых источников энергии и энергоэффективности?

Принимая ответственное поведение энергопотребления на уровне сообществ, мы увеличиваем шансы на создание энергетической культуры в обществе, модели, которая будет передана будущим поколениям.

В повседневной жизни, дома и на работе, мы потребляем больше электроэнергии, чем нам на самом деле нужно. Это постоянно приводит к более высоким затратам в счете за электроэнергию и, самое главное, к негативному, долгосрочному воздействию на окружающую среду.

Важно, чтобы молодое поколение знало об использовании возобновляемых источников энергии и энергоэффективности, поскольку оно наследует окружающую среду, которая опасна для здоровья. Именно нашим детям придется осуществлять восстановительные мероприятия. Сегодняшние молодые люди являются ключевыми поколениями для устойчивой окружающей среды.

6

4. Были ли организованы мероприятия, ориентированные на взрослых?

Они пройдут 22 мая. Затем будет более крупное общественное мероприятие. Мы стремимся организовать два Дня уборки, пытаясь мобилизовать местное сообщество, чтобы более активно участвовать в развитии своего небольшого города. Затем мы объясним жителям Яловень концепцию сортировки соответствующего мусора в соответствии с практикой Европейского Союза. К сожалению, у нас до сих пор нет культуры переработки и повторного использования и по этой причине мы замечаем при выезде из каждого населенного пункта нашей страны место, полное мусора, что не только не эстетично, но и влияет на наше здоровье медленно.

Наш проект хочет приблизить европейские практики к гражданам Республики Молдова. Давайте призовем их всех стать более ответственными, наслаждаться жизнью в чистоте и цивилизации, наслаждаться природой и свежим воздухом.

5. В какой степени эти действия будут иметь преемственность даже после окончания проекта? Насколько вам помогли местные власти в реализации мер?

К счастью, нам, Центру инноваций и политики Молдовы, очень повезло. У нас отличные партнерские отношения с мэрией Яловень. Удивительная открытость и восприимчивость со стороны мэра и заместителя мэра Яловень. У них есть амбиции сделать свой город одним из будущих. Они не упускают ни одной возможности привлечь гражданское общество к оказанию им помощи в достижении этой цели. Мы очень рады, что они ориентированы на инновации и устойчивость.

Первоначально проект «Яловень – город будущего» также предусматривал установку фотоэлектрических панелей на общественном здании Школы искусств и библиотеки «Петре Штефэнюкэ» в Яловень. Однако эта инфраструктурная составляющая не была одобрена финансистами, потому что у нас не хватило времени на ее реализацию. Проект ограничен на 12 месяцев, но для реализации инфраструктурного компонента потребовалось бы 17 месяцев. По этой причине мы, Центр инноваций и политики Молдовы, совместно с мэрией Яловень намерены сотрудничать на долгосрочной основе, чтобы найти возможность реализовать инфраструктурную составляющую, которую мы изначально предложили. Так что проект будет иметь преемственность. Мы не останавливаемся на достигнутом. Для того, чтобы сделать Яловень городом будущего, требуется более 12 месяцев, и мы будем настаивать, пока не добьемся успеха.

6. Каков был бюджет проекта? Насколько важна была европейская поддержка в реализации мер?

3

Бюджет проекта составляет 560 605 леев. Здесь я хочу отметить, что каждый лей проекта полностью оправдан, и ЕС дает вам бюджет, когда проект того стоит и соответствует европейским ценностям и практикам. Больше денег никогда не будет дано, чем необходимо. Европейская поддержка нашего проекта и, в целом, развития Республики Молдова, является благословением. Должен отметить, что я не использовал преувеличенный термин. Я даже не хочу представлять, какой была бы наша страна без поддержки Евросоюза. Здесь я также имею в виду не только финансовую поддержку, но особенно европейскую культуру и ценности, которые она вдохновляет граждан Республики Молдова.

Наверное, если бы не ЕС, мы бы сейчас не говорили о возобновляемой энергетике, энергоэффективности, утилизации и мерах по борьбе с загрязнением. И здесь я привожу вам пример Бухареста, потому что я живу там уже давно. Бухарест - очень загрязненный город. Еврокомиссия требует от мэрии мер, согласно европейской директиве в этой области.

Мэрия Бухареста имеет доступ к последовательным европейским фондам для решения проблемы загрязнения. Он не сделал этого вовремя, проигнорировав предупреждения Европейской комиссии о превышении предельных значений загрязнения воздуха твердыми частицами (ТЧ10). В прошлом году Румыния была осуждена Судом ЕС за ее систематическую неспособность уменьшить загрязнение в Бухаресте, с негативными последствиями, которые трудно оценить, для здоровья ее жителей. В итоге Румыния вступила в ущемление на эту тему, что оказало большое давление на руководство города, как со стороны населения, так и со стороны правительства. В настоящее время, спустя долгое время, начали приниматься активные меры, а положительные результаты ощущаются и видны через значения, измеренные датчиками.

