Serviciul de gestionare a deșeurilor din Sipoteni, Călărași este modernizat cu suportul Uniunii Europene

8Și-au propus să implementeze un serviciu de salubritate în comuna Sipoteni, Călărași, prin implicarea oamenilor. Este vorba despre Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova, care a încheiat un acord de parteneriat cu autoritățile locale. Cu suportul financiar al Uniunii Europene, organizația neguvernamentală își propune să mobilizeze oamenii din localitate să gestioneze mai eficient deșeurile solide și să se aboneze la serviciul de salubrizare. ANTRIM a lansat și o campanie de colectare de fonduri, prin intermediul căreia și băștinașii din Sipoteni au posibilitatea de a contribui la modernizarea infrastructurii din sat.

Inițial, a fost înlăturată gunoiștea neautorizată din centrul satului Sipoteni și a fost identificat un teren pentru sortarea și balotarea reziduurilor. Ulterior, a fost elaborată strategia locală de gestionare a deșeurilor solide, care a fost aprobată de consilierii locali.

„Am decis să implementăm acest proiect în comuna Sipoteni deoarece este una dintre cele mai mari localități din Moldova, sunt aproape 7 mii de locuitori. Oamenii au nevoie de servicii moderne, apreciază efortul nostru și al autorităților locale, și se implică. Este o localitate cu foarte mulți tineri și se află într-un epicentru turistic foarte interesant”, menționează directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, Victoria Bucătaru.

11Cu suportul Uniunii Europene, ANTRIM a reușit să achiziționeze un tractor multifuncțional (tractor, remorcă și încărcător frontal), care este utilizat de Întreprinderea Municipală „Gospodăria Comunală Sipoteni” pentru asigurarea serviciilor publice de gestionare a deșeurilor, dar și salubrizarea comunei. Autoritățile locale spun că datorită noului echipament, serviciul de evacuare a deșeurilor din localitate va fi extins.

Primarul Vasile Rață menționează că „până acum, întreprinderea dispunea de un tractor din perioada URSS, foarte vechi, care se defecta la fiecare două zile, iar din acest motiv nu reușea să îndeplinească comenzile la timp. Echipamentul multifuncțional a venit ca o gură de aer pentru noi. Nu știu dacă există cuvinte pentru a-mi exprima recunoștința. Ne ajută extrem de mult. Reușim mai repede să colectăm gunoiul de la mai multe persoane. Vom extinde și numărul abonaților, acum putem ajunge la fiecare gospodărie în parte. Cu el putem curăța noroiul de pe străzi, înlătura zăpada, tăia crengile copacilor și amenaja gunoiștea”.

2Despre îmbunătățirea procesului vorbesc și locuitorii din Sipoteni. „Acum tractorul vine cu regularitate, fără abateri de la program, așa cum era înainte. Colectăm deșeurile în saci, iar la fiecare două săptămâni, sunt evacuate. Achităm pentru acest serviciu 10 lei per persoană adultă, în fiecare lună”, precizează locuitoarea satului Sipoteni, Victoria Ciocan.

Pentru a minimiza impactul asupra mediului, locuitorii din Sipoteni, cu suportul Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, învață să composteze deșeurile biodegradabile.

„Au fost organizate mai multe adunări cu cetățenii din comuna Sipoteni, în cadrul cărora s-a discutat despre planificarea gestionării reziduurilor solide, dar și despre practicile de compostare a deșeurilor biodegradabile. La recomandarea primăriei, în 11 gospodării a fost instalată câte o ladă model pentru compost. Lăzile au fost confecționate din lemn, sunt asamblabile și vor rămâne, după încheierea instruirilor, cu titlu gratuit, în posesia beneficiarilor”, declară directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, Victoria Bucătaru.

Una dintre lăzi a ajuns în gospodăria familiei Buza din Sipoteni. „Noi știm și conștientizăm toate avantajele compostării. Vom începe să depozităm în lada pe care am primit-o deșeurile vegetale. Masa obținută va fi utilizată în calitate de îngrășământ natural pentru creșterea legumelor în seră. Cultivăm roșii, castraveți, ardei”, afirmă Natalia Buza.

Pentru a motiva oamenii să se implice în dezvoltarea comunității în care locuiesc, ANTRIM a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru modernizarea căilor de acces. „Acțiunea are scopul de a aduna resurse pentru îmbunătățirea accesului către gospodării. Din fondurile colectate vor fi reparate mai multe drumuri și vor fi tăiate crengile copacilor care îngreunează circulația tractorului multifuncțional. Ne propunem să adunăm 120 de mii de lei. Până acum, s-au strâns deja 78 de mii de lei și suntem convinși că vor fi colectați mult mai mulți bani, pentru că oamenii vor să se implice”, subliniază Victoria Bucătaru.

5ANTRIM își mai propune să informeze elevii din localitate despre importanța implicării cetățenilor în viața comunității și în procesul de luare a deciziilor pentru planificarea în dezvoltarea durabilă. Totodată, urmează să fie organizată o curățenie generală în comună și satele învecinate. Victoria Bucătaru spune că suportul european a fost un catalizator important în declanșarea altor proiecte inovatoare în localitate. Iar pentru a spori eficiența implementării proiectului, AO „ANTRIM” colaborează atât cu APL Sipoteni, cât și ci alte organizații nonguvernamentale, inclusiv locale, precum A.O. „Baștina Sipoteni”, A.O. „Codrenii” și A.O. „Centrul de consultanță în afaceri”.

Asociația Națională pentru Turism Receptor este beneficiara Programului de granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ,,Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, raionul Călărași, cu implicarea cetățenească”.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020), în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitatea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola