Bitdefender oferă gratis soluții de securitate tuturor spitalelor din lume 



finalProducătorul de soluții de securitate informatică Bitdefender împreună cu distribuitorul său oficial în Republica Moldova - Reliable Solutions Distributor, au anunțat că vor oferi gratis soluții de securitate destinate mediului de business medical și tuturor instituțiilor sanitare din Republica Moldova, ca parte a unui demers de a le sprijini pe durata pandemiei COVID-19. Accesul la soluțiile de securitate Enterprise Bitdefender va fi oferit în primă fază până la finalul lunii iunie, pentru o perioadă de 12 luni. 

 Instituțiile sanitare de toate dimensiunile, de la cabinete stomatologice și oftalmologice până la spitale regionale de mari dimensiuni care sunt implicate în lupta contra coronavirusului COVID-19, pot solicita acces gratuit la întreg portofoliul de produse Bitdefender și nu numai, contactând compania Reliable Solutions Distributor la următoarele date de contact: office@rsd.md, T: 022 210208 

Datele Bitdefender arată că numărul atacurilor informatice periculoase legate de COVID-19 a crescut cu 475% în martie față de luna precedentă și e așteptat să urce de până la cinci ori până la finalul lunii martie comparativ cu februarie. Circa o treime dintre atacurile pe tema COVID-19 țintesc autorități publice și instituții sanitare.  

„Hackerii acționează oportunist și lipsit de orice etică și profită de aceste vremuri de incertitudine ca să infecteze cele mai vulnerabile ținte cu amenințări informatice, tentative de înșelăciune și fraudă online. Suntem recunoscători pentru munca personalului medical și vrem să îi sprijinim oferind protecție pentru informațiile sensibile ale organizațiilor într-un mod în care să le asigure desfășurarea neîntreruptă a activității, respectiv să trateze pacienți și să încetinească răspândirea virusului”, spune Florin Talpeș, CEO al Bitdefender. 

 Atacurile informatice la adresa spitalelor pot paraliza activitatea dacă, de exemplu, datele medicale ale pacienților internați sunt blocate. De-a lungul timpului, atacatorii au infectat în repetate rânduri dispozitive medicale cu ransomware și au solicitat apoi recompensă pentru redarea accesului la date, printre ținte fiind și spitale din România. 

 „Fenomenul COVID-19 este atât o epidemie biologică, cât și una informatică. Industria serviciilor medicale e pusă la încercare nu doar de virusul în sine, cât și de amenințări informatice precum ransomware. Cazul spitalului atacat recent în Cehia este un exemplu dur care ne arată că infractorii informatici nu au scrupule și țintesc chiar instituțiile care le-ar putea îngriji rudele, sau, curând, chiar pe ei înșiși. Mai rău, spitalul respectiv este și unul din cele mai mari laboratoare de testare împotriva COVID-19, iar atacul informatic împiedică eforturile de combatere a pandemiei”, spune Filip Truță, specialist în securitate informatică la Bitdefender. 

 De ce sunt spitalele mai vulnerabile? 

 Industria sănătății este printre cele mai vulnerabile la atacuri informatice. În jur de două treimi dintre unități au fost afectate de o amenințare informatică la un moment dat, conform unor studii recente. Furnizorii de servicii medicale sunt o pradă ușoară pentru infractorii informatici, ei exploatând lacune atât în sistemele informatice, cât și erori umane. Multe din echipamentele electronice folosite în spitale nu pot fi protejate cu soluții tradiționale de securitate, iar doctorii, asistenții și infirmierii nu sunt instruiți adecvat să depisteze un potențial atac informatic. Deseori, departamentul IT nu este pregătit să oprească un atac în curs.

Reliable Solutions Distributor este dispus să ajute la instruirea personalului medical și auxiliar cu privire la amenințările informatice ale momentului și folosirea unei soluții de securitate performante pentru protejarea infrastructurii împotriva atacurilor cibernetice.