Monitorizarea lucrărilor la proiectul regional de dezvoltare și reabilitare la Rezervația Cultural-Naturală "Orheiul Vechi"
Echipa de implementare a ADR Centru a efectuat o vizită de monitorizare la proiectul regional de construcție și reabilitare a obiectivelor din cadrul Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi". Această inițiativă de anvergură este susținută de Guvernul Republicii Moldova prin alocarea financiară necesară din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
La acest moment, proiectul a atins deja o serie de realizări semnificative fiind efectuate lucrările de construcție a Valului de apărare, care a fost reconstituit și urmează să fie amenajat atît pe interior, cît și pe exterior conform proiectului. Aceasta se află chiar la intrarea pe teritoriul Rezervației și la finalul proiectului va întâmpina vizitatorii cu imagini tematice expuse în spații special amenajate.
De asemenea, prinde contur și construcția Centrului multifuncțional de conferințe, care, potrivit beneficiarului, va găzdui evenimente tematice importante.
Un alt obiectiv important, unde se execută lucrări de reconstituire este Baia medievală turcească, aceasta fiind cea mai mare dintre cele trei băi urbane descoperite în urma săpăturilor arheologice.
Pe teritoriul Rezervației, continuă lucrările de amenajare a căii de acces pentru vizitatori, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale către obiectivele turistice precum Promontoriul Butuceni, siturile: Baia medievală și Valul de apărare.
Amintim că, contractul de antrepriză pe proiect a fost semnat la sfârșitul lunii octombrie 2022, și prevede executarea lucrărilor în termen de 14 luni. Valoarea lucrărilor planificate constituie 27568587,03 lei MDL, bani care vor fi acordați din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală.
Scopul principal al acestui proiect este îmbunătățirea aspectului rezervației și creșterea fluxului de vizitatori în zonă, pentru a valorifica potențialul turistic al Regiunii Centru într-o manieră semnificativă.
Aceste investiții vor contribui la consolidarea și promovarea patrimoniului cultural și natural al zonei, extinzându-se și către dezvoltarea infrastructurii turistice, facilitând astfel accesul și experiența vizitatorilor.