Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea unei reţele de centre de reabilitare pentru copii cu dizabilităţi din Republica Moldova şi regiunea transnistreană
Experţii în domeniul dezvoltării serviciilor sociale pentru copii cu dizabilităţi susţin că actualmente în R. Moldova şi regiunea transnistreană aceste servicii s-au dezvoltat neuniform. În acest domeniu lipseşte un sistem de dezvoltare a unor reţele de centre de reabilitare, bazat pe cooperare, schimb de cunoştinţe şi schimb de experienţă dintre astfel de centre specializate.
Un prim pas, pentru soluţionarea acestei probleme l-a făcut AO Reprezentanta Hilfswerk Austria în R. Moldova în parteneriat cu Fondul pentru copii din Dubăsari „Iaroslav”, prin demararea unui ciclu de seminare practice pentru lucrătorii centrelor de zi pentru copii şi tinerii cu dizabilităţi din R. Moldova şi regiunea transnistreană la tema „Paralizia cerebrală infantilă şi metode de reabilitare”. Instruirile tematice şi schimbul de experienţă pentru personalul centrelor de reabilitare de zi din R. Moldova şi regiunea transnistreana sunt una din activităţile proiectului „Dezvoltarea unei reţele de Centre de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi”, realizat cu asistenţa programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Schimbul de experienţă are ca scop familiarizarea participanţilor cu noţiunile şi metodele practice de reabilitare a copiilor cu paralizie cerebrală infantilă (PCI). În timpul primului seminar participanţii au vizitat sala de kinetoterapie de la şcoala Nr. 120 din Chişinău, instituţie în care sunt integraţi copii cu nevoi speciale, au asistat la demonstrarea metodelor de reabilitare fizică a copiilor cu PCI, din exemplul unor copii cu forme şi grade de severitate diferită şi s-au documentat cu mai multe cazuri concrete de îmbolnăvire cu aceste maladii. În calitate de traineri la seminar a fost Mariana Jalbă, specialist în PCI şi kinetoterapeutul Veronica Andronache (Centrul „Speranta”).
Necesitatea implementării proiectului privind dezvoltarea reţelei centrelor de reabilitare pentru copii constă în faptul că sfera serviciilor sociale pentru copii cu dizabilităţi s-a dezvoltat neuniform în R. Moldova şi regiunea transnistreană. În acest domeniu lipseşte o cooperare, schimb de cunoştinţe şi experienţă dintre astfel de centre specializate. În acest context, proiectul tinde să întărească cooperarea prin acordarea de sprijin educaţional principalilor furnizori de servicii sociale pentru copii cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a dezvolta şi susţine o reţea viabilă, bazată pe noi proiecte de dezvoltarea serviciilor sociale.
Pentru contact: Tatiana ECHIM, coordonator de proiecte, Hilfswerk Austria în Moldova,
tel. (022) 212-541 sau prin email: tatiana.echim@hwa.md