Приводя этот пример, я имею в виду, что Европейский Союз предоставляет финансовые ресурсы, но также стремится достичь положительных результатов для граждан. Таким образом, государственные решения направлены на лучшее будущее для граждан. В Республике  Молдова европейские директивы, конечно, только рекомендуются, но для блага всех нас руководствоваться ими и стараться максимально приблизиться к показателям ЕС.

7. Какие еще действия планируются в проекте?

2Мы организуем летний лагерь для детей из Яловень, а также из соседних деревень. Цель состоит в том, чтобы заставить их осознать необходимость заботиться об окружающей среде и своем здоровье. Мы подготовили игры и развлечения, но все это имеет воспитательную цель.

У нас запланированы тренинги со взрослыми гражданами, но они также будут на очень доступном языке. Мы пытаемся отпустить специализированный язык, который отталкивает людей. На этих сессиях со взрослыми горожанами мы стремимся мотивировать их максимально активно участвовать в развитии города. Конкретный компонент будет посвящен энергоэффективности и возобновляемым источникам энергии. Мы также подготовили три набора рекомендаций, которые помогут нам принять ответственное поведение при потреблении энергии.

Короче говоря, рекомендации в первом наборе не предполагают никаких затрат: требуется только простое изменение отношения к потреблению электроэнергии. Во втором наборе рекомендаций определены новые технологии, которые помогают нам экономить энергию при относительно низких затратах и сокращенном сроке окупаемости. Третий набор рекомендаций поставляется с пятью типами крупных инвестиций, которые  могут значительно снизить потребление энергии, а также помочь поддержать здоровую и устойчивую окружающую среду.

Мы будем максимально конкретны в информировании граждан. Мы также приведем цифры, но они будут помещены в контекст, чтобы их было легко понять. Например, потребление электроэнергии всего в 10 кВт-ч генерирует почти 3 килограмма CO2. И если мы будем следовать основному правилу не оставлять свет включенным, если мы не находимся в комнате / офисе / классе, мы могли бы сэкономить до 60 кВт / год.

Мы надеемся на успех в проведении этой информационно-просветительской кампании, поскольку только тогда, когда мы глубоко осознаем важность энергоэффективности, использования возобновляемых источников энергии и принятия экологически ответственного поведения, мы сможем достичь цивилизации и благосостояния. У нас есть финансовые ресурсы напрасно, если у нас нет необходимого образования. Люди должны, прежде всего, понимать, насколько опасно загрязнение для их здоровья. Только когда они увидели, что показали датчики защиты от загрязнения, они начали действовать.

8. Насколько важно вовлечение местного населения в этот процесс?

  Город будущего – это не только развитая инфраструктура , но  и определенное отношение жителей. Тот простой факт, что вы сортируете мусор, что вы убираете как в собственном дворе, так и за его пределами, что вы заботитесь о том, чтобы не влиять на красивую природу, что вы собираете после своего щенка, с которым вы пошли гулять, что вы уважаете окружающих вас людей, у вас уже есть цивилизация.

Зная администрацию города, вовлеченных горожан и умных и мотивированных детей, я считаю, что у Яловень есть все шансы стать городом, который будет выделяться чистотой и защитой окружающей среды в ближайшие 5 лет. Нам ничего не стоит иметь цивилизацию, дело в первую очередь в нашем отношении.

9. Как Вы объясните, что, хотя в области энергоэффективности страны было предпринято несколько шагов, многие люди до сих пор не понимают, насколько это важно? Какими могут быть последствия беспечности?

К сожалению, Молдова, как и другие страны Восточной Европы, в историческом прошлом имела иной менталитет. Западные страны десятилетиями консолидировали культуру природы и здоровья. Мы все еще находимся под инстинктом выживания, даже богатые. Мы больше заботимся о нашем собственном заднем дворе, не заботясь о кварталах, общей картине. Необходимо, чтобы усилия по просвещению и повышению осведомленности были постоянными как со стороны государства, так и со стороны неправительственных организаций. Даже на Западе акции проводятся непрерывно, хотя население уже имеет достаточно высокую степень информированности.

Центр инноваций и политики Молдовы (CIPM) является организацией-бенефициаром Программы местных грантов Европейского Союза и реализует проект «Сообщество, вовлеченное в процветание. Яловень - город будущего" в городе Яловень.

Программа местных грантов запущена на основе Единой рамочной программы поддержки ЕС для Республики Молдова (2017-2020 гг.) в рамках Европейского инструмента соседства в рамках проекта «Расширение прав и возможностей граждан Республики Молдова» (2019-2021 гг.), финансируемого Европейским союзом (Европейский союз в Республике Молдова) и реализуемого Германским агентством по международному сотрудничеству (GIZ Moldova). В Регионе Развития Центра партнерами по реализации проекта являются Ассоциация эффективного и ответственного управления – AGER и A.O. ADR «Хабитат».