frule

Educaţia civică pentru o dezvoltare durabilă democratică a Republicii Moldova

SIEDOUna dintre victoriile pentru democratizare repurtată de  cetăţenii din ţara noastră este  reintroducerea de la 1 septembrie 2009 a disciplinei  Educaţia Civică în orarul obligatoriu al elevilor din toate  ciclurile de învăţămînt. Cu toate acestea, problema nu a fost pe deplin soluţionată, căci, deşi suntem deja  aproape de finele anului de învăţămînt, pentru o predare  eficientă a obiectului lipsesc  manualele corespunzătoare, un curriculum adecvat, suport metodic şi, nu în ultimul rînd, cadre didactice  special instruite. Pentru a suplini întrucîtva golul format, Societatea Independentă pentru Educaţie şi Drepturile Omului, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Moldova, a lansat zilele acestea proiectul „Educaţia civică pentru o dezvoltare durabilă democratică a Republicii Moldova”. Proiectul vine în sprijinul profesorilor de „Educaţie  Civică” şi „Noi şi Legea” cu traininguri în predarea interactivă,  oferirea unui suport metodic, organizarea unor mese rotunde  în  probleme specifice disciplinei şi diseminarea bunelor practici prin intermediul revistei de educaţie civică „Alternativa XXI”.

Experţii SIEDO îşi propun să colaboreze nemijlocit cu beneficiari din 8 localităţi ale republicii, iar de produsele rezultate – un ghid cu proiecte  didactice, revista „Alternativa XXI” – vor beneficia toate instituţiile preuniversitare din ţară.

Chiar la prima  întîlnire cu profesorii beneficiari de la liceul „Dante Alighieri”, Chişinău, a devenit  clar că proiectul este  stringent necesar.  Aceasta o demonstrează şi  răspunsurile la chestionarul de evaluare a activităţilor. Astfel, 18 din 19 participanţi consideră că li s-au realizat aşteptările de la  un asemenea proiect (1 participant – parţial realizate), 6 participanţi vor utiliza fişele suport primite, 3 vor folosi „Ghidul dirigintelui. Drepturile omului la lecţii şi în viaţă”, 7 – vor  aplica  unele  experienţe demonstrate de  expertii SIEDO.

În cadrul mesei rotunde „Locul şi rolul Educaţiei Civice în formarea unui cetăţean activ” profesorii au înaintat cerinţe ce ţin de competenţa ministerului de resort: elaborarea manualelor  noi sau revizuirea celor existente, elaborarea unui curriculum  în corespundere  cu necesităţile educaţionale actuale, editarea ghidurilor  metodice şi a materialelor didactice, instruirea  profesionistă a cadrelor de profil, crearea unor şcoli de educaţie a părinţilor…  Totodată ei consideră că ONG-urile în domeniu sunt pasive şi se simte lipsa de  coordonare în activităţile acestora.

Societatea Independentă pentru Educaţie şi Drepturile Omului este o organizaţie obştească neguvernamentală  ce crede că  democratizarea  societăţii se poate produce prin exemplul propriu şi prin educaţia în baza valorilor democratice. În mai 1998 i s-a conferit  premiul „Democraţia şi Societatea Civilă” de către Uniunea Europeană şi Statele Unite  ale Americii pentru realizări în promovarea  valorilor democratice şi ale  societăţii  civile  în Moldova. Membrii  SIEDO  sunt  autorii curriculum-urilor la „Noi şi Legea”, „Educaţia Civică”,  manualelor pentru elevi „Noi şi Legea” cl. a X-XII-a, „Educaţia Civică” cl. a IX-a, a ghidurilor pentru profesori, alte materiale  didactice. SIEDO editează revista de educaţie civică – „Alternativa XXI”.

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola