A.O. The Moldova Project, în parteneriat cu UNFPA, lansează un program de educație pentru sănătate reproductivă

A.O. The Moldova Project, în parteneriat cu UNFPA,  lansează un program de educație pentru sănătate reproductivă destinat adolescenților și profesorilor din comunitățile rurale, inclusiv din regiunea transnistreană

Peste 100 de adolescenți și zeci de profesori și asistenți sociali din cinci raioane ale țării, inclusiv din regiunea transnistreană, vor fi instruiți de specialiștii The Moldova Project în perioada martie - august 2024. Seria de traininguri va contribui la creșterea nivelului de conștientizare și responsabilizare în ceea ce privește fiziologia corpului uman, drepturile reproductive, egalitatea de șanse, relațiile sexuale, respectarea drepturilor omului și prevenirea abuzului sexual. Totodată, paticipanții vor fi informați despre serviciile de suport disponibile în Moldova, la care tinerii pot apela.  

width=4032„Programul de educație comprehensivă extrașcolară privind sănătatea reproductivă a adolescenților și tinerilor” are scopul de a informa copiii și adolescenții din mediul rural, în special din grupuri social-vulnerabile, dar și specialiști care lucrează direct cu aceștia, despre sănătatea reproductivă și impactul ce-l are acest domeniu asupra  bunăstării sociale. 

Trainingurile vor fi realizate și coordonate de un grup de formatori ai asociației The Moldova Project, instruiți cu suportul UNFPA Moldova. Activitățile de informare a copiilor și adolescenților se vor desfășura în raioanele Criuleni, Călărași, Hîncești, Anenii Noi. În fiecare locație cursul va dura trei zile și va include subiecte bazate pe curriculum, în conformitate cu ghidul internațional privind Educația Sexuală Comprehensivă. Trainingurile vor avea caracter interactiv, cu jocuri și prezentări, discuții de grup adaptate nevoilor și intereselor participanților. 

„Prin intermediul acestui program ne propunem să ajungem, inclusiv la adolescenții și tinerii vulnerabili pentru a-i împuternici și a le oferi suport în a-și dezvolta abilități și deprinderi de viață care să se materializeze în decizii cumpătate în favoarea sănătății lor. Iar implicarea în formări a profesorilor și asistenților sociali ne ajută să amplificăm eforturile și să ne asigurăm că tinerii vor avea specialiști calificați în comunitățile lor și vor putea apela la aceștia de fiecare dată când vor simți nevoia.” 

Olga Pînzari, manageră de program UNFPA Moldova

Un alt training va fi organizat exclusiv pentru specialiștii de pe ambele maluri ale Nistrului. Vor participa  angajați din sfera educațională, cea a asistenței sociale și umanitare, care au  rolul de a construi un dialog deschis cu adolescenții și tinerii cu care lucrează  despre dreptul universal la informare privind sănătatea reproductivă. Astfel, prin intermediul facilitatorilor, va spori accesul adolescenților la surse alternative de informare, se va realiza conectarea la rețeaua de organizații prietenoase tinerilor și la furnizorii de servicii și cunoștințe privind sănătatea reproductivă și drepturile omului. 

width=4032Educația sexuală comprehensivă este un proces de predare și învățare, pe baza unui curriculum despre aspectele cognitive, emoționale, fizice și sociale ale sexualității. Scopul urmărit este de a oferi adolescenților  și tinerilor cunoștințe, deprinderi și atitudini care îi vor ajuta să-și înțeleagă mai bine corpul și valoarea deprinderilor sănătoase; să conștientizeze ce este bunăstarea și demnitatea; să stabilească relații sociale bazate pe respect; să înțeleagă și asigure protecția propriilor drepturi pe durata întregii vieți.

„Proiectele de informare și de abilitare a copiilor și tinerilor,  în special din grupurile social-vulnerabile, sunt de importanță strategică pentru întreaga societate. Sprijinul educațional, de formare și mentorat are un rol covârșitor în viața adolescenților care sunt supuși unor riscuri multiple. Doar fiindu-le alături, prin îndrumare și susținere, în cele mai dificile momente din viață, putem schimba paradigma vulnerabilității și crea oportunități de dezvoltare. Împreună cu UNFPA Moldova, vom ajuta sute de adolescenți să prevină riscurile la care pot fi supuși în viața de adult, să conștientizeze și să abordeze o atitudine responsabilă față de propria sănătate și viața de cuplu.”

 Victoria Morozov, președinta A.O. The Moldova Project

A.O The Moldova Project va colabora cu mai mulți parteneri din sectorul neguvernamental și cu autoritățile publice locale, pentru a aborda eventualele  provocări, situații de risc și pentru a dezvolta capacitatea de răspuns. 

Proiectul include colectarea și analiza feedback-ului de la participanți, facilitatori și alte părți interesate, printr-un instrument de monitorizare consolidat, furnizat de echipa UNFPA. De asemenea, vor fi organizate traininguri de consolidare a cunoștințelor pentru toți participanții, inclusiv cei ce au participat în cadrul ediției anterioare a proiectului. 

Respectivul program de educație pentru sănătate reproductivă face parte din Programul global al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) de educație cuprinzătoare privind sănătatea reproductivă a adolescenților și tinerilor și este implementat cu suportul financiar al Guvernului Norvegiei.

Pe parcursul anului 2023, A.O The Moldova Project a realizat un proiect similar la care au participat, în sesiuni de câte trei zile, 150 de adolescenți și tineri din raioanele Criuleni, Călărași, Cimișlia și în municipiul Chișinău. 

Activitatea asociației The Moldova Project este centrată pe protecția copiilor din familii social-vulnerabile din mediul rural și prevenirea situațiilor de risc. Asociația activează în zeci de sate din regiunea centrală a țării, unde zilnic aduce servicii de asistență materială, psihologică, educațională și medicală. Planul de sprijin este axat pe abilitarea familiilor ce se află la limita subzistenței, astfel încât acestea să poată căpăta independență financiară. Asociația The Moldova Project dezvoltă proiecte de educație non-formală în satele Republicii Moldova prin intermediul sălilor pentru joacă și lectură deschise în 15 localități din țară, și a proiectelor punctuale de informare și abilitare a copiilor din mediul  rural și celor plasați în centre de plasament.  

 




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola