A fost dat startul campaniei de informare și colectare a deșeurilor solide în șase localități din raionul Strășeni

26Spune nu poluării cu plastic! Este mesajul campaniei de informare și colectare a deșeurilor solide, lansată de Asociația Obștească ,,Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” în șase localități din raionul Strășeni. Este vorba despre satele Scoreni, Vorniceni, Lozova, Sireți, Negrești și municipiul Strășeni, acolo unde ONG-ul, cu suportul financiar al Uniunii Europene, a instalat 22 plase pentru colectarea deșeurilor din plastic. Campania a fost lansată pe 18 martie și va dura până pe 6 iunie.

Nici măcar o singură bucățică de plastic produsă de-a lungul timpului nu s-a degradat în natură și nici nu o va face prea curând, pentru că plasticul va continua să existe cel puțin 500 de ani înainte. Este realitatea cruntă în care trăim și de care sunt conștienți foarte puțini oameni. A.O. ,,Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” și-a propus să schimbe această percepție și a lansat o campanie amplă de informare.

4,,Prin această campanie ne propunem să-i facem pe oameni să conștientizeze cât de periculoase pentru mediu sunt deșeurile solide, în special cele din plastic. Foarte puțini dintre cei care utilizează obiecte sau produse din plastic știu că acestea ucid anual mai multe animale decât orice alt prădător. Cercetătorii au estimat că dacă vom continua în acest ritm, până în 2050, cantitatea de plastic aruncată în oceane va ajunge până la 160 de milioane de tone, adică mai mult chiar decât toți peștii din mări și oceane la un loc”, a declarat președintele A.O. ,,Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor”, Aurelia Bahnaru.

Acțiunile au început cu evacuarea deșeurilor din plastic în satul Sireți, la inițiativa autorităților locale. Viceprimarul satului, Alexandru Iorga, a menționat că ,,în prima zi de campanie au fost transportate cinci camioane cu deșeuri din plastic, colectate de la oamenii din localitate în decursul unui an. Noi îndemnăm oamenii să adune în continuare deșeurile separat, deoarece sănătatea are prioritate”.

Și grădinița - creșă nr. 2 ,,Mugurel” din municipiul Strășeni s-a alăturat campaniei. ,,Nouă ne pasă. Viitorul copiilor noștri depinde de fiecare dintre noi. Părinții, micuții și cadrele didactice din instituția de educație timpurie au întins o mână de ajutor localității prin susținerea și promovarea campaniei de informare și colectare a deșeurilor solide. Vă îndemnăm să nu rămâneți indiferenți, noi suntem schimbarea, împreună putem asigura un viitor mai bun generației de mâine”, a declarat directoarea grădiniței-creșă nr.2 ,,Mugurel”, Viorica Cozmulici.

Campania de informare și colectare a deșeurilor solide este promovată și de mai mulți elevi. ,,Consider că în fiecare an, pământul oferă omenirii miliarde de tone de resurse naturale, care la un moment dat, întru-un viitor nu prea îndepărtat, vor fi epuizate. Din acest motiv, trebuie să ne gândim la tot ce aruncăm, văzând în deșeuri nu risipă, dar oportunitate”, spune eleva gimnaziului Mihai Viteazul, Adriana Lungu.

7,,Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” este convinsă că cea mai mare amenințare la adresa planetei noastre este credința că altcineva o va salva. Dorința de implicare i-a determinat pe reprezentanții ONG-ului să instaleze în cele șase localități plase pentru colectarea deșeurilor din plastic, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

,,Un mediu curat începe cu fiecare dintre noi. Cu ajutorul unui agent economic, am confecționat și livrat 22 de plase pentru colectarea separată a plasticului. Acestea au un designer mai special, pentru a atrage atenția. Noi încercăm să mobilizăm autoritățile locale să instaleze mai multe tomberoane de acest gen prin alocarea de resurse. Toate deșeurile vor fi preluate de către un operator autorizat de Agenția Mediului”, a specificat Aurelia Bahnaru.

13Totodată, organizație neguvernamentală a instruit 100 de formatori de opinie, care au misiunea de a promova necesitatea și importanța colectării separate a deșeurilor din plastic. ,,Formatorii de opinie sunt responsabili de identificarea măsurilor de promovare a campaniei prin diverse acțiuni în cele șase localități. Unii vor face campanii de salubrizare, alții vor organiza discuții cu oamenii, lecții deschise, expoziții. Toate acțiunile vor fi însă organizate cu respectarea restricțiilor epidemiologice, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19”, a subliniat Aurelia Bahnaru.

ONG-ul își mai propune să lanseze un studiu despre percepția populației față de colectarea separată a deșeurilor solide și să informeze oamenii despre avantajele compostării. Asociația anunță că va repartiza 100 de lăzi pentru compost oamenilor din cele șase localități, iar un expert îi va instrui cum să valorifice corect reziduurile organice. Beneficiarii vor fi selectați împreună cu autoritățile locale.

A.O. ,,Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ,,Gestionarea deșeurilor solide cu implicarea comunității” în 6 localități din r. Strășeni. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (A.O. ADR ,,Habitat”).

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola